vrijdag, maart 29, 2024
Home Streaming Audio Netwerk Waarom een goede switch wél uitmaakt voor streaming audio

Waarom een goede switch wél uitmaakt voor streaming audio

53
Waarom een goede switch wél uitmaakt voor streaming audio

Inleiding

Inhoud

Een open mind behouden is belangrijk. Zowel in ons leven als in ons vak. Als we als mensheid geen open mind houden, staan we in feite stil, want we zouden dan alles wegwuiven wat we niet kennen. Echter vinden we het bij Alpha Audio ook belangrijk zaken te begrijpen. We achterhalen graag het ‘waarom’. Nu hebben we twee grote switchstests gedaan. De eerste mét lezers. En de tweede – mede door het heerlijke virus – zonder publiek. In beide gevallen hebben we verschillen waargenomen. Is dat gek? Nou… nee… het is namelijk meetbaar. En in dit artikel onze bevindingen. 

Meten aan digitale apparatuur is een vak op zich. Zowel een goede set-up als het interpreteren als het uitvoeren is niet gemakkelijk. Of goedkoop. We hebben deze metingen dan ook niet zelf gedaan. En wellicht maakt dat het interessanter, want kloppen onze bevindingen uit de luistertest met wat de metingen zeggen?

De test-setup

Kort samengevat zijn de switches als volgt gemeten:

– De netzijde van de switch is aangesloten via een CDN M3.
– De ethernetzijde is aangesloten op en CDN T8.
– Bij de meting aan één CDN is de andere poort afgesloten met 50 ohm.
– Er is gemeten aan de diverse poorten: 1-8, het stoorniveau is voor alle poorten identiek (zoals we ook mogen verwachten)

Overigens is in dit geval een CDN geen Content Delivery Network maar een Coupling / Decoupling Network. Die zijn nodig om de te testen circuits te isoleren zodat er geen externe stoorbronnen zijn. Cruciaal in dit geval, want de ruisniveaus zijn al erg laag. En we willen het zuiver houden.

Waar wij in geïnteresseerd zijn is common mode storing. In dit geval is het common mode stroom die door de ethernetpoort de streamer in en / of door zou kunnen gaan en zou kunnen sluiten door DAC en / of versterker. Maar aan de andere kant willen we ook graag weten wat er via de voeding zelf het lichtnet op gaat en via die weg de set in kan. Want ook dat kan voor verstoring van de weergave leiden.

Even kort iets over common mode stroom:

Common mode stroom is de som van de stromen door een kabel. Normaliter is die 0 gezien de stroom door signaal en retourgeleider gelijk en tegengesteld zijn.. Het wordt common mode storing genoemd als de richting van de stoorstromen in beide geleiders dezelfde richting hebben.

Common mode storing kan zich openbaren door common mode naar diferential mode omzetting. Deze omzetting kan plaatsvinden in een DAC en daar jitter veroorzaken, of vervorming in het analoge backend. Iets dergelijks kan tevens in de versterker plaatsvinden.

In principe is common mode stroom te filteren en daarmee te reduceren. Echter is het ene filter het andere niet, zoals we ook wel in de metingen terug zullen zien. Tevens is de kwaliteit van de voeding bepalend voor het binnenkomende stoorniveau en dus ook wat er overblijft van die ruis aan de ethernetzijde.

In het bovenstaande voorbeeld hebben we met pijlen aangegeven hoe u deze metingen kunt lezen. De bandbreedte waartussen we meten is 9 kHz – 10 MHz.

De basis – referentie – is 13,01 dBm wat overeenkomt met 1 volt. Dat is de bovenste lijn. Per divisie gaat er 10dB vanaf. Kortom: onderaan zitten we 100 dBm lager. Maar de beste switch komt niet lager dan het derde streepje van onder (boven de 2e div), wat neerkomt op -70 dBM onder 1 volt. En dat komt overeen met 300 uV. Dat is laag. De meeste pieken aan de voedingkant rond de 70 mV.

Hoe zit het met data?

