web analytics

Ground loop – aardlus

U kent het vast: een harde brom, 50 Hz, door de speakers. Bijvoorbeeld bij het aanzetten van de tv tuner of settopbox. Heel vervelend. Dit fenomeen is echter te verklaren en heeft een naam: een aardlus. Of in het Engels: een ground loop. 

Een aardlus is een vervelend fenomeen dat de kop opsteekt als twee apparaten elektrisch verbonden zijn, maar een andere aarde gebruiken. Denk aan een coaxkabel voor tv of radio die via de tuner verbinding heeft met de versterker. De coax heeft een eigen aarde en de versterker heeft een eigen aarde. Als er een potentiaal verschil is tussen deze twee aardes, ontstaat er een stoom. En die manifesteert zich als een brom. In Nederland is die 50 Hz.

Audiogroep

Bovenstaande voorbeeld met de coaxkabel voor tv of radio – digitaal of analoog – is het meest voor de hand liggende scenario. Echter zijn er ook andere mogelijkheden. Denk aan een set-up met een audiogroep met eigen aarde. Indien de tv of bijvoorbeeld tv apart wordt aangesloten op een andere groep in verband met vervuiling, dan is ook een aardlus mogelijk.

0

0

Related Articles