web analytics

Wat is goed genoeg?

bluesound

Ik ben op moment van schrijven met een grote test bezig van een aantal multiroom audiosystemen. Om het rijtje te noemen: Sonos, HEOS, Samsung en Bluesound. Het is een test voor een magazine. Maar daar gaat het niet om in dit stukje. De vraag die ik mezelf tijdens het testen stel, is: wanneer is audio goed genoeg?  

We kunnen heel open zijn (daar is Alpha Audio ook voor): HEOS en Bluesound zijn serieus goede multiroom systemen. Het zijn systemen die voor een heel redelijk bedrag zeer veel muziek de woning in brengen. Denk aan de Bluesound Powernode, of de HEOS AMP. U hoeft alleen maar een setje speakers eraan te koppelen en klaar is Kees. U bent dan voor iets meer dan 1000 euro klaar als u een degelijk setje speakers eraan hangt. Prachtig toch?

BANG!

HEOS Amp 03Dit soort systemen zetten me aan het denken. Hoeveel meer hebben we nodig? Want onder aan de streep haalt u voor relatief weinig geld een serieus muzikaal systeem in huis. Denk aan een Powernode met een setje CM5 S2… Dat kost inclusief stands en een mooie speakerkabel ongeveer 2500 euro. En dat zingt echt als een nachtegaal. De redacteur in kwestie zou daar prima mee kunnen leven.

Gaan we even lager in prijs: een HEOS AMP met een setje Aurelia Aniara. Met stands en speakerkabel bent u zo’n 1400 euro kwijt. En ook dat zingt op een niveau wat gewoon ongelooflijk is voor deze prijs. Minder dan de Powernode met CM5 S2, maar het is gewoon erg goed… punt uit.

High End

Het zet me een beetje aan het denken. We zijn bij Alpha Audio gek van High End audio… No compromise spullen die zo goed klinken dat de live-band bijna dagelijks virtueel in de woning staat. Daar hangt echter zo’n hoog prijskaartje aan dat we gerust mogen vragen: is het nodig? Wanneer gaat hobby over in gekte? Wanneer moeten we tegen onszelf zeggen… Dit is genoeg. De extra stap kost gewoon te veel.

Persoonlijk

Natuurlijk kunnen wij hier geen antwoord op geven. En dat willen we ook niet. Want deze vragen zijn zeer persoonlijk. Het hangt af van normen en waarden. En natuurlijk inkomen. Voor de een is een kabel van 1000 euro prima. Voor de ander is het pure waanzin en gewoonweg onhaalbaar. (Dat geldt ook voor ons bij Alpha Audio… :-)).

Sparen voor iets moois kan natuurlijk. En dat hebben we allemaal waarschijnlijk gedaan. Een paar jaar geleden heeft redacteur in kwestie een jongensdroom verwezenlijkt: een Pass Labs X2.5. Prachtig… en ik ben er nog steeds blij mee. Maar feit is wel: deze voortrap is al ingehaald door spullen die nu de helft kosten. Wees daar ook bewust van. De tijd staat niet stil. En de ontwikkeling ook niet. Met name op digitaal vlak.

Go, go, go!

Een daarmee is de cirkel een stukje rond. De hedendaagse multiroomsystemen laten zien dat nu voor een aards bedrag iets moois te koop is. Het zijn ‘next gen’ apparaten. Ze zijn handig, voorbereid op de toekomst en gewoonweg prettig om naar te luisteren. De vraag blijft voor u: wanneer is goed, voor u goed genoeg?

Gerelateerde berichten

Netgear switch

Stabiliteit

OPINIE – Ik houd van degelijke spullen. Zowel op gebied van audio als netwerken, keukens, auto’s en pak ’em beet fototassen. Alles dus. En in dat thema dacht ik: laat ik eens het gehele netwerk aanpakken en mooie, beheerde switches plaatsen. Ook om eens te experimenteren met de mogelijkheden. Dat pakte anders uit dan verwacht!

2 reacties

  1. Moeilijke vraag, wanneer is het goed genoed!? zo lang ik kippenvel over mn lichaam krijgt, dan voldoet mijn set aan mijn verwachtingen! en dat doet ie nog steeds!

    Btw, je zou de Simple Audio Roomplayer mee moeten nemen in de test.. misschien (nog) niet de meest gebruiksvriendelijke, maar ik weet zeker dat het de meest muziekale is!

  2. Ik denk dat je mag spreken van ‘goed genoeg’ als de apparatuur van het moment voldoet aan de verwachtingen, of die zelfs weet te overtreffen. Echter, wanneer je een hobby als audio wat breder trekt komen er genoeg andere aandachtspunten bij: plaatsing apparatuur, beschikbare ruimte, beperkingen in akoestiek, etc.

    Maar op hoofdlijnen ben ik het eens met de stelling dat je momenteel met minder budget en schakels al veel sneller een fraai resultaat bereikt. Aan de andere kant, de ontwikkelingen – gecombineerd met gebruiksgemak – volgen elkaar in rap tempo op, dus wie weet wat we de komende jaren nog gaan beleven.

Geef een reactie