web analytics

Welk merk NAS?

Netgear ReadyNAS

Er zijn heel wat merken NAS op de markt. Synology heeft inmiddels een sterke naam opgebouwd. Qnap volgt, Netgear staat ook in heel wat winkelrekken en we mogen Western Digital natuurlijk ook niet vergeten. Of Asustor, Thecus… LaCie… U begrijpt het al: keuzestress. We gaan u helpen met een stappenplan. 

U wilt gaan streamen. En dan ook vanaf een locatie in het netwerk, omdat u ook uw aangekochte downloads wilt kunnen afspelen of uw gedigitaliseerde cd’s wilt afspelen. Kortom: er moet een NAS komen om de muziek op te slaan.

Stap 1 – Inzet en uitbreiding

Synology DS115
Wilt u alleen maar streamen? Dan kan bijna elke NAS dienst doen…

Allereerst is het erg belangrijk dat u goed bepaalt wat u precies wilt doen. Wilt u alleen maar muziek – en eventueel video – streamen, dan zult u wellicht bij een andere NAS uitkomen dan als u het apparaat tevens gaat inzetten als back-up locatie en bijvoorbeeld surveillance station (IP-camera server). Dan is er niet alleen meer ruimte nodig, maar ook meer processorkracht en eventueel een mogelijkheid tot r-sync server en client.

Voor veel gebruikers is het essentieel dat de NAS media kan serveren en dat de data veilig staat. Daarnaast zullen veel gebruikers data back-uppen op de NAS. Veel meer gebeurt er niet op een netwerkschijf.

Is dat bij u ook het geval, dan is een NAS met twee schijven voldoende. Eigenlijk maakt het merk dan niet heel veel uit, aangezien alle goede merken – Synology, Qnap, Netgear en Western Digital – over een prima mediaserver beschikken. Bevalt de standaardserver niet, dan kunt u veelal kiezen uit alternatieve mediaservers. Denk aan Plex of Minimserver.

Wilt u wél meer doen dan streamen en wat data veilig zetten, dan is het verstandig naar een model te kijken met een krachtigere processor (bij voorkeur Intel) en meer geheugen (2GB of meer). Tevens kunt u dan beter kiezen voor een model met veel uitbreidingspakketten: packages of apps. Zoek bij merken als: Synology, Qnap, Netgear en Asustor.

Stap 2 – Hoeveel data?

WD RED
Hoeveel data u nodig hebt, is natuurlijk compleet afhankelijk van het gebruik. Wij raden echter aan wel even goed te kijken naar de toekomst.

Hoeveel data hebt u nu écht nodig? Dat is een bijzonder lastige vraag. Het is namelijk afhankelijk van hoeveel media u hebt én wat u verder met de NAS gaat doen. Gaat u er veel op back-uppen? Gaat u de beveiligingscamera’s erop aansluiten? Kortom: loop goed door wat u erop gaat zetten. En dan nog: het is altijd lastig inschatten, omdat het altijd blijft groeien.

Vandaar dat we zeggen: pak wat u op de nas wilt zetten en doe dat keer twee of drie, afhankelijk van uw budget natuurlijk. U kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om een NAS met plek voor twee schijven te pakken en dan twee keer 6TB te plaatsen (in RAID houdt u 6TB over). U kunt ook voor een NAS met plek voor vier (of meer) schijven gaan en dan 4 x 3 TB plaatsen. U houdt dan meer ruimte over vanwege een andere RAID-vorm. (9TB in plaats van 6TB vanwege RAID-5 in plaats van RAID-1). U kunt nu later ook wat verder doorgroeien. Echter: een NAS met vier schijven is duurder dan een NAS met twee schijven. Het is aan u.

Door echter nu daar goed over na te denken – en ook de toekomst in dit plaatje meet te nemen – voorkomt u dat u later tegen problemen aanloopt. Het uitbreiden van opslagcapaciteit kan altijd, maar het is niet zo’n leuk klusje. Daarbij kost het toch meer geld om achteraf grotere schijven te kopen.