Sommige liefhebbers geven weleens aan dat de data over het netwerk gecorrigeerd wordt, dat er dus geen fouten ontstaan en dat er dus geen hoorbaar verschil kan zijn. Dat er geen datafouten ontstaan bij degelijke transmissie klopt als een bus. Dat hebben we al regelmatig gecheckt. Maar daar moeten we dus ook niet zoeken… Onze redenering was eenvoudig: we horen verschil, het zit niet in de data, dus waar dan wel? Wat er in basis overblijft is ruis…

53 REACTIES

  1. Ik heb (nog) een simpele Netgear switch en heb mezelf voor mijn Thorens td1500 een sBooster cadeau gedaan. Nu past de sBooster ook op de switch (waar ik al een iFi voeding op aangesloten heb) dus dacht bij mezelf, ik zet die sBooster wel eerst een poosje op die switch om hem lekker in te laten spelen. Had ik dát nou maar niet gedaan! Wat een direct positief verschil met de iFi voeding zeg! En niet zo zuinig ook! Dat wordt dus weer sparen voor een audiofiele switch mét sBooster en testen. Daar waar ik mijn meeste spullen aanschaf mag je de eerste 30 dagen heerlijk testen alvorens te besluiten de goodies te behouden of te retourneren. Het enige nadeel van de sBooster vind ik dat ik weer ruimte moet maken voor het ‘iets’ grotere formaat. Voor de rest nog geen nadelen kunnen vinden. Maar wát een verschil zeg!

  2. Bedankt redactie en lezers voor jullie uitgebreide onderzoek naar switches en netwerkbekabeling. Mede met dank aan jullie testen, informatie, ervaringen van lezers en waardevolle gesprekken heb ik een mooie verbetering kunnen maken in mijn audio installatie. Met name door het verbeteren van netwerkbekabeling (Supra cat7 voor de switch en Chord Clearway na de switch) en de aanschaf van een Meraki MS220 switch voorzien van een KecesP3 voeding heb ik een mooie verbeterstap kunnen maken. De Meraki is gemodificeerd door audiophool.nl, een aanrader die de toch al goed presterende switch flink verbetert. Alpha Audio ga zo door met goede informatie en het faciliteren van delen van ervaringen.

  3. Wegens een nieuwe internet aansluiting thuis is de connectiviteit naar de streamer aangepast. Ik heb even weer via de WiFi mogen luisteren en dat was een hele stap terug. Ik heb, zeker naar aanleiding van de switch test en dit artikel, me toch weer gewaagd aan een switch na een mislukt avontuur met een tweedehands Cisco Catalyst.

    De setup is nu: Netgear Orbi satellite -> standaard patch kabel -> Cisco SF100D-05 switch, met meegeleverde power supply -> Belden CatSnake cat5e kabel -> Naim ND5XS streamer (oude model). Alles ingeplugd in een Audioquest PowerQuest2.

    Een iFi PowerX voor de Cisco is nog onderweg.

    Wat een verschil! De Naim is (te) gevoelig voor vervuiling die binnenkomt via de Ethernet kabel of de stroom. De eigen WiFi module veroorzaakt kennelijk een hoop verstoring op de DAC, het is echt geen optie als je eenmaal hebt gehoord waar deze streamer toe in staat is.

    De soundstage was al niet gering, maar is nu enorm. (Audio Physic Sparkii speakers). Alle instrumenten klinken natuurlijker, het is alsof er altijd een dun laagje vitrage over het geluid heeft gelegen. Het was wel transparant, maar nu de vitrage weg is weet je pas dat er was.

    Ik was bang voor een afstandelijk geluid, dat gebeurde met de vorige Cisco, maar hier klinkt het album ‘The Night’ van Morphine ‘schoon’ in het geluidsbeeld, maar is het nog steeds vuig, grommend en vies in de muziek. (De combinatie van een bassaxofoon en een didgeridoo is mind blowing 🙂 )

    Moraal van het verhaal: ontkoppel je streamer met een simpele switch (23 Euro) en je krijgt veel meer uit je apparatuur. En dan moet de iFi Power-X nog komen…

    • Dit gaat lang worden. Het geluid, zoals het was, zonder switch, kan ik het best omschreven door het voor te stellen als een bol van geluid, die voor de speakers bijna tastbaar in de kamer hing. Veel diepte, ‘forward sounding’. Het leefde bijna als een oliebol die ligt te spetteren in het frituurvet. Je wordt heel erg betrokken bij het geluid. Ik vind het (net als oliebollen) lekker: beetje vet, niet heel erg gedefinieerd, maar wel organisch.

