web analytics

DAC

metrum-adagio

Een DAC is een Digitaal naar Analoog Converter. Deze apparaten hebben doorgaans meerdere ‘inputs’ waar u een digitale bron aan kunt koppelen. De taak van een DAC is dus om de ‘1’en en ‘0’en om te zetten naar een analoge golf.

Voor het omzetten van het digitale naar het analoge signaal is natuurlijk niet alleen data nodig. De dac moet ook weten wanneer de 1 en de 0 omgezet moeten worden. Dat doet de klok. U zult begrijpen dat de klok van cruciaal belang is. ‘Zwabbert’ een klok een beetje dan praten we over ‘jitter’.

De chip in een d/a-converter (digitaal naar analoog omzetter) is slechts één onderdeel. Een dac beschikt ook over een voeding, analoge uitgangen met een bijbehorende – en zeer klankbepalende – schakeling en niet te vergeten: digitale ingangen die veelal ook over een zogenaamde digital interface chip beschikken.

Er zijn talloze ingangen mogelijk. De meest voorkomende zijn:

  • Coaxiaal (spdif)
  • Optisch (spdif)
  • AES/EBU balanced
  • HDMI
  • USB
  • BNC (niet heel vaak… wel in de pro-industrie)

NOS en oversampling

Er zijn grofweg twee soorten dacs: NOS – Non Oversampling – en oversampling dacs. Oversampling wil zeggen dat het digitale signaal bewerkt wordt door het een paar keer te vermenigvuldigen: oversamplen. Om een voorbeeld te geven: een cd heeft een samplingrate van 44100 samples per seconden en heeft een bitdiepte van 16 bits. Sommige dacs oversamplen dit met een factor 4 of bijvoorbeeld 8, waardoor er een samplingrate van bijvoorbeeld 176400 ontstaat (4 x oversampling). Het voordeel daarvan is dat het filter aan het einde van de digitale keten minder steil hoeft te zijn. Dat geeft minder problemen met bijvoorbeeld fase-draaiingen.

NOS-dacs claimen weer minder last te hebben van artifacten met filters (er zijn geen FIR-filters toegepast). Dat moet uiteindelijk een schoner en échter resultaat geven. Laten we het erop houden dat beide technieken voor- en nadelen hebben en dat het een kwestie van smaak is welke dac uiteindelijk in het systeem belandt.

0

0

Related Articles