Home Forums Puur Stereo Hifi Energievoorziening Stroomvoorziening: Audes Balanced Power Transformator

laatst bijgewerkt door Martijn 3 weken, 6 dagen geleden
9 stemmen
24 reacties
 • Aanmaker
  Onderwerp
 • #105897
  Martijn
  Sleutelbeheerder
  Up
  1
  Down
  ::

  Ook de redacteuren proberen dingen in hun eigen set uit, los van de reviews.

  Ik woon in een huis uit 1972. Met de verbouwing is een deel van de bedrading in huis vernieuwd, maar niet alles. Er is wel een moderne ‘stoppenkast’ geplaatst om de installatie van zonnepanelen mogelijk te maken. Zonnepanelen, LED verlichting, allemaal apparaten die hoogfrequente ‘rommel’ het electriciteitsnet op sturen. Een deel van de stopcontacten heeft geen aarding, dus het probleem wordt daarmee niet minder.

  Ik was al enige tijd op zoek naar een oplossing om de HiFi installatie te scheiden van de rest van de stroomvoorziening, maar het aanleggen van aparte groep werd al snel een dure exercitie omdat dan een groot deel van de bedrading alsnog vervangen moet worden.

  Reguliere gefilterde stekkerdozen voor HiFi werken goed, maar hebben ook keerzijdes. En ze zijn nog steeds onderdeel van het electriciteitsnet in huis.

  Na veel lezen en zoeken kwam ik op het spoor van Audes. Audes is (nog steeds) een fabrikant van transformatoren, maar ook een audiofabrikant (buizenversterkers, luidsprekers). Ze maken ook ‘powerconditioners’. Na goed lezen kwam ik erachter dat ze toch iets anders werken dan de meeste powerconditioners met een transformator. Het is een gebalanceerde power transformator, die de uitgangen helemaal ontkoppeld van het netwerk in huis. Verder filtert de transformator vervuiling boven de 800Hz, maar blijft de transformator in staat om in hele korte tijd veel stroom te leveren als de versterker er om vraagt. Hij knijpt niet zoals een gefilterde stekkerdoos wel doet.

  Tot zover de marketingbrochure van Audes. Net als alle andere ‘HiFi’ specifieke stroomoplossingen kent ook deze een flink prijskaartje. Na lang wegen en wikken toch maar gevraagd of ik hem thuis mocht proberen. Via de importeur een adressenlijst gekregen en bij Rik Stoet in Den Haag mocht ik de Audes ST-900 ophalen voor een thuisdemo. (fijne service!).

  Dat was vanaf de eerste noot een ‘hoor ik dit goed?’ ervaring. Na een week luisteren – er treed dan gewenning op en de eerste indruk is dan weg, waardoor dingen die niet bevallen op gaan vallen – was de indruk: klinkt goed, ik mis niets eigenlijk. Sterker: het geluidsbeeld was heel stabiel en gedefinieerd, de bassen veel dieper, prominenter zonder opdringerig te worden en ontzettend strakgetrokken, meer detail in alles.

  Als test de situatie weer teruggebracht zoals het was en toen viel pas op wat de Audes echt doet: het geluidsbeeld zakte in elkaar, werd onrustig. Terwijl ik daarvoor niet het idee had dat het ‘slecht’ was. Meest overtuigende aankoopbeslissing in een lange tijd, ondanks de prijs.

  Vooral de absolute rust die de Audes brengt is wat opvalt. Het is relaxed luisteren. Als je het effect nog nooit zelf gehoord hebt is het moeilijk over te brengen, maar het is een beetje zoals op een hete dag: als je in de verte kijkt dan zie je dat de contouren van objecten in het landschap vaag worden door de trillingen in de lucht door opstijgende warmte. Dat is een gegeven. Door het toepassen van de Audes is de trilling in de lucht weg.

  Twee maanden later: het geluid verbetert nog steeds. Er zijn momenten dat ik hoofdschuddend op de bank zit omdat in sommige opnames effecten helemaal de kamer in komen. Het stereobeeld was al niet ondiep, maar het wordt steeds dieper. Of beter: het kromt soms heel ver de ruimte in naar je toe, boven je, langs je heen.