      De switch, met eigen voeding, trok de vitrage eraf. Meer definitie, maar het werd ook minder organisch. Veel meer detail hoorbaar, maar ook een beetje klinisch. Het geluidsbeeld werd vergroot, zowel horizontaal als verticaal uitgerekt, maar werd ook een stuk platter en kleefde meer aan de speakers.

      You win some, you lose some. Het werd met switch duidelijk beter, maar wel een beetje veganistisch voor een oliebollen liefhebber.

      Toen kwam de iFi PowerX voeding aan de switch. De eerste impressie: meer rust, het stereobeeld kromp weer wat in, maar kreeg veel meer diepte. Van 2D naar 3D. Het viel op na een tijdje luisteren dat alle instrumenten en stemmen veel meer doortekening hebben. De snaar van de piano na een aanslag van een noot klonk meer als een trillende snaar. In de bassen veel meer structuur hoorbaar. Was de switch een upgrade met wat voor- en nadelen, dit klinkt als een upgrade van de streamer voor een duurder exemplaar.

      Ik was tevreden, tot ik Obscure Atlas SG-3 (zie: https://www.alpha-audio.nl/review/obscure-atlas-sg-3-en-heliopause/ ) opzette. Dat was een bizarre ervaring. Ik ken het stuk goed, ik luister het veel.
      Ik hoorde natuurlijke resonanties op mijn trommelvliezen die ik nog nooit eerder gehoord heb. Je kan precies aanwijzen waar in het stereobeeld de muzikanten zitten. Het is alsof je op het podium zit, de muren van de ruimte waar is opgenomen lopen achter je door klankmatig. Dat ze kunnen opnemen bij TRPTK is bekend, maar dit is toch wel een staaltje tovernaarskunst.

      In het begin wordt er een ijl geluid gemaakt met een klankschaal. Je kan horen wanneer de vinger van de muzikant van je af gaat en naar je toekomt (denk aan de truc van het laten zingen van een bierglas met een natte vinger), zo precies is de weergave geworden, zoveel rust zit er in het geluidsbeeld. Het is afgekoeld frituurvet in plaats van heet spetterend vet.

      Maar het belangrijkste is dat het weer organisch klinkt. Je wordt op een hele andere manier bij de muziek betrokken. Het verschil is dat je niet een oliebol eet, maar een verfijnd diner. Beide is lekker, alleen op een ander moment.

      Ik denk dat met een moderne, goede streamer de verschillen wat minder dramatisch uitpakken, maar dat er nog steeds iets te winnen is. Luister maar naar de test. Als je een wat ouder exemplaar hebt, zoals ik, dan kan het verschil een stuk groter uitpakken. Zo dramatisch dat het effect een forse upgrade is. Ik zou het zeker proberen.

      De vraag die resteert is: kan je ook een verfijnd diner met oliebollen maken. Zo ja, hoe?

      • Korte update: ik heb de speakers een klein beetje verder ingedraaid. Het probleem was dat het al aanwezige grote stereobeeld van de Audio Physics nog groter werd, waardoor de diepte verloren ging. Ik denk simpelweg dat het niet meer paste in de dimensies van de woonkamer.

        Na enige gewenning is de conclusie dat er een heel stabiel geluidsbeeld staat, met veel rust en ruimte en precieze plaatsing. Met klassieke muziek zeer duidelijk te merken, je kan de plek precies aanwijzen waar de musici zitten.

        En het is nu hoorbaar dat mijn luidsprekerkabel de zwakste schakel is geworden. *zucht*.

    • Ik snap hem! Ik ga wel maar mijn stekkerblokken vanaf de strip. Op de strip wordt de draad met een AMP oogje gemonteerd en aan de draad komt dan een stekker welke ik in het powerblock ga steken.

      Alle materialen zijn besteld! Volgens mij kan dit neutraal of positief gaan uitpakken, maar niet negatief.

      Huite zegt: Benieuwd wat jouw “gepruts” weer gaat opleveren!