Harde schijven worden natuurlijk steeds goedkoper, waardoor het zeker handig is direct hierin te investeren. Een Western Digital RED (voor NAS) schijf met een capaciteit van 3TB kost nu zo’n 120 tot 130 euro, afhankelijk van de winkel. Als u voor een NAS gaat met plek voor twee schijven – en koop eigenlijk altijd een model met twee of meer  ‘bays’ vanwege beveiliging tegen uitval van een schijf – dan bent u 260 euro aan opslag kwijt. Met 3TB kunnen veel mensen wel even vooruit. Zeker als het alleen om streaming gaat.

Stap 3 – Gemak

DSM_52
DSM van Synology is erg prettig, omdat het aanvoelt en werkt als een normale desktop-omgeving.

Elke NAS heeft zo zijn eigen manier van werken. Synology, Asustor en Qnap liggen dicht tegen elkaar aan op gebied van interface. De interface van deze merken hebben veel weg van een Windows of Mac omgeving. U hebt echt een desktop met ‘apps’. Denk aan bestandsbeheer, gebruikersbeheer of bijvoorbeeld mediaspelers. Of u dat echt nodig hebt, is natuurlijk maar de vraag, maar feit is wel: het werkt erg prettig.

Netgear gaat een heel andere kant op. Die heeft meer een webpagina waarop u werkt. Dat werkt ook prima, maar ziet er wat minder ‘gelikt’ uit. Netgear heeft echter zeer degelijke hardware: het kastje is sterk en de drive bays werken uitstekend met een mooi schuifsysteem om harde schijven in te leggen. Daarbij is het recovery-systeem bij uitval van een schijf bijzonder goed geregeld.

QTS
Qnap en Synology lijken erg veel op elkaar.

Western Digital is gefocust op eenvoud: plug and play. Er valt niet veel in te stellen en de harde schijf – of schijven – is al ingebouwd. Kortom: aankoppelen en klaar is Kees. Uitbreiden gaat echter niet of zeer lastig bij de MyClouds. Dus houdt daar rekening mee.

Het is wellicht handig om te weten dat de besturingssystemen binnen een merk gelijk zijn. Synology hanteert het DSM (Disk Station Manager) besturingssysteem voor alle apparaten. Dus of u nu een DS214+ of een DS115J aanschaft: u hebt hetzelfde systeem met dezelfde functies. Qnap doet dat ook, Netgear ook, et cetera.

Stap 4 – Support en updates

Netgear NAS OS
Netgear is wat soberder…. maar het werk ook uitstekend.

Als u een NAS hebt, wilt u bij de tijd blijven en niet binnen korte tijd een nieuwe kopen, omdat u bepaalde standaarden niet meer ondersteund worden, of omdat er een lek zit in de software. Updates en ondersteuning is dus belangrijk. Bij de grote merken zit dat gewoon goed. Wij hebben met alle merken die we hier hebben genoemd prima ervaringen op gebied van support en updates. Controleer echter altijd of een merk zijn producten wel blijft ondersteunen. U kunt dat gemakkelijk zien op de website onder firmware-updates.

Let goed op met budget-merken. Niet alleen zullen daar eerder beveiligingslekken in de software zitten; updates zullen ook veel minder voorkomen… als ze al worden gedaan. Bij NAS geldt echt: goedkoop is duurkoop! Besef goed dat u waardevolle data op gaat slaan op de NAS. Het zou zonde zijn als u data verliest.

Stap 5 – Budget

WD MyCloud OS
Western Digital is met de MyCloud gegaan voor eenvoud. Dat heeft voordelen, maar beperkt natuurlijk wel.

We zetten budget bewust op deze stap, omdat u eigenlijk eerst goed moet kijken wat u zoekt, voordat u denkt: dat is te duur. Een NAS koopt u niet voor een paar maanden of een jaartje. Die koopt u voor langere tijd. Kortom: u kunt beter even doorsparen, of wellicht in de 2e-hands markt gaan zoeken, dan voor een goedkoper model gaan waar u achteraf niet helemaal blij mee bent.