  Ik heb recent alle aanpassingen weggehaald om te valideren dat het niet ‘gewenst gehoor’ is: stekkers in een Brennenstuhl stekkerblok, ethernetkabel rechtsreeks in de router (zonder switch). Dat is alsof je een hele andere set in huis hebt staan (en niet een hele fijne).

  Hiervoor had ik een Audioquest Powerquest 2. Een fijne stekkerdoos, maar vergeleken met de Audes is de onrust niet weg en lijkt het alsof er een stolp om de muziek zit. De ritmische drive is eruit.

  Niets ten nadele van de PowerQuest overigens. Een PowerQuest in plaats van een Brennenstuhl maakt een enorm verschil. Van de PowerQuest naar de Audes is subtieler, maar de Audes heft precies de minpunten op die de PowerQuest introduceert (het gemis wat ik had). Je kan bijna 10 PowerQuests kopen voor de prijs van de Audes, dus dan is de vraag gerechtvaardigd of het klankmatige verschil het prijsverschil rechtvaardigt. Dat zal situatie afhankelijk zijn, maar bij mij wel, gegeven de situatie in huis.

  Audes is in Nederland vrij onbekend. Een aanrader om mee te nemen als je op zoekt bent naar een oplossing. De indruk die ik krijg is dat het precies doet wat de marketing brochure zegt: ontkoppelen. M.a.w., alle externe invloed die de prestaties van je HiFi negatief kan beïnvloeden vanuit het stroomnet is weg.

  Nog een p.s.:
  Er zijn andere leveranciers van balanced power transformers gericht op HiFi, in de UK en de USA, voor een veel vriendelijker prijskaartje, maar die hebben geen vertegenwoordiging in Nederland. Ze richten zich met name op geluidsstudio’s en/of zijn build-to-order. Ik weet niet of de Audes nog iets meer doet dan zij dat doen (het filter deel) of dat het precies hetzelfde is voor een veel hoger prijskaartje. De bouwkwaliteit is van het niveau ‘gebouwd voor de eeuwigheid’. Uiteindelijk is de kwaliteit van de transformator bepalend en laat Audes die nu ook bouwen voor andere merken.

  Als je zoekt op ‘balanced power transformators’ kom je uit op apparaten die in de bouw worden gebruikt. Die schijnen beroerd te klinken. In de USA zijn er reviews te vinden van mensen die een (dure) HiFi-specifieke hebben vergeleken met een utiliteitstransformator en de conclusie was altijd: niet doen.

 • Auteur
  Antwoorden
  • #105955
   Jos
   Deelnemer
   Up
   0
   Down
   ::

   Lojkt volgens mij veel op wat plixir doet. Wat kost de audes

   • #105957
    Martijn
    Sleutelbeheerder
    Up
    0
    Down
    ::

    Dat klopt, maar ook weer minus een passieve filtering en voor een ander prijskaartje. De ST-900 is 2400 Euro (via Google makkelijk te vinden). 900 staat voor het maximale wattage dat je kan aansluiten. Er zijn ook modellen met een hogere aansluitwaarde.

  • #105959
   tsharskamp
   Deelnemer
   Up
   0
   Down
   ::

   Interessant, Ken Audes niet en vaak door. Denk hierdoor ook niet snel een stap naar een niet bekend merk zou maken voor zulke upgrades in de prijs klasse.

   In ieder geval nice dat je deze thuis kon proberen.

   Heb de ook een AQ powerquest gehad. Deze deed werkelijk niks in mijn systeem VS mijn Supra blokje met Akiko filtertje. Sterker nog ik heb na 1 maand de AQ powerquest er uitgedaan en mijn Supra blokje terug gezet.

   Heb nu de AQ Niagara 1000 in mijn systeem zitten. Was ff wennen maar heel fijn nu. Mijn hele systeem klinkt nu altijd goed.