      Als je maar genoeg probeert kom je vanzelf ergens 😉

    • Vandaag en gisteren een vereffeningsnetwerk gemaakt achter mijn systeem. Alle componenten meten nu 0 Ohm t.o.v. elkaar. De AQvox switch had gelukkig al een aardingsschroefje. Mijn dac heeft 3 externe voedingen deze liggen nu allemaal aan hetzelfde potentiaal. Ik heb de vereffening vanaf 2 ster punten gedaan en de bedrading steeds zo kort mogelijk gehouden. Het resultaat is een absolute GO! Het effect is alsof er een erg goed netfilter is geplaatst. Het nodigt direct uit om harder te gaan spelen. Er is een goede verbetering van de soundstage waar te nemen.

      Groeten,
      Wijnand

        • Hoi Huite, gisteren heb ik de definitieve versie gemaakt met een stuk 400Amp railkoper. Alle vereffeningen met 6mm2 en AMP oogjes.

          Het effect is minimaal 2x zo indrukwekkend als met de proef versie.

          Wat opvalt is dat de strakke sound die ik al had. Nu superstrak geworden is. Dit geeft de de soundstage een ultieme upgrade. Ik heb de vereffeningsrail niet geaard. Alle beschermingsleidingen in de powercords zijn 6mm2, dit is bij elkaar al zoveel, dat een extra draad naar de vereffeningsrail niet veel kan uitmaken.

          De oplossing zelf blijkt ver boven verwachting, omdat alles in het stekkerblok al vereffend wordt. Toch blijkt de ster configuratie erg belangrijk. De interconnects worden volledig ontlast.

          Technisch gezien wordt het wel interessant om alle beschermingsleidingsleidingen aan de zijde van de apparatuur los te koppelen. Om vervolgens een beschermingsleiding op de vereffeningsrail te koppelen. Op deze manier zouden eventuele aardloops uitgesloten zijn. Vanaf de vereffeningsrail worden de apparaten vanuit een ster configuratie gekoppeld.

          Als je hulp nodig hebt voor een advies voor jouw systeem dan weet je me te vinden 😉

          • Kom eerst wel eens even luisteren naar al die wereldwonderen bij jou Wijnand. 😉 Eind juli komt de 3e DC4 binnen. Dus weer 3 maanden inspelen. Daarna kijken of er nog wat te wensen valt!

          • Hoi Huite,

            Dat is prima!

            3 maanden inspelen is wel lang. De Farads zijn na een paar dagen wel op klank. Bij Farad worden ze minimaal 24 uur aan de testbank gehangen. Op de testbank varieert de stroom continu tussen de 1 en 3Amp…. na een dag flink aan de tand gesteld te zijn, zijn ze al lekker op weg!

  4. Dank voor je reactie 16/06/2021 om 17:11Toon! Heb daar nog een paar vragen over. Je schrijft:
    “Elke voeding maakt common mode ruis. Die kun je via een aarde wegwerken.” Een aarde op de switch neem ik aan, want de switch zelf is al geaard. Hoe breng ik aarde op de switch(es) aan? Via het “doosje” waar deze in zit?
    “Het wordt moeilijk bij een gecombineerde modem/router.
    De modem is aangesloten op de coax/glasvezel, die een eigen aarde heeft.”
    Een glasvezel modem/router is door de glasvezel toch ontkoppeld? De omzetting van glas naar koper vindt bij mij n.l. plaats in het modem zelf.
    Zal er als Dummie wel weer helemaal naast zitten. 🙂

    Ciao, Huite

    • Huite
      Je zit er niet naast! We zijn allemaal aan het zoeken naar de beste/eenvoudigste oplossing.

      Een gelijkspanningsvoeding is via de voedingskabel ( de ‘-‘ kant) verbonden met het chassis van de switch. De common mode ruis van de voeding kan op die manier in het netwerk terecht komen.
      De meeste voedingen hebben geen aardaansluiting aan de 230 V kant.
      Dus kun je die niet aarden. Dan maar de switch aarden.

