web analytics

Geïntegreerde versterker

Niet iedereen is van de doosjes. Dus een losse voor- en eindversterker? Nou: liever niet. Dat hoeft ook niet. Er zijn zogenaamde ‘geïntegreerde’ versterkers. Die hebben zowel de voor- als eindversterker in één behuizing.

Nagenoeg alle merken hebben wel een geïntegreerd model. En dat heeft een goede reden: ze zijn populair. Niet alleen vanwege het feit dat er maar één in plaats van twee (of soms meer) behuizingen, maar ook vanwege de kostenbesparing die er vaak mee gepaard gaat.

Niet slechter

In de wereld van hi-fi en high-end audio zijn we voor grote bakken met dikke voedingen en lekker veel vermogen. Tenminste: dat idee krijgen we wel. En ja: wij bij Alpha worden daar ook blij van. Maar feit is: het is lang niet altijd nodig.

Een geïntegreerde versterker kan uitstekend presteren. Het ligt er maar aan hoe het ontwerp is. Heeft de ontwikkelaar goed nagedacht over layout, voeding, velden, etc, dan kan een geïntegreerd model ongelooflijk goed klinken. Sterker nog: door de korte signaalwegen – en het gemis van interlinks die toch altijd voor wat verlies zorgen – kan een geïntegreerd model soms beter presteren op bepaalde vlakken.

Feit is ook: een eigen voeding geniet altijd de voorkeur. En het is nagenoeg onmogelijk om een heel krachtige klasse A eindversterker in één behuizing te krijgen met een voortrap. Dit vanwege hitte en de broodnodige koeling en de plek die dit inneemt.

 

0

0

Related Articles