web analytics

Condensator

De condensator in diverse uitvoeringen en maten (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Capacitors_(7189597135).jpg)

Een condensator is een elektronisch onderdeel dat lading kan vasthouden. Maar er is meer met dit component mogelijk!

Een condensator is qua opbouw eigenlijk vrij eenvoudig. In z’n simpelste vorm bestaat deze uit twee geleiders gescheiden door lucht of bijvoorbeeld glas. Luchtcondensatoren kent u misschien wel, vroeger was het ‘t standaardonderdeel om radio’s mee af te stemmen. En ook nu worden ze in analoge radio’s nog gebruikt.

Condensatoren zijn in vele uitvoeringen te vinden. Hele kleintjes, die veelal ook maar een heel klein beetje lading vasthouden. En hele grote die – vaak – flink wat lading op kunnen slaan. De ‘sterkte’ van een condensator wordt in de eenheid Farad aangegeven. Nu is die Farad wel een erg optimistische eenheid, want veelal spreken we van pico, nano of micro Farad.

De meer capabele condensatoren zijn van het elektrolytische type. De capaciteit loopt van enkele tientallen tot tienduizenden micro Farads. Ook zijn er ‘supercondensatoren’ met capaciteiten van enkele Farad’s. Die worden gebruikt als bijvoorbeeld buffer voor een klok.

Buffer

Een grote elektrolytische condensator kan gebruikt worden om een voedingsspanning af te vlakken. In plaats van bobbelige golfjes die u na gelijkrichting van een sinusspanning krijgt aangeleverd, wordt u na toevoeging van dit ladingvasthoudende component getrakteerd op een mooie vlakke lijn. Daarmee is de voeding qua stabilisatie nog niet klaar, maar het is wel een prima uitgangspunt. Hoe hoger de waarde van een condensator in een voeding, hoe beter deze in staat is verbruikerspieken op te vangen.

Filter

Een condensator wordt ook gebruikt in filters; in combinatie met spoelen en (of) weerstanden. Hele kleine exemplaren – qua waarde – in HF-techniek. Maar ook in audiotoepassingen komt u ze tegen. Bijvoorbeeld in de uitgang van een eindversterkertje. In dat geval laat dit onderdeel alléén de wisselspanning door en blokkeert deze de gelijkspanning. Een condensator is zelfs als een weerstand voor wisselspanningen inzetbaar. Het is tevens een van de oudere elektronische componenten. De Leidsche Fles – u weet wel, dat ding dat op school altijd voor schokkende ervaringen zorgde – is de oervorm van de hedendaagse condensator.

0

0

Related Articles