Op gebied van prijs liggen de merken zeer dicht bij elkaar. LaCie is wat prijzig in vergelijking met bijvoorbeeld Synology. Ook in vergelijking met Netgear en Qnap trouwens. Die liggen dicht bij elkaar. Western Digital is binnen de MyCloud-serie zonder twijfel goedkoop. En voor wie wil streamen biedt het een prima oplossing. Asustor is altijd nét wat goedkoper dan de Synology’s en Qnaps.

De Enterprise-modellen van Netgear zijn voor thuisgebruik wel aan de prijs. Dat ligt onder meer aan het besturingssysteem met functies die eigenlijk voor bedrijven zijn bedoeld.

Stap 6 – Geniet!

Hebt u een keuze gemaakt? Prima! Dan is het nu een kwestie van installeren, data erop en genieten maar!

Gerelateerde berichten

Op bezoek bij MoSCoW

VIDEO ? Alpha Audio is weer bij MoSCoW (van Sander van der Heijde) aan tafel geweest om te praten over hifi. Hartstikke gezellig én leerzaam om met een andere liefhebber praten over hifi en gadgets. Dat doen we dus graag! Bekijk hieronder de video. 

USB versus LAN

Het netwerk van de Audiofiel

Het is een onderwerp wat we stiekem proberen te vermijden, want een computernetwerk is een computernetwerk. Dat werkt of werkt niet. Protocollen binnen het netwerk zorgen ervoor dat pakketten aankomen. En als dat niet gebeurt, dan stuurt een bron – denk aan een NAS – het opnieuw. Zo simpel is dat. Toch zien we talloze […]

16 reacties

 1. Met welke NAS kan ik DSD audio bestanden streamen. De meeste streamers hebben een speciale USB in voor deze bestanden. DSD via de netwerkaansluiting werkt meestal niet.

   1. Beste Jaap,
    Er zijn inderdaad enkele streamers die DSD bestanden kunnen streamen, en ook over de Buffalo NAS had ik ook al gelezen.

    Mijn geluidsinstallatie bestaat uit een Naim Supernait-1 met een HiCap-DR voeding, een Naim CDX2 2de editie,
    en de luidsprekers zijn een paar Piega Classic 60.2 (ik had de eerste in Nederland) .
    De streamers die DSD kunnen streamen zitten allemaal in het lagere hifi segment, en kunnen niet tippen aan de CDX2 die gewoon 16 0f 20 x 44 afpeelt.
    Momenteel heb ik een Nad Node die maximaal PCM 24 x192 doet, maar de CDX2 met 16 x44 klinkt gewoon veel en veel beter. Dus getallen alleen zegt nog niets.
    De nieuwe Naim N272 streamer met voorversterker kan rechtstreeks DSD (DSF bestanden) over de NAS streamen, en de NDX zou dat straks na een
    firmware update ook moeten kunnen, MAAR de Naim converteert altijd alles terug naar PCM, wel een hele hoge waarde van 40 x 768, maar het is toch weer PCM,
    dus de Naim valt daardoor meteen helemaal definitief af.
    De AVM MP5.2 kan DSD via USB en doet dat via een dubbele Wolfson DAC. Hoe die dat doet weet niemand. De nieuwe T+A MP2000r heeft een eigen ontwikkelde
    1bit DAC, maar kan net als de AVM weer niet zelf DSD streamen. Je hebt dan de Buffalo NAS, of een computer of bijvoorbeeld de Auralic Aeres nodig. Deze laatste
    is eigenlijk gewoon een Linux computertje met USB uit en app bediening enz. De AVM en de T+A kunnen mij wat geluid betreft niet echt bekoren. Of dat komt door
    de digitale klasse D versterkers, het klinkt ten opzichte van de Naim erg onrustig.

