web analytics

Luidspreker unit

Teufel Cubicon 2

Een luidspreker bestaat uit talloze onderdelen. Denk aan een behuizing, een filter, terminals en natuurlijk: de units. Maar wat is een speaker unit? En waaruit bestaat die dan?

Het meest zichtbare onderdeel van een luidspreker is de unit. Of speaker-unit, of ‘driver’. De unit is het onderdeel dat lucht in beweging brengt door snel op en neer te bewegen: trillen. Deze bewegingen komen tot stand, door verschillen in spanning, stroom en frequentie. Hiervoor is de (eind)versterker verantwoordelijk. En die krijgt weer een (muziek)signaal van de voortrap die vebonden is met de bron. Maar laten we terug gaan naar de unit.

Eenvoud

Een unit is in basis opgebouwd uit een membraan (van papier, aluminium, keramische materialen of bijvoorbeeld diamant, beryllium of bijvoorbeeld een sandwitch), een ophanging (rand waaraan het membraan en het frame is gelijmd), een spreekspoel, een magneet en het frame. Soms is er ook gezorgd voor koeling om de spreekspoel te beschermen.

Speaker units worden steeds beter en ook wat complexer. Zo is er steeds meer inzicht in de werking van de magneet en de speekspoel. Door slimme materialen te gebruiken en slimmer om te gaan met magnetische en elektrische velden, kunnen units steeds meer detail weergeven.

Ook door betere / complexere materialen te gebruiken voor het membraan, worden luidsprekers beter en beter. Was vroeger papier standaard, inmiddels zien we steeds vaker composieten en geweven materialen terug. Ook in de lagere prijsklasses.

Andere weergevers

Er zijn natuurlijk andere soorten weergevers. Denk aan hoornunits, elektrostaten, magnetostaten of bijvoorbeeld hybridevormen.

0

0

Related Articles