web analytics

IP adres

in Netwerk

Een IP-adres – of voluit: Internet Protocol Adres – is een adres wat een apparaat krijgt als hij aangesloten wordt op een netwerk. Dat kan een streamer zijn, maar ook een smartphone, laptop, smart tv, ip-camera, et cetera. Een netwerk heeft deze adressen nodig om verkeer te kunnen regelen. Zonder ip-adressen zouden apparaten niet met elkaar kunnen communiceren. (Wellicht alleen op basis van MAC-adressen, maar dat is een andere discussie).

Uniek

Een ip-adres is op een bepaald moment uniek in een netwerk. Dit heeft te maken met het feit dat er geen twee apparaten hetzelfde ip-adres mogen hebben. Dan ontstaat namelijk een ip-conflict. Loopt u echter met uw smartphone of bijvoorbeeld laptop de deur uit en komt u een dag later weer binnen, dan kan het zomaar zijn dat u een ander ip-adres krijgt. Dat heeft te maken met de zogenaamde leasetijd. Dit is doorgaans één dag. Als u langer dan een dag wegblijft, dan geeft de router – de verkeersleider – het adres weer vrij en kan een ander apparaat dit gebruiken.

Inloggen

Het is soms mogelijk om via het ip-adres van een apparaat in te loggen op dat apparaat. Dan is er een zogenaamde web-interface ingebouwd. Sommige streamers beschikken over een web-interface om zo instellingen te veranderen. Routers zijn ook te configureren via de web-interface. Deze is vaak te openen via 192.168.1.1, 192.168.0.1 of 192.168.178.1 (Fritzbox).

0

0

Related Articles