web analytics

Computer netwerk

in Netwerk

Een netwerk – of computer netwerk – is een verzamelijk van verbonden apparaten dat data met elkaar kan uitwisselen. De koppeling kan op diverse manieren tot stand komen. Het kan via kabel, Wi-Fi, bluetooth, lichtnet, of bijvoorbeeld via infrarood.

Communiceren

Het doel van een netwerk is dat apparaten data kunnen uitwisselen. Dat kan via diverse potocollen, waarbij de basis het IP-protocol is: Internet Protocol. Daar is ook de naam IP-adres van geleend.

Boven en onder IP-protocol liggen zogenaamde Layers, waarbij het OSI-model de basis vormt. Dit model geeft inzicht in de opbouw van het netwerk.

Layer 1 is de fysieke laag; kabel, draad, etc. De tweede laag is de datalink laag: switch, bridge, etc. De derde laag is de ‘netwerk’ laag: bijvoorbeeld IP. Dan komen transport-protocollen: bijvoorbeeld TCP of UDP.

Zover hebben we het alleen nog maar over de basislagen gehad. De bovenste lagen zijn veelal software en specifieke protocollen als Appletalk of Winsock. Veelal begint op layer-5 (de sessie-laag) streaming.

0

0

Related Articles