web analytics

CAT – Computer Audio Transport

Dit is een relatief nieuwe bron. De CAT – ook soms wel htpc – is een speciale computer, ingericht en afgestemd op gebruik als bron in een hi-fi-systeem. Het doel is dus ‘connected’ audio te brengen op hoog niveau.

Het lijkt heel eenvoudig om een pc om te toveren tot mediawonder. Dat is het echter niet. Er komt redelijk veel bij kijken om een pc netjes in te richten voor gebruik als (audio)bron. Dit heeft namelijk alles te maken met het feit dat een pc nooit echt bedoeld is om gebruikt te worden als audiosysteem. Zowel de hardware als de software is gemaakt om snel zaken uit te rekenen. Niet om audiosignalen zo precies mogelijk te verwerken.

Ruis

De grootste vijand van de pc én audioliefhebber is ruis. Voedingsruis welteverstaan. Een pc zit vol met hoogfrequente schakelruis. Processoren werken op gigaherzen. Deze schakelruis werkt door op alle niveau’s, inclusief de usb-koppelingen waaraan in veel gevallen de dac wordt gekoppeld. Tevens is usb gevoed. De voeding van een standaard moederbord is alles behalve schoon. Kortom: het is nodig netjes te gaan filteren aan de usb-kant.

Dat is echter pas het begin. Het gaat te ver om alle tweaks hier te bespreken, maar het komt er op neer dat échte high-end CAT’s werken met geavanceerde voeding en filtering om de basis schoon te krijgen.

Software

Dan komt de softwarekant. Standaard Windows is niet ingericht op audio. Datzelfde geldt voor MAC OS en Linux. Er zijn echter wel open-source pakketten die heel wat verbetering brengen. Denk aan Daphile, Vortexbox, Kodi of bijvoorbeeld bepaalde distributies van OpenELEC.

Wie echt serieus aan de gang wil, kan ook audiosoftware aanschaffen. Denk aan JPlay, Pure, Amarra, of bijvoorbeeld J River. Weet echter dat deze pakketten wel bepaalde kennis vereisen op gebied van dac’s en drivers.

0

0

Related Articles