web analytics

Eindversterker

Hypex nCore 400

De krachtpatser van het stel. De atleet. Een eindversterker zorgt voor aansturing van de luidsprekers. En dat moet het met precisie, snelheid en controle doen. Dat lijkt eenvoudig… maar dat is het zeker niet.

Zoals wel vaker geldt in de hi-fi, komen eindversterkers in talloze vormen, maten en typen. Er zijn stereo-modellen, mono’s, gebalanceerd, symmetrisch en dan hebben we het nog niet gehad over manieren van versterken. Denk aan klasse A, AB, B, D en zelfs T.

Hoeveel watt?

Een specificatie die altijd boven komt, is vermogen. Dus het wattage dat een versterker kan leveren. Nu is dat wel een specificatie om rekening mee te houden, maar wellicht belangrijker is de voeding. Deze is namelijk verantwoordelijk voor het ‘voeden’ van de versterker. Kortom: als de voeding krap bemeten is, zal de versterker snel adem te kort komen bij dynamische passages of lastige luidsprekers die door een wat grillig impedantieverloop hard kunnen ‘trekken’ aan de versterker.

U leest al dat het toch wel lastig kan zijn een goede (eind)versterker te kiezen. Het is feitelijk één geheel met de luidspreker. Dat maakt het ook vrijwel onmogelijk om een (eind)versterker te kiezen met alleen de specificaties voor de neus. U kunt wellicht een schifting maken, maar uiteindelijk zal het toch nodig zijn een bepaalde combinatie te proberen.

Klasses

Eindversterkers kunnen heel verschillend worden opgebouwd. Het grootste verschil is de versterker-technologie die ze onder de kap gebruiken. Deze wordt uitgedrukt in Class A, AB, B, D of soms T. Er zijn nog meer klasses, maar deze worden in hifi-kringen gebruikt. Overige technieken soms in de PA-wereld of omroeptechnieken op stations bijvoorbeeld.

Hoe een klasse klinkt, is eigenlijk niet te zeggen. Dat is namelijk compleet afhankelijk van hoe de voeding is geregeld, wat voor transistors er gebruikt zijn – FET, MosFET, etc – en bij class D: hoe de boel gefilterd is.

Laat u dus vooral NIET leiden door welke klasse er gebruikt is. Gebruik uw oren.

0

0

Related Articles