    Waar ikzelf nu aan zit te denken is de eenvoudige Auralic Aeres mini (komt volgende maand uit) te gebruiken als streamer, daar een DAC achter hangen zoals de
    Mytek Manhatan DSD of een Antelope Zodiac of een Aurelic Vega. Dit zijn alle drie DAC voorversterkers (de Auralic heeft helaas geen analoog in), en hier een
    goede eindversterker achter te hangen bijvoorbeeld Audreal / Xindak XA-8800MNE Mono Power (200W en 50W klasse A).
    Mijn voorkeur Auralic Aeres mini streamer, Mytek Manhattan DAC en pre en de XA-8800MNE Mono Power eindversterkers, maar ik moet die set blind kopen,
    ze zijn nergens te vergelijken met de Naim. Heeft iemand ervaring met deze merken ten opzichte van Naim?

    1. Beste Jan,

     NAIM is vrij warm qua klank. Het heeft echt een duidelijke signatuur. Wil je dat geluid behouden, dan zou ik toch met een NAIM Pre- of eindversterker blijven werken. Anders ga je nooit die sound krijgen. Wellicht bij NAD. Die hebben ook wel een warm laagje, behalve de M50-streamer.

     Waarom zou je per-sé DSD native willen doen? Je beperkt wel heel erg je keuze op die manier.

     1. Beste Jaap

      Persoonlijk vind ik de Naim soms net iets te warm klinken, net te weinig hoog.
      Ik ben nu wat aan het experimenteren met streamen van HD tracks. Op mijn computer vind ik DSD bestanden rustiger klinken dan PCM bestanden.
      Als ik nu ?5000,- ga investeren wil ik de mogelijkheid hebben om ook deze bestanden te kunnen spelen op mijn stereo. Anders kan ik over een paar jaar
      misschien weer een paar duizend euro uitgeven en opnieuw beginnen, ik doe het dan liever meteen goed.
      Deze week nog een keer geluisterd naar de nieuwe T+A 2000R set, en die klinkt ook ontzettend mooi, net wat analytischer dan de Naim.
      Deze T+A kan met wat kunst en vliegwerk native DSD afspelen. De Naim kan nu ook DSD afpelen na de laatste firmware, maar zet alles toch weer in PCM terug.
      En de Naim is nu erg duur geworden, ?5200,- voor alleen een streamer plus DAC, terwijl de T+A nagenoeg net zo goed is voor ?4900,- en daar dan nog een
      hele goede cd speler en een tuner in heeft zitten. Mijn Naim CDX2 cd speler kan ik inruilen voor ?2500,- en mijn Naim tuner heb ik net voor ?700,- verkocht,
      zodoende kost de T+A streamer MP2000R mij maar ?1700,- wel een erg groot verschil met de Naim NDX.
      De Naim supernait1 en de HiCap nog zien te verkopen en dan misschien toch de T+A PA2000R of PA2500R versterker. Als de T+A set nog even bij mijn
      hifi winkel mag blijven staan, mag ik hem misschien een avond lenen, en hem thuis uitproberen. Ik ben er nog niet uit.

      Groeten
      Jan van der Stegen

 2. Dag Jaap,
  Graag had ik meer info bekomen
  ik hem momenteel een Marantz netwerkspeler NA11 en ik werk met een Windows laptop waarop JRiver is geïnstalleerd.
  Om veiligheidsredenen wil ik een Synology NAS aanschaffen in RAID1 geconconfigureerd.
  het oproepen van de muziekbestanden wil ik doen vanop de laptop met JRiver geïnstalleerd
  Is het nodig om Minim server te installeren op de NAS ?
  wat zijn de voor en nadelen t.o.v Het gebruik van JRiver.
  Bedankt voor de info

  1. Beste Bart,

   Een NAS is handig, omdat allereerst data beschermd staat tegen uitval van een harde schijf (RAID). Tevens is de bibliotheek altijd en overal beschikbaar. Op alle apparaten binnen je netwerk. En ook buiten je netwerk als je dat wilt.
   Minimserver is niet per definitie nodig om te kunnen streamen. Dat is afhankelijk van je apparaten. JRiver werkt op een pc… dus je pc moet aan staan om te kunnen streamen. Dat is in mijn optiek een groot nadeel. Verder laat JRiver zich gewoon zien als een mediaserver. Net als de Synology-NAS.