   Een Tip voor je hoe je iets makkelijk kan aarde.. 🙂 beetje DYI en raar misschien. Maar gewoon een stekkerdoos plaatsten die aarde heeft en de aarde aansluiting daar van aan een verwarming buis aansluiten.

   Al je aarde in het huis zit door toch al op. Al zal dat niet zien. Maar als je in de stoppenkast kijkt zie je aarde aan dikke zilverkleurige 4 mm massive draad zit. Deze draden aarde je verwarming.

   • #105963
    richard12
    Deelnemer
    Up
    0
    Down
    ::

    Dit kan levensgevaarlijk zijn!!! Gebruik je CV niet als aardpunt, dat is niet voor niets ten strengste verboden in de NEN1010 (norm voor aanleg elektrische installaties). Als er namelijk een onderbreking in je metalen buizenstelsel zit/ontstaat of de potentiaalvereffening tussen metalen CV leiding en hoofdaardrail er niet is of verbreekt, ontstaan levensgevaarlijke situaties. Je hebt dan bijv. kans geëlektroceerd te worden in de douche/bad. Nooit doen dus.

  • #105960
   Jos
   Deelnemer
   Up
   0
   Down
   ::

   Als je zo wil aarden moet je wel even checken of je wel metalen cv buizen hebt. Die van mij zijn kunststof. Ik heb zelf buiten een nieuwe aardepen geslagen die ik alleen voor mij hifi installatie gebruik. Gaatje door de muur aarde draad erdoor. Installatie en Pen met elkaar verbinden. Klaar. Wel even je grondwaterpeil checken. De pen moet daar permanent inzitten.

  • #105961
   Martijn
   Sleutelbeheerder
   Up
   0
   Down
   ::

   Van de website van Plixir: ( https://www.plixirpower.com/pages/plixir-power-concept?bac ):

   “System Grounding

   This is often confused with the safety earth, which is different and is meant to protect you from electric shocks in case of equipment failure.

   System grounding, instead, provides the zero reference voltage level for all signal and power voltage in the hifi system.”

   Dit is precies wat de producten van Audes ook doen en je hoort het. De metafoor van de trillende lucht op een warme dag, dat is de beste manier om het uit te leggen.

   Audes is een hele oude naam. Ze zijn onbekend hier, maar bestaan langer dan wat wij ‘bekende’ namen noemen. Ik ken ze uit de energiewereld. Ze maken nog steeds transformatoren voor middenspanning en laagspanning systemen. En ze maken al heel lang audio. Koppel die twee kennisgebieden aan elkaar en je hebt de voorwaarden voor robuuste producten.

   Wat een stroomblok of een transformator of conditioner doet is heel erg afhankelijk van allerlei variabelen in je huis en in je hifi set. En uiteraard de uitkomst: waar voel je je klankmatig prettig bij.

   • #105962
    Jos
    Deelnemer
    Up
    0
    Down
    ::

    Ik heb een plixir bac 1500.;)
    Kan dus maximaal tot 1500 watt. Lijkt mij ook dezelfde prijs range als de Audes. En zo te lezen ook het zelfde positieve effect.
    Overigens zijn op Alpha audio een poosje geleden ook dergelijke apparaten getest. Yung en Jaap waren zeer onder de indruk

  • #109294
   Hans
   Deelnemer
   Up
   0
   Down
   ::

   Ik kan de ervaring van Martijn volledig onderschrijven. Plixir en Keces hanteren ook het principe van gebalanceerde stroomvoorziening en ontkoppeling van het net. Ik heb de Keces IQRP 3600 en ben daar heel blij mee. Ik heb daar ook mijn actieve ATC’s op aangesloten en merk niets van afgeknepen dynamiek, integendeel. Bij de actieve filters die ik heb mogen proberen, was dat wel het geval.

    

   • #111707
    Pieter Claes
    Deelnemer
    Up
    0
    Down
    ::

    Dag Hans,

    Ook ik heb actieve ATC’s (40A). Wat zijn je ervaringen op lange termijn met de Keces en heb je nog andere conditioners getest? Hoe belangrijk is het om veel reserve te hebben en naar de hogere conditioners te gaan? De Plixir lijkt me ook mooi.

