web analytics

Apple AirPlay

in Netwerk

Er is een aantal grote streamingstandaarden in de netwerk-wereld: DLNA is er één. Veel fabrikanten werken ook op basis van multicast. Apple gebruikt rstp en udp, maar dan wel met een eigen sausje. En heeft het daarna Apple AirPlay gedoopt (van origine AirTunes). 

Apple Airplay is een compleet ecosysteem dat bestaat uit servers en clients. Apple heeft uiteraard apparatuur dat werkt met AirPlay. Zo is elke pc, laptop, tablet en telefoon een Airplay client én server. Immers: het is mogelijk vanuit een iPhone of iPad een stream te sturen naar een AppleTV. Tevens kan een Macbook of iMac een stream ontvangen vanuit een iPhone.

Andere apparaten zijn: de AppleTV, de Airport Express en de Homepod. En er zijn nog third party spelers en servers. Denk aan Kodi, AirServer, Reflector of denk aan aparte software-paketten als Amarra of Pure Player.

Geen High Res

AirPlay werkt met de Apple Lossless codec en kan een maximale samplingrate aan van 44,1 kHz. Dat maakt het protocol niet echt geschikt voor high-res audio. Tevens hebben wij gemerkt – net als vaak het geval is met DLNA – dat het minder goed klinkt dan een directe stream vanuit een server naar een streamer. Blijkbaar doet de transcoding iets met de weergave.

WDS-netwerk

Wie meerdere Apple wifi accesspoints in huis heeft, zal merken dat het systeem samenwerkt. Er ontstaat een homogeen netwerk, wat natuurlijk prettig is.

Apple gebruikt een WDS-systeem voor het samenkoppelen van de diverse wifi-toegangspunten. WDS staat voor Wireless Distribution System. WDS gebruikt in basis repeater-technologie, waarbij altijd één master is. Dit toegangspunt is bedraad. Overige accesspoints kunnen schakelstation of basisstation zijn. Een schakelstation is een soort ‘hop’ tussen een basis- en een hoofdstation.

Andere toepassingen

AirPlay kan meer dan alleen maar muziek spelen. Het is ook mogelijk om aan screen mirroring te doen. Net als bij Android via de ChromeCast.

0

0

Related Articles