web analytics

Actieve luidspreker

De LS1be is het nieuwe referentiesysteem van Grimm Audio

Binnen de wereld van luidsprekers zien we meer en meer modellen met een ingebouwde versterker. Nu maakt dat een luidspreker officieel nog geen ‘actieve’ speaker. Daarvoor moet ook de filtering per unit actief gebeuren. We zullen beide systemen bespreken.

Powered speaker

Om het netjes te houden, zullen we luidsprekers met een passief filter en een ingebouwde versterker een ‘powered’ luidspreker noemen. En in feite is dat ook een betere naam, want het gaat echt om een eindversterker die gewoonweg in de passieve luidspreker is gebouwd.

In sommige gevallen bouwt de fabrikant ook nog een d/a-converter in en wellicht nog andere toeters en bellen – bluetooth, streamer, etc – maar het blijft een passief aangestuurde luidspreker (dus met een analoog crossover filter), waarbij de versterker gewoonweg is ingebouwd.

Feit is echter: er is geen speakerkabel nodig én het scheelt heel veel apparatuur. Zeker als de streamer en bluetooth al is ingebouwd. In veel gevallen is de versterker ook perfect afgestemd op de luidspreker waardoor deze klankmatig uitstekend presteert.

Actieve luidspreker

Een échte actieve luidspreker heeft een aansturing per unit waarbij de eindversterker alleen het spectrum weergeeft wat de unit moet verwerken. Oftewel: de filtering is al gedaan voordat het naar de eindversterker gaat. Dat filteren kan digitaal of analoog – in de voorversterker – gebeuren. Het grote verschil zit hem dus in waar en wanneer de filtering plaats vindt.

Ook een actieve luidspreker heeft dus eindversterkers ingebouwd. Maar dan per unit al gefilterd. Tevens kunnen er andere zaken bij komen. Denk aan een dac, streamer of analoge ingangen.

0

0

Related Articles