donderdag, april 25, 2024

Reageer op: Audio afspeel-software: wat gebruik jij?

#169069
Menno HoogeveenMenno Hoogeveen
Deelnemer

Ik heb ooit een Squeezebox Touch aangeschaft en daarom een gebruiker van Logitech Media Server (LMS). LMS draait op bijna alle x86-besturingssystemen en ook op bepaalde NAS-boxen draaien (zie http://www.mysqueezebox.com/download). LMS kan door iedereen gedownload worden en er zijn geen kosten aan verbonden. LMS kan in principe alle audio-formaten afspelen. De meeste varianten kunnen rechtstreeks (ook wel Native genoemd) afspelen (b.v. FLAC-bestand wordt 1 op 1 naar de audio-speler gestuurd en de audio-speler pakt het bestand uit en speelt de data af) of door omzetting via de computer (Transcoding, oftewel omzetting) naar een ander formaat of in een bit-stream.
Deze software is tegenwoordig ook in andere combinaties inzetbaar (b.v. Raspberry Pi met een DAC-kaartje), dus niet alleen Squeezebox Hardware. Als Client software gebruik je dan Squeezelite of Squeezeplay. Hiermee kan je ook een USB-DAC aan je computer aansluiten en rechtstreeks de muziek afspelen.
Ik gebruik tegenwoordig zelf een variant op LMS: Daphile (zie http://www.daphile.com) Dit is een aangepaste versie van LMS met een mooie interface en extra functies en kan in verschillende varianten toegepast worden. Het is een op linux gebaseerd “gesloten” systeem (m.a.w. je kan het zelf niet aanpassen) en kan op een x86-computer geinstalleerd worden. Het kan b.v. op een USB-geheugenstick van minimaal 2GB gezet worden die dan als opstartschijf dient. Daphile draait op lichte hardware en is prima te gebruiken op een kleine PC. Ik heb zelf een ASUS VivoMini PC hiervoor aangeschaft. De audio-bestanden kunnen zowel lokaal op een schijf staan of op een netwerk-schijf.
De bouwer/ontwerper van Daphile is iemand die op het gebied van linux en LMS veel weet en regelmatig nieuwe versies uitbrengt. Het is dus wel altijd in ontwikkeling. Voor “audiofiele” toepassing heeft hij nu een RealTime-Kernel versie gemaakt. Dit betekent dat de audio-processen binnen Linux op de hoogste prioriteit worden uitgevoerd en dat er zo min mogelijk processen voor andere zaken actief zijn. In theorie zou dit een betere kwaliteit moeten opleveren, maar ik heb dit zelf niet kunnen waarnemen. Dit kan liggen aan mijn opzet (ik gebruik mijn SB-Touch als afspeelapparaat, dus de audio-data wordt via mijn netwerk overgedragen tussen mijn computer en de SB-Touch en dus niet rechtstreeks naar een DAC o.i.d.) LMS speelt ook Native DSD bestanden af of kan deze omzetten.
LMS wordt sinds lange tijd niet meer onderhouden door Logitech (dat ooit Squeezebox overnam), dus officiele versies komen niet meer uit. Er is wel een Community-versie die regelmatig van updates wordt voorzien. Er zijn een paar versies die op deze wijze gebruikt kunnen worden. Er worden ook veel tussen-versies uitgebracht (Nightly-builds) waarin de nieuwste aanpassingen zitten.

×