Stroomvoorziening: Audes Balanced Power Transformator

 • Aanmaker
  Onderwerp
 • #105897 Citeer
  Up
  0
  Down
  ::

  Ook de redacteuren proberen dingen in hun eigen set uit, los van de reviews.

  Ik woon in een huis uit 1972. Met de verbouwing is een deel van de bedrading in huis vernieuwd, maar niet alles. Er is wel een moderne ‘stoppenkast’ geplaatst om de installatie van zonnepanelen mogelijk te maken. Zonnepanelen, LED verlichting, allemaal apparaten die hoogfrequente ‘rommel’ het electriciteitsnet op sturen. Een deel van de stopcontacten heeft geen aarding, dus het probleem wordt daarmee niet minder.

  Ik was al enige tijd op zoek naar een oplossing om de HiFi installatie te scheiden van de rest van de stroomvoorziening, maar het aanleggen van aparte groep werd al snel een dure exercitie omdat dan een groot deel van de bedrading alsnog vervangen moet worden.

  Reguliere gefilterde stekkerdozen voor HiFi werken goed, maar hebben ook keerzijdes. En ze zijn nog steeds onderdeel van het electriciteitsnet in huis.

  Na veel lezen en zoeken kwam ik op het spoor van Audes. Audes is (nog steeds) een fabrikant van transformatoren, maar ook een audiofabrikant (buizenversterkers, luidsprekers). Ze maken ook ‘powerconditioners’. Na goed lezen kwam ik erachter dat ze toch iets anders werken dan de meeste powerconditioners met een transformator. Het is een gebalanceerde power transformator, die de uitgangen helemaal ontkoppeld van het netwerk in huis. Verder filtert de transformator vervuiling boven de 800Hz, maar blijft de transformator in staat om in hele korte tijd veel stroom te leveren als de versterker er om vraagt. Hij knijpt niet zoals een gefilterde stekkerdoos wel doet.

  Tot zover de marketingbrochure van Audes. Net als alle andere ‘HiFi’ specifieke stroomoplossingen kent ook deze een flink prijskaartje. Na lang wegen en wikken toch maar gevraagd of ik hem thuis mocht proberen. Via de importeur een adressenlijst gekregen en bij Rik Stoet in Den Haag mocht ik de Audes ST-900 ophalen voor een thuisdemo. (fijne service!).

  Dat was vanaf de eerste noot een ‘hoor ik dit goed?’ ervaring. Na een week luisteren – er treed dan gewenning op en de eerste indruk is dan weg, waardoor dingen die niet bevallen op gaan vallen – was de indruk: klinkt goed, ik mis niets eigenlijk. Sterker: het geluidsbeeld was heel stabiel en gedefinieerd, de bassen veel dieper, prominenter zonder opdringerig te worden en ontzettend strakgetrokken, meer detail in alles.

  Als test de situatie weer teruggebracht zoals het was en toen viel pas op wat de Audes echt doet: het geluidsbeeld zakte in elkaar, werd onrustig. Terwijl ik daarvoor niet het idee had dat het ‘slecht’ was. Meest overtuigende aankoopbeslissing in een lange tijd, ondanks de prijs.

  Vooral de absolute rust die de Audes brengt is wat opvalt. Het is relaxed luisteren. Als je het effect nog nooit zelf gehoord hebt is het moeilijk over te brengen, maar het is een beetje zoals op een hete dag: als je in de verte kijkt dan zie je dat de contouren van objecten in het landschap vaag worden door de trillingen in de lucht door opstijgende warmte. Dat is een gegeven. Door het toepassen van de Audes is de trilling in de lucht weg.

  Twee maanden later: het geluid verbetert nog steeds. Er zijn momenten dat ik hoofdschuddend op de bank zit omdat in sommige opnames effecten helemaal de kamer in komen. Het stereobeeld was al niet ondiep, maar het wordt steeds dieper. Of beter: het kromt soms heel ver de ruimte in naar je toe, boven je, langs je heen.

  Ik heb recent alle aanpassingen weggehaald om te valideren dat het niet ‘gewenst gehoor’ is: stekkers in een Brennenstuhl stekkerblok, ethernetkabel rechtsreeks in de router (zonder switch). Dat is alsof je een hele andere set in huis hebt staan (en niet een hele fijne).

  Hiervoor had ik een Audioquest Powerquest 2. Een fijne stekkerdoos, maar vergeleken met de Audes is de onrust niet weg en lijkt het alsof er een stolp om de muziek zit. De ritmische drive is eruit.

  Niets ten nadele van de PowerQuest overigens. Een PowerQuest in plaats van een Brennenstuhl maakt een enorm verschil. Van de PowerQuest naar de Audes is subtieler, maar de Audes heft precies de minpunten op die de PowerQuest introduceert (het gemis wat ik had). Je kan bijna 10 PowerQuests kopen voor de prijs van de Audes, dus dan is de vraag gerechtvaardigd of het klankmatige verschil het prijsverschil rechtvaardigt. Dat zal situatie afhankelijk zijn, maar bij mij wel, gegeven de situatie in huis.

  Audes is in Nederland vrij onbekend. Een aanrader om mee te nemen als je op zoekt bent naar een oplossing. De indruk die ik krijg is dat het precies doet wat de marketing brochure zegt: ontkoppelen. M.a.w., alle externe invloed die de prestaties van je HiFi negatief kan beïnvloeden vanuit het stroomnet is weg.

