web analytics

Bi-Amping

Het gebeurt al veel meer in de pro-wereld: per frequentiespectrum een versterker. Dus een aparte versterker voor het laag en hoog. Deze technologie wordt bi-amping genoemd. Het is ook mogelijk een aparte versterker voor laag, midden en hoog te gebruiken. Dan heet het tri-amping. 

Het voordeel van bi-amping is eenvoudig: meer vermogen, betere scheiding van frequenties en meer controle per unit, omdat de units elkaar ook niet langer beïnvloeden (demping vanuit de versterker).

Dit alles wordt nog een keer beter als er gebruik gemaakt wordt van een apart crossover vóórdat het de versterker in gaat. In dat geval pakt de eindversterker namelijk alleen het frequentiespectrum voor de specifieke unit die het aanstuurt. Ideaal. In dat geval spreken we van een actief systeem. Linn gebruikt dat en noemt het ook Aktiv. U kunt dan het passieve crossover uit de speaker verwijderen en direct de units aansturen vanuit de versterker. Met alle voordelen.

Horizontaal en verticaal

Er zijn meerdere manieren van bi-amping (of tri, quad… etc). Horizontaal en verticaal. Horizontaal bi-ampen wil zeggen dat één versterker verantwoordelijk is voor het laag (beide kanalen sturen de woofers aan). Verticaal bi-ampen wil zeggen dat één versterker een complete speaker pakt: één kanaal voor de woofer, een andere voor de tweeter.

Wat is nu beter? Dat ligt aan de versterker. Verticaal wordt al voordeel gezien als er identieke versterkers worden gebruikt. Dit vanwege het gebruik van energie: de voeding hoeft maar één woofer aan te sturen in plaats van twee. Als er aparte versterkers voor het laag en hoog worden gebruikt, is horizontaal beter; de bruut op het laag en de verfijnde voor het midden / hoog.

0

0

Related Articles