   1. Dag Jaap,
    Graag nog wat verduidelijking
    Een Synology NAS al dan niet met Mimim server software erop kan worden aangestuurd vanop de Marantz NA11 netwerkspeler.
    De NA11 is nodig aangezien er hoofdzakelijk studio master PCM en DSD bestanden moeten worden afgespeeld.
    De interface op iPad van de NA11 is echter zeer rudimentair en laat weinig selecties toe!
    Daarom gebruik ik JRiver vanop de laptop die mij alle mogelijkheden geeft voor filtering en selectie van de bestanden.
    Bestaat er een alternatief zonder de laptop in te schakelen die mij evenveel mogelijkheden biedt als JRiver ?
    NAS met minim server software en IPad ?
    Graag meer info

 3. Ennnn… stap 6 +
  verander de instelling FTP/via internet bereikbaar in ‘uit’ en geef het ding een ander wachtwoord!! (zoals we laatst in een TV-programma hebben kunnen zien, gaat dit weer helemaal fout want mensen hebben geen idee wat en hoe)
  ;-)
  En een ‘backup’ is niet alles op een NAS en dan je microSD kaartje leeg maken of je laptop HDD opschonen.
  Dan heb je géén backup meer dus.
  Een backup is een extra externe USB hardeschijf waarop je je data naartoe copieerd, soms ook via de NAS, en die weglegd.
  En dat liefst elke maand of week.
  Lijkt mij de betere omschrijving toch?

  Hoe is overigens eventueel de ervaring met een D-Link Sharecenter (DNS-32xL serie)?
  Ik gebruik al jaaaaren D-link netwerk-spul, maar weet nog niet of ik een NAS wil gaan gebruiken.

  1. Dag Wilco,

   Helemaal mee eens, maar één ding. Alle merken die ik noem laten ‘gemakkelijk delen via FTP’ helemaal niet toe. Dat is ronduit krankzinnig. Daarbij: automatisch programmeren van de router via UPnP is zo onveilig als uit een vliegtuig springen zonder parachute. Nooit doen. Uitzetten die handel en gewoon handmatig poorten instellen.

   En idd: een NAS is geen backup als je daarna het ‘origineel’ weggooit.

  2. Ik vergeet de rest van je bericht:

   D-Link NAS is het net niet naar mijn idee. Te beperkt. En zeker in vergelijking tot Synology, Qnap en Netgear. Ik blijf liever bij de grote jongens. Maar zoals ik al zeg in het verhaal: het is maar wat je zoekt.

   Ik back-up trouwens van de ene naar de andere NAS (andere locatie). Dat werkt perfect. En is superveilig.

 4. Dat een NAS stil is, vind ik ook prettig. Bij mij staat ie in het audiorack. Zo blijven de lijntjes kort. Daarom koos ik voor de Qnap HS 210. Deze heeft geen geforceerde koeling en is daardoor heel stil

   1. Dag Jaap. Over het effect van netwerkkabels is al heel wat af gediscussieerd op het internet. Velen zijn het me jou eens, anderen horen wel degelijk verschil. Bij gebrek aan deskundigheid meng ik me daar maar niet in. Misschien zit het effect alleen tussen de oren maar dat mag ook wat mij betreft. Als we maar genieten van muziek! Tussen mijn Qnap NAS en Lumin S1 netwerkspeler zitten alleen een Zyxel switch en twee goeie afgeschermde netwerkkabeltjes van een meter, voorzien van wat betere kwaliteit stekkers. Gewoon voor de zekerheid.

Geef een reactie