web analytics

Basreflex

Wie heel droog naar de luidsprekermarkt kijkt, zal twee soorten speakers zien: gesloten en open. Gesloten modellen zijn… gesloten. Open modellen zijn in te delen in gewoon ‘geventileerd’ of basreflex. 

Gewoon geventileerd wil zeggen dat de kast lucht kwijt kan via een poort. Deze poort is niet afgestemd, maar laat de druk afvloeien zodat er geen tegendruk ontstaat in de kast. Dit doet bijvoorbeeld Sonus Faber bij de Olympica-serie of Scansonic. In feite kan de kast gewoon ademen.

Basreflex

Een basreflex-systeem heeft een poort die afgestemd is op een bepaalde frequentie. Dit zorgt voor een potentieel dieper laag. Echter zorgt het ook voor een resonantie-piek en een lager rendement. Resonanties zijn te minimaliseren met een goede afstemming of een filter-aanpassing. Het lage rendement is op te lossen met een krachtige versterker.

Een goed basreflex-systeem zal nagenoeg niet hoorbaar zijn. Ook niet op lagere volumes waarbij sommige basreflex-modellen nog welleens kaal willen klinken, omdat er nog geen druk is waardoor de poort niet mee wil werken.

Voor of achter?

Een poort kan aan de voorzijde of achterzijde aangebracht zijn. Wat beter is, is niet zo gemakkelijk te zeggen. Dat kan van vele factoren afhankelijk zijn. Wel is onze ervaring dat een poort aan de voorzijde minder last heeft van de achterwand. Dat maakt plaatsing wat gemakkelijker.

0

0

Related Articles