    Groeten Pieter

  • #109731
   Bart
   Deelnemer
   Up
   0
   Down
   ::

   Dag Martijn,

   Bedankt voor je inspirerende ervaring met Audes ST900!

   Graag enkele vragen hierbij gericht op mijn huidige hifi installatie.

   Ik denk dat naast de stroomvoorziening ook de switch prioritair is om de hifi installatie klankmatig te optimaliseren.

   Wat is het type van je actuele netwerkswitch?

   Heb je de Audioquest Niagara 1200 overwogen of geprobeerd? Of verwacht je hier ook een “knijp” of “stolp” effect om jouw woorden te gebruiken?

   Is de beschikbare 900 Watt voldoende voor een stereo versterker die 2×100 Watt aan 8 Ohm kan leveren met bijhorende streamer, CD speler, draaitafel, TV … ?

   Heb jij al problemen van onvoldoende capaciteit gehad?

   Bedankt voor je advies.

   Vriendelijke groeten

   Bart

    

    

    

   • #109756
    Martijn
    Sleutelbeheerder
    Up
    1
    Down
    ::

    Hallo Bart,

    Ik heb op de High End München uitgebreid met de ingenieurs van Audes kunnen praten. Hun transformatoren die gespecificeerd zijn op een bepaald wattage kunnen dat 24/7 (!) leveren. De kans dat je stroom tekort komt is daarmee praktisch nul.

    Zelf zijn ze van mening dat hun St-3000 (de 3000 watt versie) ultiem is en dat je daarmee de grootste audio installaties kan bedienen. Ik heb in München setups gezien waarvan ik denk dat het waar is, maar voor de gewone stervelingen is een 900 of 1500 watt conditioner meer dan genoeg. De KAD K-7 speakers die ik gereviewed heb zou ik liever op een 1500 watt conditioner zetten. De setup die je beschrijft kan probleemloos op een 900 verwacht ik.

    Qua switch heb ik de ‘poor man option’: een Cisco SG110D-05 (het simpelste van het simpelste) met een iFi PowerX stroomadapter. Ook deze wordt vanuit de Audes van stroom voorzien.

    Ik heb de Niagara 1200 niet geprobeerd. De reden is simpel (maar de zoektocht naar de oplossing was het niet): ik zocht een duidelijke ontkoppeling van mijn stroomcircuit in huis, vol met LED lampen en zonnepanelen op het dak. Verder is een deel van het stroomcircuit in huis niet geaard en zijn de kosten van dit vervangen en het aanleggen van een aparte stroomgroep dusdanig hoog dat een Audes een goedkope optie was in verhouding. Een Niagara levert die ontkoppeling niet, daar is een balanced power transformator design voor nodig. Plixr en kennelijk dus ook Keces maken die ook. Plixr is getest in de grote power conditioner vergelijkende test.

    Ik heb niet al die power conditioners naast elkaar gehoord, dus het is moeilijk om er normatieve uitspraken over te doen.

  • #110565
   Han
   Deelnemer
   Up
   0
   Down Accepted answer
   ::

   Ook ik woon in een woning uit de jaren 70. Ik heb ongeveer 4 weken geleden de Audes ST-900 aangeschaft in combinatie met de ThivanLabs Gold Lion 805A buizenversterker.

   Ik kan het verhaal van Martijn en zijn beweegredenen helemaal beamen. Top klasse!!

   • #110567
    Martijn
    Sleutelbeheerder
    Up
    0
    Down
    ::

    Buizenversterkers, Klasse D, Klasse A, Klasse A/B, het gaat allemaal.  Hele fijne oplossing, je kan je apparatuur veranderen en deze constant in de setup blijven houden, tot je het vermogen te boven gaat uiteraard.

