web analytics

Klasse D

Klasse D is een vorm van versterking waarbij de voeding vol aan of uit wordt geschakeld. Het wordt ook wel een schakelende versterker genoemd. In feite gaat het om een PWM – puls breedte modulatie – versterkertechniek.

Het in en uitschakelen gaat op basis van een (zeer) hoogfrequente draaggolf die vaak in de buurt van de 400 of 800 kHz ligt. Een blijkomstigheid van deze hoogfrequente schakeltechniek, is dat de transistors – vaak mosfets – in staat moeten zijn om heel snel te schakelen. Dat is tot redelijk recent nog een probleem geweest.

Om een bruikbaar signaal aan de speaker terminals te krijgen, is het nodig dat het signaal nog door een low-pass filter gaat.

Efficiënt

Een groot voordeel van klasse D is dat het ontzettend efficiënt werkt. Er is een rendement mogelijk van meer dan 90%. Een groot voordeel van deze efficiëntie is dat klasse D veelal heel koel zijn werk doet. Dit in tegenstelling tot klasse A en soms ook AB.

Tevens is het mogelijk heel veel vermogen uit klasse D te halen. We hebben- betaalbare – modellen gezien met meer dan 1000 watt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het ook goed klinkt.

Chips

Er zijn heel wat chips op de markt. Denk aan modellen van Texas Instuments of Infineon. Dan zijn er natuurlijk ook modules van bijvoorbeeld Zetex die het mogelijk maken om een digitaal signaal (PCM) in te sturen. Deze techniek heet Direct Digital. In dat geval kunnen we wél in zekere zin spreken over een digitale versterker.

 

 

0

0

Related Articles