web analytics

Binding posts / terminals

Om een luidspreker degelijk te verbinden met een versterker, is een aansluiting nodig. Aan beide zijden wel te verstaan. Deze aansluitingen noemen ze binding posts of terminals. Een cruciaal onderdeel, want als ze niet goed verbinding maken met de kabel, is er per definitie al verlies van signaal.

Aansluitingen komen in alle soorten en maten. Groot, klein, spade, banaan, goed en slecht. En handig en onhandig. Het doel van de koppeling is een zo goed mogelijke verbinding met de (speaker)kabel te maken. En daarvoor moet een terminal goed kunnen klemmen.

Contra, banaan…spade?

Wat is nu de beste koppeling? Dat laten we open, want eerlijk gezegd horen we per fabrikant een ander verhaal. Wij hebben een voorkeur voor banaan en spades. Dat heeft ook voor een groot deel met gemak te maken. Een spade is gemakkelijk in te schuiven en aan te draaien. Bananen kunnen we gewoon in de koppeling duwen. Die gaan overigens wel gemakkelijker stuk bij intensiever gebruik.

Waar het bij een verbinding vooral om gaat, is dat de koppeling dus goed is. Er moet optimaal contact zijn tussen de kabel en de speaker en versterker. Is een koppeling maar losjes, of hangt een kabel aan een dun draadje, dan kunt u er vanuit gaan dat er verlies van signaal is.

Let wel op

Er zijn merken met een aparte aansluiting. Denk aan Cyrus of NAIM. Die maken veel gebruik van zogenaamde contra-stekkers: een soort holle banaanplug. Let er dus goed op dat de speakerkabel wel past.

0

0

Related Articles