  Nog een p.s.:
  Er zijn andere leveranciers van balanced power transformers gericht op HiFi, in de UK en de USA, voor een veel vriendelijker prijskaartje, maar die hebben geen vertegenwoordiging in Nederland. Ze richten zich met name op geluidsstudio’s en/of zijn build-to-order. Ik weet niet of de Audes nog iets meer doet dan zij dat doen (het filter deel) of dat het precies hetzelfde is voor een veel hoger prijskaartje. De bouwkwaliteit is van het niveau ‘gebouwd voor de eeuwigheid’. Uiteindelijk is de kwaliteit van de transformator bepalend en laat Audes die nu ook bouwen voor andere merken.

  Als je zoekt op ‘balanced power transformators’ kom je uit op apparaten die in de bouw worden gebruikt. Die schijnen beroerd te klinken. In de USA zijn er reviews te vinden van mensen die een (dure) HiFi-specifieke hebben vergeleken met een utiliteitstransformator en de conclusie was altijd: niet doen.

Weergave van 3 reactie threads
 • Auteur
  Antwoorden
  • #105955 Citeer
   KingfishersKingfishers
   Deelnemer
   Up
   0
   Down
   ::

   Lojkt volgens mij veel op wat plixir doet. Wat kost de audes

   • #105957 Citeer
    Up
    0
    Down
    ::

    Dat klopt, maar ook weer minus een passieve filtering en voor een ander prijskaartje. De ST-900 is 2400 Euro (via Google makkelijk te vinden). 900 staat voor het maximale wattage dat je kan aansluiten. Er zijn ook modellen met een hogere aansluitwaarde.

  • #105959 Citeer
   tsharskamptsharskamp
   Deelnemer
   Up
   0
   Down
   ::

   Interessant, Ken Audes niet en vaak door. Denk hierdoor ook niet snel een stap naar een niet bekend merk zou maken voor zulke upgrades in de prijs klasse.

   In ieder geval nice dat je deze thuis kon proberen.

   Heb de ook een AQ powerquest gehad. Deze deed werkelijk niks in mijn systeem VS mijn Supra blokje met Akiko filtertje. Sterker nog ik heb na 1 maand de AQ powerquest er uitgedaan en mijn Supra blokje terug gezet.

   Heb nu de AQ Niagara 1000 in mijn systeem zitten. Was ff wennen maar heel fijn nu. Mijn hele systeem klinkt nu altijd goed.

   Een Tip voor je hoe je iets makkelijk kan aarde.. 🙂 beetje DYI en raar misschien. Maar gewoon een stekkerdoos plaatsten die aarde heeft en de aarde aansluiting daar van aan een verwarming buis aansluiten.

   Al je aarde in het huis zit door toch al op. Al zal dat niet zien. Maar als je in de stoppenkast kijkt zie je aarde aan dikke zilverkleurige 4 mm massive draad zit. Deze draden aarde je verwarming.

   • #105963 Citeer
    richard12richard12
    Deelnemer
    Up
    0
    Down
    ::

    Dit kan levensgevaarlijk zijn!!! Gebruik je CV niet als aardpunt, dat is niet voor niets ten strengste verboden in de NEN1010 (norm voor aanleg elektrische installaties). Als er namelijk een onderbreking in je metalen buizenstelsel zit/ontstaat of de potentiaalvereffening tussen metalen CV leiding en hoofdaardrail er niet is of verbreekt, ontstaan levensgevaarlijke situaties. Je hebt dan bijv. kans geëlektroceerd te worden in de douche/bad. Nooit doen dus.

  • #105960 Citeer
   KingfishersKingfishers
   Deelnemer
   Up
   0
   Down
   ::

   Als je zo wil aarden moet je wel even checken of je wel metalen cv buizen hebt. Die van mij zijn kunststof. Ik heb zelf buiten een nieuwe aardepen geslagen die ik alleen voor mij hifi installatie gebruik. Gaatje door de muur aarde draad erdoor. Installatie en Pen met elkaar verbinden. Klaar. Wel even je grondwaterpeil checken. De pen moet daar permanent inzitten.

  • #105961 Citeer
   Up
   0
   Down
   ::

   Van de website van Plixir: ( https://www.plixirpower.com/pages/plixir-power-concept?bac ):

   “System Grounding

   This is often confused with the safety earth, which is different and is meant to protect you from electric shocks in case of equipment failure.

   System grounding, instead, provides the zero reference voltage level for all signal and power voltage in the hifi system.”

   Dit is precies wat de producten van Audes ook doen en je hoort het. De metafoor van de trillende lucht op een warme dag, dat is de beste manier om het uit te leggen.

   Audes is een hele oude naam. Ze zijn onbekend hier, maar bestaan langer dan wat wij ‘bekende’ namen noemen. Ik ken ze uit de energiewereld. Ze maken nog steeds transformatoren voor middenspanning en laagspanning systemen. En ze maken al heel lang audio. Koppel die twee kennisgebieden aan elkaar en je hebt de voorwaarden voor robuuste producten.

   Wat een stroomblok of een transformator of conditioner doet is heel erg afhankelijk van allerlei variabelen in je huis en in je hifi set. En uiteraard de uitkomst: waar voel je je klankmatig prettig bij.

   • #105962 Citeer
    KingfishersKingfishers
    Deelnemer
    Up
    0
    Down
    ::

    Ik heb een plixir bac 1500.;)
    Kan dus maximaal tot 1500 watt. Lijkt mij ook dezelfde prijs range als de Audes. En zo te lezen ook het zelfde positieve effect.
    Overigens zijn op Alpha audio een poosje geleden ook dergelijke apparaten getest. Yung en Jaap waren zeer onder de indruk

Weergave van 3 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.