  • #111575
   Arjan
   Deelnemer
   Up
   0
   Down
   ::

   Nou Martijn je word bedankt (LOL)

   Er staat nu een st900 proef te draaien

   Na 30 sec de keuze gemaakt, ik ga de st1500 bestellen

   Ik had al het vermoeden dat de Powerquest2 het geluid iets kneep maar ik schrik ervan wat de set nu kan weergeven

    

   • #111576
    Martijn
    Sleutelbeheerder
    Up
    0
    Down
    ::

    Het verschil is inderdaad heel erg groot. Bedenk wel dat de klank nog zeker een half jaar zich verder ontwikkeld, het wordt steeds transparanter (m.a.w., je hoort steeds minder ‘apparatuur’ die staat te spelen). Veel plezier ermee. De financiële pijn is snel vergeten 😉

  • #111706
   Pieter Claes
   Deelnemer
   Up
   0
   Down
   ::

   Dag Martijn,

   Ik woon in een buitenwijk zonder grote industrie maar heb wel zonnepanelen, omvormer, airco unit etc. Een conditioner is dus misschien interessant.

   Mijn DAC kost nieuw +- 2000 EUR (Benchmark DAC3 B), zo een Audes ST900 nog iets meer. Dan is de vraag of de conditioner voorrang moet krijgen op een betere DAC, aangezien uit de DAC toch ook een betere kwaliteit van het geluid kan gehaald worden.

   Daarnaast vraag ik me af of alle apparaten erop aangesloten moeten worden. Ik heb toch al gauw een acht tot tien apparaten als je alles bijeen telt (Nucleus, switch, DAC, streamer, Mutec, voorversterker, actieve ATC luidsprekers, draaitafel, phono voorversterker). De Nucleus en de switch hebben wel al een upgrade mn Sbooster en Ifi Ipower.

   De Audes valt op dat vlak al uit de boot tenzij ik me blauw ga betalen.

   Leuke topic wel!

   Groeten Pieter

   • #111708
    Martijn
    Sleutelbeheerder
    Up
    0
    Down
    ::

    Hallo Pieter,

    Ik lees veel aannames en misverstanden in 1 post. Laat ik proberen deze weg te nemen. Los van Audes of een ander merk power conditioner, het helpt niet als je met deze misverstanden verkeerde aankoopbeslissingen neemt.

    1. Een beter DAC (je hebt al een DAC van 2000 Euro!) gaat nooit het rendement leveren van de meerprijs zonder een goede basis. Stroom is die basis. Ik durf zelfs te wedden dat wanneer je de benchmark DAC met goede power conditioner aan de ene kant gaat vergelijken met een nieuwe DAC zonder power conditioner aan de andere kant, de benchmark met conditioner wint op geluidskwaliteit.
    2. Het type power conditioner is wel van belang als je verschillende apparaten gaat aansluiten. Voor een balanced power conditioner geldt dat je niet 10 outlets op conditioner nodig hebt. Een simpele verlengdoos gebruiken kan ook, omdat een balanced power conditioner de ground terug brengt naar 0 voor alle aangesloten apparaten, dus ook voor apparaten die in een stekkerdoos zitten. Het merk Airlink uit de UK heeft 1 outlet en ze raden aan om daar dan een stekkerdoos aan te hangen. Als 1 stekkerdoos niet voldoende is, dan is hun aanbeveling om een stekkerdoos in een stekkerdoos te stoppen (‘daisy chainen’).
    3. Ja, alle apparaten moeten in de power conditioner. Je hebt absoluut de grootste winst als de power supplies van de switch, van de Mutec in de conditioner zitten. Zelf met een SBooster en een iFi Power plug is het verschil choquerend groot. Dat verbaast mij ook, ik dacht dat ik de iFi PowerX van de switch juist niet moet verbinden, maar door te vergelijken werd al snel duidelijk dat er nog een wereld te winnen is in geluidskwaliteit.

    Het enige wat lastig is zijn de ATC’s. Ik vermoed dat de Audes hier geen moeite mee heeft, maar hier past wel een woord van waarschuwing: niet alle power conditioners zijn gelijk (luister de livestream met de test van verschillende conditioners maar terug). Het zijn vooral versterkers die wel of niet goed reageren op een conditioner. Met goed reageren bedoel ik met name response: snelheid, ritme, punch. Zelfs als ze goed reageren, dan nog kan het geluid in karakteristiek dusdanig veranderen dat je er niet blij mee bent. Daarom bevelen we dringend aan om een power conditioner altijd eerst thuis op proef te luisteren.