      De modem/router heeft een coax (antenne) uitgang voor de TV.
      De modem wordt óók gevoed. Meestal in de meterkast. Bij mij is die geaard aan de binnenkomende aarde. Die is herkenbaar aan de grotere diameter van ca. 5,6 mm = 100mm2. De coax wordt dus in de meterkast geaard. Er zijn filters te koop TR 83008 om de TV te ontkoppelen van ongewenste (common mode) lekstromen, mocht je daar last van hebben indien je TV gecombineerd is met je audio-installatie.
      groet Toon

  5. Ik vind het altijd leuk en interessant als hoorbare verschillen ook meettechnisch kunnen worden bevestigd. Meer en meer denk ik dat het interessant wordt om hoogfrequente noise (common mode) met een goed aardscherm met voldoende diameter direct op de behuizing van bijvoorbeeld een computer streamer aan te sluiten en aan de andere zijde direct op de aardelektrode.

      • Hoi Huite,

        Interessant deze oplossing. Je zou denken dat je dit ook al met de powercords bereikt (mits alle aangesloten apparaten voorzien zijn van aarde), omdat een powercord in het stekkerblok ook alle componenten vereffend. Ik denk dat door de dikte (dunne) van de connenctiedraden vooral ook laagfrequente noise vereffend wordt (zelfde effect als met de aarddraad in het powercord). Ik verwacht een beter resultaat om naast de aarddraad te kiezen voor een draad, of afscherming met voldoende diameter voor de hoog frequente noise.

        Ik ben wel benieuwd om dit blok van SR te testen.

        Groeten,
        Wijnand

        • Wijnand
          Het blok van SR is een ‘reservoir of charge’ ??
          Dit lijkt me hoogst twijfelachtig. Het voordeel kan zijn dat alle apparaten hiermee naar één aarde geaard worden. Via ‘lege’ pluggen, daar kun je altijd bij.
          Er zijn dan minder (geen?) vereffeningsstromen.
          Let op: de fabrikant waarschuwt dat het effect ook wel eens minder kan zijn.
          groet Toon

          • Zag vanmiddag dat SR ook een ethernet switch hebben uitgebracht.Behoorlijk aan de prijs,zoals velen natuurlijk!

          • Hoi Toon,

            Op zich lijkt het mij niet twijfelachtig. Aarding en vereffeningen zijn denk ik super interessant voor een audioset. Ik denk dat het een kwestie is van logisch nadenken op elektrotechnisch gebied. Stromen kiezen altijd de weg van de minste weerstand. Bij een gelijke weerstand krijg je een deling, maar als je ervoor zorgt dat de weg tussen de componenten een lagere weerstand krijgt naar het vereffeningsblok of richting aarde t.o.v. de interconnects dan kan dit zeker een voordeel opleveren in de zin van rust in de soundstage.

            Zelf heb ik een gemodificeerde dac die volledig met externe voedingen wordt gevoed. Ik geëxperimenteerd om alsnog een powercord in de loze 230V aansluiting te steken. De aarde is het enige wat intern nog verbonden is in het dac. Wat blijkt als ik powercord in het zelfde stekkerblok steek als mijn versterker dan geeft het een voordeel, maar steek in hem in het stekkerblok van mijn streamer dan is het een nadeel. Als ik dit logisch bekijk dan begrijp ik het voordeel als hij in het stekkerblok zit van de eindversterker. De zwerfstromen (waarschijnlijk microspheres) die tussen de versterker het het dac stromen worden gedeeld over het powercord. Maar als ik hem in het blok van de streamer steek dan creëer ik een loop (verschillende groepen, lange kabels = relatief hoge weerstand, en gecombineerde ruis), dit laatste verergerd de zwerfstromen in het interconnect van het dac en de versterker.

            Ik denk dat de wijze van vereffenen of aarden de truuk is!

            Ik ben wel heel benieuwd naar de werking, maar ik denk dat ik zelf eens een koperstrip ga bewerken om te experimenteren!

            Groeten,
            Wijnand

          • “ik denk dat ik zelf eens een koperstrip ga bewerken om te experimenteren!”

            Daar zou je vervolgens ook een IEC op kunnen maken net als SR om het experiment wat meer diepgang te geven.

          • Hoi Huite,

            Help me out there! Ik ken IEC alleen als international elektrotechnical commission.

