Wi-Fi en aluminium hoedjes

Ik ben zeker geen type voor aluminum hoedjes. Ik heb gewoon een smartphone, tablets en de bijbehorende wi-fi. Ik houd van 3G, 4G en 5G kan me niet snel genoeg gaan. Wat ik me wel afvraag is hoe gezond de wereld blijft met deze draadloze technieken. 

In de moderne wereld draait alles om data-overdracht. En hoe sneller dat kan, hoe beter. We downloaden in Nederland veelal met 20 megabit per seconde of sneller. Veel thuisverbindingen in grotere steden bieden al rond de 120 Mbit of meer. Glas gaat al over de 400 Mbit voor particulieren. Geweldig!

Alles draadloos – Wi-Fi

Nieuwe Mediaserver Alpha HQ (5)
Waarom draadloos? Kabel is sneller, stabieler, betrouwbaarder én goedkoper.

Wat ook bij de ontwikkeling hoort – en die trend zien we ook binnen de audiowereld – is dat alles draadloos moet. Geen draadjes naar de computers, laptops, tv, telefoons… alles moet gewoon dwars door de lucht!

Maar is dat niet heel gek? Niet zozeer dat de wens er is; die snappen we zeker wel! Maar meer dat we dat wensen in relatie tot onze gezondheid. Immers: röntgenstraling is bizar ongezond. En we stoppen ook niet onze huisdieren in de magnetron toch?

Sceptisch

We horen nu al de sceptici:

Ach… we leven allemaal nog en wifi is er al jaren! En als het ongezond was, zou het ook niet te koop zijn. Daarnaast zouden er al talloze onderzoeken zijn die aantonen dat het schadelijk is.

Nou: er zijn al talloze onderzoeken die aantonen dat wifi (en 3G, 4G… ga zo maar door) niet gezond is. Het gaat bijvoorbeeld groei tegen bij jonge kinderen. En het zorgt voor vermoeidheid, hoofdpijn en concentratiestoornissen.

Daarnaast: van sigaretten zei men vroeger ook dat het geen kwaad kon. Alcohol kon geen kwaad en meer recent: van GSM-straling beweerde men ook decennia dat het geen slaapstoornissen kon veroorzaken. Dat is inmiddels ook regelmatig aangetoond.

Verklaar me gek…

tinfoil-hat

Zeg maar dat ik gestoord ben. Zet maar een aluminium hoedje op en schuif me in de hoek van de ‘elektrosensitieve relpartij’. Ik geloof gewoonweg niet dat het gezond is om in al die straling te leven. Iedereen hangt zijn huis maar vol met accesspoints om maximale dekking te krijgen. Overal 5 streepjes bereik. Knallen met die antennes. Maar niemand denkt (nog) na over de gevolgen van al die razende energie in huis en op straat.

Mijn oplossing

wifi-schema
Je kan gewoon schema’s instellen om de wifi ‘s nachts uit te zetten.

Wat doe ik er zelf aan? Want je kan wel zeuren, maar dat heeft weinig zin als je er niets aan gaat doen. Mijn oplossing is simpel: zoveel mogelijk aan de ethernet-kabel. En voor de mobiele apparaten: één degelijk accesspoint dat het huis gewoon goed dekt (niet overal maximaal, maar op belangrijke plekken is gewoon bereik). En ‘s nachts zet dat ding zichzelf gewoon uit. (In veel degelijke apparaten is een schema voor wifi in te stellen).

Wie weet ga ik bij een verbouwing nog verven met speciale anti-straling verf… al vraag ik me af wat een potje kost.

Waarom dit stuk?

Waarom tik ik dit op een audio-platform. Simpel: we zijn allemaal met streaming bezig. En hoewel we hier al kabel prediken vanwege betere stabiliteit en respons – en veelal betere geluidskwaliteit – zullen er veel lezers zijn die toch alles draadloos willen. Denk heel goed na of u dat wel echt wil. In veel gevallen betekent dat veel meer accesspoints. En dus veel meer straling. Ook op plekken waar u ‘s nachts lekker ligt te slapen. De vraag is of u dan nog wel zo lekker slaapt.

4 reacties

Geef een antwoord