Reageer op: Advies gezocht: Juiste AV receiver bij Teufel Ultima 40 MK2

Home Forums Puur Multi Channel AV Advies gezocht: Juiste AV receiver bij Teufel Ultima 40 MK2 Reageer op: Advies gezocht: Juiste AV receiver bij Teufel Ultima 40 MK2

#47538

Jaap Veenstra
Sleutelbeheerder

Wattage zegt heel weinig. Het is maar hoe ze het meten. De ene fabrikant meet het met 0,01% vervorming en op alle kanalen tegelijk. De ander meet weer op één kanaal bij 10 procent vervorming.

Dan is er nog weerstand (Ohm) die meespeelt. Vermogen bij 8 Ohm is veelal veel lager dan bij 4 Ohm. Veel fabrikanten specificeren daarom op 6 of 4 Ohm… betere cijfers (voor de leken).

Overigens is het wel een indicator als vermogen netjes verdubbeld bij 8 en 4 Ohm. Dat wil namelijk zeggen dat er een grote kans is dat de voeding goed bemeten is. Immers: hij kan twee keer zoveel vermogen leveren bij een halvering van de weerstand.

Hoeveel watt een speaker nodig heeft, is heel lastig te bepalen. Fabrikanten geven wel een ‘aanbevolen vermogen op’. Probeer in ieder geval wat headroom te krijgen door boven het minimum te zitten.

Teufel raadt minimaal 20 watt aan. Echter lijkt me dat aan de krappe kant, gezien het redement: 87 dB. Ook is het een basreflexsysteem, waardoor wat extra power veelal wel wenselijk is om controle te krijgen in het laag en een wat vollere weergave te krijgen op lage volumes.

Ik zou met ongeveer 50 stabiele watts gaan spelen bij deze speaker. Ze zijn getest op een klasse D met 2 x 60 watt in 4 Ohm (hele stabiele versterker van Dion Audio) en dat klonk uitstekend.