    Niet alle balanced power conditioners zijn gelijk. Ook daar zitten grote verschillen in. Vergelijken is daarom aan te raden.

    Waar je je geld aan uit geeft is uiteraard je eigen keuze. Ik hoop alleen dat bovenstaande input je helpt om weloverwogen keuzes te maken.

    • #111711
     Pieter Claes
     Deelnemer
     Up
     0
     Down
     ::

     Dag Martijn,

     Inderdaad, voor je het weet gooi je ergens een berg geld tegenaan en weet je niet wat je koopt. Bedankt voor je toelichtingen, dat wordt testen.

     Dus als ik mijn Powerquest 2 in zo een gebalanceerde conditioner prik, zou het ook moeten lukken. Maar die filtert dan wel weer en geeft zijn eigen signatuur mee.

     Het is duidelijk, de DAC is OK, de voeding verdient nog wat aandacht. Mijn ATC’s leveren 250 watt per kanaal plus de andere apparaten, kom ik er dan met bv 900 watt van bv de ST900?

     Groeten Pieter

    • #111712
     Martijn
     Sleutelbeheerder
     Up
     0
     Down
     ::

     Hallo Pieter,

     Ik zou de PowerQuest zeker niet meer gebruiken hiervoor. Een ‘gewone’ verlengdoos (Brennenstuhl, Supra) zonder overspanningsbeveiliging of filter is een betere keus. Je wilt niet iets hebben wat ‘vecht’ met de transformator (stroom is 2wegsverkeer immers: wisselstroom).

     Een Audes ST900 is voldoende, die kan 900Watt continue aan. Dat geldt niet voor een Plixir bijvoorbeeld, die heeft het piekvermogen gespecificeerd, niet het continue vermogen. Het continue vermogen staat bij de technische specificaties van de modellen van Plixir. Niet vergeten om bij het vermogen van je ATC’s ook het vermogen van je andere apparaten op te tellen.

     Het enige is dat de nieuwe Audes serie, behalve de ST900, een DC Blocker aan boord heeft. Die heb je alleen nodig als je last hebt van lekkage van gelijkstroom (bijvoorbeeld van een lader voor een elektrische auto of sommige omvormers). Dat hoor je snel genoeg, dan gaat de transformator van de Audes continue brommen. Dan heb je een St1500 nodig.

  • #111709
   Hans
   Deelnemer
   Up
   0
   Down
   ::

   In aanvulling op wat Martijn schrijft:

   ik ken de Benchmark DAC3 goed en dat is zeker een mooie DAC. Die zou ik lekker laten  staan. Een gebalanceerde conditioner in je set levert meer op dan een betere DAC. Ik herken overigens ook het voorbehoud ten aanzien van (eind)versterkers. Ik heb een aantal actieve filters geprobeerd, waar de versterkers van mijn actieve ATC’s niet lekker op reageerden. Ik bemerkte een wat afgeknepen dynamiek en minder ruimtelijkheid. Daar heb ik met mijn Keces helemaal geen last van. Ik heb ook een Plixir mogen proberen, met een vergelijkbaar positief resultaat.

   • #111710
    Pieter Claes
    Deelnemer
    Up
    0
    Down
    ::

    Dag Hans,

    Dat wordt uitproberen dan! Bedankt voor je reactie!

     

    Groeten Pieter

   • #111772
    Pieter Claes
    Deelnemer
    Up
    0
    Down
    ::

    Dag Martijn

    Het nominale vermogen van de plixir ligt inderdaad lager dan het piekvermogen. Dat scheelt wel wat. Maar ik vraag me af of de passieve filtering in de audes wel goed zal uitdraaien op de ATC’s. Ik ga ze beide testen.

    Groeten Pieter

    • #111773
     Martijn
     Sleutelbeheerder
     Up
     0
     Down
     ::

     Goed idee om te vergelijken. Ik ben benieuwd naar je bevindingen!

Je moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.