web analytics

CD-speler

De Marantz MusicLink HD-CD1 cd-speler

Hoewel de cd-verkoop daalt en daalt, zijn er nog steeds mensen die het handig vinden een cd-tje te spelen. En daar hebt u – jawel – een cd-speler voor nodig. Gelukkig zijn er nog steeds fabrikanten die spelers ontwikkelen en leveren. De vraag is echter wel: hoe lang nog?

Streaming drukt de gehele cd-markt weg. Dat is gewoon een feit. En hoewel veel gebruikers melden dat een cd-speler nog altijd beter klinkt, valt dat te betwisten én zien we dat steeds meer fabrikanten stoppen met de ontwikkeling en productie van deze speler van optische media.

Loopwerk

De basis van een cd-speler is het loopwerk. Deze draait de cd rond én leest deze uit met een laser. De laser schijnt tegen de onderzijde van het schijfje en wordt ofwel teruggekaatst naar een lens (1) of kaatst terug naar niets (0). Zo leest een cd-speler dus de data uit. Deze data gaat – synchroon of asynchroon geklokt – naar de dac-chip die op een klok, gerelateerd aan de 44,1 kHz samplingrate van de cd, de data omzet naar een analoog signaal.

Foutcorrectie

Het uitlezen van de data kan natuurlijk gepaard gaan met leesfouten. Gelukkig is daar aan gedacht. Er zit bij een cd-speler foutcorrectie ingebouwd (volgens het Reed Solomon-principe). En die is aardig robuust. Sommige spelers lezen een cd een paar keer uit en kijken naar welke bit correct is. Dit gebeurt ook bij dvd-rom en blu-ray rom spelers die echt zonder fouten moeten werken. Tevens ript een programma als EAC (Exact Audio Copy) op deze wijze.

2

0

Related Articles