            Ik ga een koperstrip bestellen van 1,2 meter lang. Die ik achter mijn systeem ga leggen. Ik ga alle componenten met een 6mm2 aarddraad op deze strip vereffenen.

            https://www.elektramat.nl/hager-um35a-hager-railkoper-5mod-400a/

            Op dit moment heb ik 2 audiogroepen. Waarvan 1 groep voor de streamer en voedingen. In het verleden speelde ik vanaf de streamer rechtstreeks naar de Ethernet input van mijn dac. De dac en de streamer waren galvanisch (geïsoleerd) gescheiden van elkaar. Tegenwoordig speel ik met AES/EBU deze kan niet galvanisch gescheiden worden.

            Wat ik nu gedaan heb. Is 2 netstekkers (mannetjes) en heb daartussen een aarddraad verbonden, dus geen fase en nul… alleen de aarde. Ik heb met deze verbinding mijn 2 stekkerblokken met elkaar verbonden. Ik merk direct een goede verbetering in rust en attack.

            In het algemeen! Dit heb ik gedaan als test. Het is daarom geen definitieve oplossing en het is (voor niet electrotechnici) sterk af te raden om dit te proberen 😉

            Groeten,
            Wijnand

          • Wijnand
            met ‘reservoir of charge’ wordt lading reservoir bedoeld.
            Dát is twijfelachtig, je kunt net zo goed een blikken koek trommel gebruiken MITS je natuurlijk alle verbindingen voorziet van draden van voldoende diameter.

            De aardmantel van een interconnect fungeert als
            afscherming EN ‘0’ referentie EN aarde.
            Een kleine lekstroom over die aarde veroorzaakt al een slechter stereobeeld.
            De aarde in een geluidsinstallatie wordt gebruikt als afscherming EN als ‘0’ referentie EN als aarde EN als beveiligingsaarde EN als chassisaarde EN als frameaarde enz..
            Maak hem zo dik mogelijk.
            groet Toon

          • Hoi Toon,

            Het is altijd de vraag wat er precies achter zit, maar ik durf wel te geloven dat dit beter gaat werken dan de koektrommel 😉

            Wat zou kunnen is dat het geheel als een condensator werkt. Het zijn duidelijk 2 verschillende materialen…. zit hier een laagje tussen!?

            Een tweede mogelijkheid is dat de 2 metaalsoorten een zeer kleine spanning veroorzaken. Aluminium heeft een negatief normpotentiaal en koper een positief.

            Een derde mogelijkheid is dat de vereffening het belangrijkste is. Op het koper worden alle verbindingen samengebracht. Op het aluminium wordt de daadwerkelijke aarde aangesloten. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de vereffening onderling beter werkt dan het volgen van het aardpotentiaal of het afvoeren van ruis naar aarde!?

            Zo maar een paar ideeën

            Groeten,
            Wijnand

          • Wijnand
            Alle aardes moeten ook dienen als aarde d.w.z. met een absoluut ‘o’ niveau.
            Het lijkt me zinnig om de eventuele storingen geen kans te geven en die meteen bij de bron af te leiden naar één centrale aarde. Jouw massieve strip kan daarvoor dienen.
            Bij de bron, dus via het chassis van de voedingen of als het niet anders kan via het chassis van b.v. de switch. Met het gebruik van een redelijk dikke draad zullen de zwerfstromen de kortste weg kiezen naar de koperen strip.

            Zwerfstromen komen ook binnen via de antenne-coax van de TV.
            Dat kun je een beetje verhelpen door de coax galvanisch te isoleren.
            Ik heb die gemeten en kom dan op 22 nF voor de afscherming en ca. 10 nF voor de binnengeleider.

            De groepenkast heeft ook een koperen strip voor de ‘centrale’ aarde.
            Die stip is verbonden met een strip bij de binnenkomende 25mm2 woning-aarde.
            Die verbinding is echter maar 5mm2.
            succes met je zoektocht
            groet Toon

  6. Mijn middelbare school natuurkunde licht ver achter me, dus ik ga twee hele domme vragen stellen (je mag me uitlachen):

    Vraag 1 gaat over de zin ‘De bandbreedte waartussen we meten is 9 kHz – 10 MHz.’ Wat meet je dan? De frequentie waarop de ruis zich voordoet en is dB dan de sterkte van het ruis signaal? Of is het de frequentie van het inkomende signaal?

