web analytics

Klasse A

Dion Audio AA100

Klasse A versterking is één van de meest eenvoudige verstekervorming. Echter: volgens sommigen is het ook de meest pure vorm van versterking. Bij klasse A pakt een transistor namelijk de complete sinus – dus positief en negatief – waardoor er geen last is van crossover vervorming. Iets waar klasse B wel last van kan hebben. Mede daardoor klinken veel klasse A versterkers heel soepel en rustig. Er is echter ook een keerzijde…

Inefficiënt

Klasse A is slechts 50% efficiënt. Tenminste: in push-pull. Sommige – single ended – zelfs slechts 25%. Dat maakt het bijzonder lastig om er veel vermogen uit te halen. Er moet immers zeer veel warmte worden afgevoerd. Wil je 2 x 100 watt uit een klasse A versterker halen, dan zal een push-pull klasse A versterker ongeveer 400 watt verbruiken. Ook al doet u helemaal niets.

Mede om die reden zijn klasse A versterkers veelal niet heel krachtig. En in veel gevallen is dat ook niet nodig. Een beetje degelijk opgebouwde en ontworpen luidspreker met een rendement van 90 dB kan prima uit de voeten met zo’n 30 watt aan vermogen.

0

0

Related Articles