Home Personal Audio Hoofdtelefoons Welke hoofdtelefoon is voor mij geschikt?

Welke hoofdtelefoon is voor mij geschikt?

1
Welke hoofdtelefoon is voor mij geschikt?

Elke dag krijgen we interessante vragen van onze lezers via het contactformulier. Veel vragen gaan over luidsprekers en versterkers. Of switches. Echter zien we ook met regelmaat vragen voorbij komen over hoofdtelefoons. Types, versterkers… Kortom: tijd om eens wat helderheid te creëren rondom deze ‘personal audio’ producten! Welke hoofdtelefoon is voor u geschikt? 

Hoofdtelefoons bieden veel waar voor hun geld. Voor significant minder geld dan bij reguliere audio, haalt u serieus goede kwaliteit in huis. Een hoofdtelefoon set-up van ongeveer 5.000 euro speelt een hifisysteem van dat bedrag compleet naar huis. Sommige liefhebbers menen dat het een niveau haalt van een systeem van tien keer het bedrag. Of dat écht zo is, durven we niet te zeggen, maar dat een interessante optie is: zeker!

Grove indeling

In feite is er een grove driedeling in de hoofdtelefoonmarkt:

  • In Ear
  • On Ear
  • Over Ear

Deze modellen zijn allemaal draadloos en bedraad te krijgen. In de audiofiele industrie is draadloos nog niet écht doorgedrongen vanwege compressie die een rol speelt. Zeker met bluetooth. Echter is bluetooth 5.0 al heel interessant. Tevens zien we meer en meer AptX HD doordringen in de draadloze markt. AptX HD kan hogere bitrates aan. En dat is goed hoorbaar.

Is draadloos via bluetooth even goed als een mooie kabel? Nee. Maar het is wel een handige feature voor wie veel onderweg is. Of bijvoorbeeld niet knel wil komen te zitten onder het sporten.

Verfijnen

En dan bij de over ear is er een tweedeling:

  • Closed back
  • Open back

Nog meer verfijnen

En als we dan nog wat onderscheid gaan maken:

  • Zonder actieve noise cancelling
  • Met actieve noise cancelling

Dan hebben we we de verschillen wel te pakken.

Bekijk goed welke functies u per-sé wilt hebben. Dat maakt de zoektocht een stuk gerichter en dus fijner. Als u al vooraf weet dat u een closed back, over-ear model met actieve noise cancelling zoekt, sluit u al heel veel uit. Dat scheelt heel veel tijd!

Verschillende drivers

Net als bij gewone luidsprekers zijn er verschillende drivers te vinden bij hoofdtelefoons. Om ze op te noemen:

  • Dynamische drivers
  • Elektrostatische drivers
  • Magnetostatische drivers
  • AMT

In vrijwel elk segment kunt u alle types vinden. Ja: er zijn electrostatische in-ears gemaakt (Shure heeft ze). En ja: Stax heeft een elektrostatische on-ear gemaakt. Met een battery-pack die het ongeveer een uurtje of twee uithield. Niet écht portable… maar het werkte.

Welke driver het beste is, is compleet smaak afhankelijk. En het heeft te maken met welk doel u de hoofdtelefoon aanschaft. Gaat u alleen thuis op de bank luisteren, of moet hij ook mee op reis? Elektrostatisch zal namelijk altijd voeding nodig hebben. Magnetostaten ook (bijna altijd). Dynamsiche drivers zijn gemakkelijker, maar u zult soms inleveren op detaillering.

Versterkers

Wie een high-end hoofdtelefoon aanschaft, zal merken dat de versterker – net als bij ‘gewone luidsprekers’ een grote rol speelt in de uiteindelijke weergave. Een paar prachtige high-end in-ears klinken niet super via een telefoon. Met een portable dac / amp gaat het al veel beter.

Veeleisende, zware modellen met hoge weerstand hebben écht een goede versterker nodig. We hebben er al een paar getest. En we kunnen u garanderen dat het veel scheelt. Weet dat veel dac/pre-amps al over een degelijke hoofdtelefoonuitgang beschikken. Het is dus niet altijd nodig nog een aparte versterker aan te schaffen. Echter: als u niets in huis hebt, is het wel aan te raden te oriënteren als u een mooie hoofdtelefoon aanschaft.

Comfort

Een hoofdtelefoon – of welk audioproduct dan ook – blind kopen is niet verstandig. Een hoofdtelefoon kan namelijk geweldig klinken maar verschrikkelijk oncomfortabel zitten. En dan hebt u nog steeds niets, want iets dragen wat niet lekker zit, leidt af.

Comfort heeft met een paar dingen te maken:

  • Gewicht
  • De kussens (of pasvorm / materiaal van de dopjes)
  • Algehele pasvorm
  • Kabellengte (indien van toepassing)

Het is vrij bizar hoe groot de verschillen zijn in pasvorm en comfort. Let hier heel goed op!

Hoofdtelefoon merken

We moeten uiteraard nog even naar de merken kijken. Want ja: welk merk hoofdtelefoons is nu de beste? Dat is natuurlijk niet te beantwoorden. Immers: het is smaakgebonden én elk merk heeft goede en minder goede modellen. Sennheiser is een zeer grote speler. Met een gigantisch aanbod. Het is altijd verstandig een Sennheiser te beluisteren. Puur om een soort benchmark neer te zetten.

Vergeet echter niet de ‘kleinere’ specialisten. Hifiman, Audeze, Final Audio, Focal, AKG… ga zo maar door. Er zijn heel veel mooie producten. Zeker – of juist – bij de kleinere spelers.

Q&A hoofdtelefoons

Welke soorten hoofdtelefoons zijn er?

In basis zijn er een paar soorten. De grove indeling is: in-ear, on-ear en over-ear. Waarbij de over-ear dus rondom het oor valt en de on-ear op het oor zit. Daarnaast zijn er modellen met een open of gesloten model. Met name bij de over-ear modellen.

Is bij een hoofdtelefoon actieve noise cancelling altijd nodig?

Nee. Zeker niet. Er zijn allereerst modellen die van zichzelf al goed afsluiten. Daarbij is actieve noise cancelling niet voor iedereen prettig. Wie veel reist – met name met het vliegtuig – kan het wel een fijne functie vinden.

Bij hoofdtelefoons, welke driver is het beste?

Dat ligt helemaal aan uw smaak. Dynamische drivers kunnen in potentie meer bas weergeven. Elektrostaten kunnen wellicht iets meer detail weergeven, maar hebben een speciale versterker nodig. Magnetostatische modellen zitten er weer tussenin (in theorie). Beluister vooral een paar modellen.

Welk merk hoofdtelefoons is het beste?

Dat is niet te zeggen. Mede vanwege het feit dat elk merk goede en minder goede modellen heeft. Sennheiser is een grote speler met behoorlijk interessante modellen. Vergeet echter de kleinere spelers niet. Focal heeft prachtige hoofdtelefoons, Hifiman idem, Final Audio is interessant, Audeze heeft mooie modellen… ga zo maar door.

1 REACTIE

  1. Elektrostatisch zal namelijk altijd voeding nodig hebben. Magnetostaten ook (bijna altijd).
    Ik weet niet beter dan dat magnetostaten met (permanente) magneten werken.
    Vandaar die die krengen ook meestal loodzwaar zijn.
    Waar komt die voeding vandaan?

    Echter is bluetooth 5.0 al heel interessant
    Neem aan dat je LC3 bedoeld maar wie weet dat?

    APTX-HD heeft een bitrate van 576. Vandaar dat LDAC sterk in de belangstelling staat (990 kbs)