    Vraag 2 gaat over het golfjespatroon: de ‘audiofiele’ switches hebben extra condensatoren aan boord (als ik het me goed herinner). Zijn de toppen van de golfjes dan de frequenties die buiten het bereik van de condensatoren liggen en waar ze niet de ruis dempen of uitfilteren?

      • Jaap
        Common mode ruis kun je niet zomaar filteren*.
        Die ruis verplaatst zich via het chassis of de afschermingen naar bv. het chassis van de DA converter. Dan verder via de afscherming van de Cinch kabel naar een ander potentiaal..
        De afscherming van de Cinch kabel heeft een lage weerstand waardoor er een stoorspanning over ontstaat. Een invloed op het ruimtelijk geluid en de herkenbaarheid van instrumenten is het gevolg.
        Jouw meting laat zien dat er wel iets aan te meten is.

        Wanneer gaan de fabrikanten opgeven hoeveel Common-mode ruis hun apparaten veroorzaken? Meten is weten!

        * soms is die ruis te voelen: Bij een lichte aanraking met een chassis voelen we soms een trilling. Dit is dan de pure 50 Hz common noise.

        groet Toon

        • Toevoeging op 04/06/2021 OM 22:1
          De ruis verplaatst zich ook via de symmetrische Catx kabels.
          Vanuit het chassis van de switch via een 100 Ohm afsluitweerstand, een 10 nF condensator, de midden aftakking van het transformatortje (trafo) naar de Catx kabel.
          Aan de ontvanger kant weer: trafo > 10 nF > 100 Ohm > chassis.
          Het is duidelijk dat de Common mode ruis afneemt als je meerdere switches in serie zet. de Paul Pang Quad doet iets dergelijks.
          Beter zou zijn om die ruis bij de bron al aan te pakken.
          Via de aarde is een oplossing, maar dan moet die aarde natuurlijk van alle smetten vrij zijn.
          In mijn woning heb ik meerdere aardes, voor elke groep een.
          Die aardes zijn in de meterkast met elkaar verbonden, en toch kan ik een klein verschil meten tussen die aardes.
          Er is dus nog wat te onderzoeken!

          • Hallo Toon,

            “Beter zou zijn om die ruis bij de bron al aan te pakken”.

            Bedoel je in dit verband bij de switch? En zo ja hoe dan?

            “Via de aarde is een oplossing, maar dan moet die aarde natuurlijk van alle smetten vrij zijn”.

            Aparte aarding incl aardpin voor de audiogroep bijvoorbeeld?

            Gr. Huite

          • Huite
            Even nog een toevoeging op de toevoeging 09/06/2021 OM 14:47.
            Meerdere switches in serie zetten betekent ook dat je dan per switch de ruis erbij krijgt van de voeding(en) van die extra switches.
            Elke voeding maakt common mode ruis.
            Die kun je via een aarde wegwerken.

            Let er wel op dat in je systeem alles via dezelfde aarde geaard moet zijn.
            Zo niet, dan heb je kans op vereffeningsstromen!
            Eén aarde dus voor de router in de meterkast, je netwerk, evt. de pc, en je verdere audio-apparaten.
            Het wordt moeilijk bij een gecombineerde modem/router.
            De modem is aangesloten op de coax/glasvezel, die een eigen aarde heeft.
            Zoals ik gezegd heb, onze hobby geeft nogal wat hoofdbrekens.
            groet Toon.

    • 1) De analyser laat de amplitude van het stopsignaal zien als functie van frequentie. Gezien de meeste storing “onderin” zit is meten boven 10MHz niet meer interessant.

      2) Het bolletje bolletje spectrum is typisch veroorzaakt door flyback converters. Condensatoren aan boord van de switches doen hier niets meer aan, de storing is namelijk common mode.

  7. Hoewel ik de poging tot verduidelijking erg waardeer is dit artikel helaas iets te “techneutisch” voor mij….
    Met de “quick win” ga ik dan ook nog niet mee. Hou het voorlopig bij mijn glasvezelloze data-aanvoer voorzien van 2 AQVox-en en 2 Paul Hynes SR5-T voedingen.
    Klinkt n.m.m. alles behalve beroerd.