VIP Introductie Magnepan .7

Afgelopen zaterdag heeft een select groepje lezers kunnen genieten van de VIP Introductie van de Magnepan .7 bij Da Capo High End. Jeroen van Da Capo High End heeft de twee ‘Maggies’ op een prachtige set van Mirror Image laten spelen. Een uitermate goede combinatie bleek wel, want iedereen was het unaniem eens: die speelt geweldig! 

Zaterdag 28 februari. De deuren bij Da Capo High End in Tiel staan open en Jeroen Tidström en Rick Paap staan klaar om de VIPS van Alpha Audio te ontvangen. In de luisterruimte staan de Magnepans opgesteld. Als aansturing is gekozen voor een set van Mirror Image. Een goede keuze, want al na een paar minuten kijkt iedereen elkaar aan… En de blikken stralen uit: “Dit is echt heel goed!”.

Mooie gesprekken

Magnepan Dacapo introductie (14)
Het was echt gezellig. Mooie gesprekken over interessante muziek en talloze merken en apparatuur.

Het leuke van een dag met eensgezinden is dat de gesprekken meer diepgang krijgen. En dat er veelal vanuit het hart gesproken wordt. Zowel bij de organiserende partij – in dit geval Da Capo High End – als bij de uitgenodigde gasten. Vele merken, technieken en muziek passeren de revue. Het is echt genieten om de gesprekken te volgen en om met de bevlogen liefhebbers te praten over bijzondere muziek en natuurlijk de hardware waarmee het afgespeeld wordt.

Als we weer even terug grijpen op de Magnepans, gaat het met name over verbazing. Hoe kan een setje speakers van rond de ? 2300 zo ongelooflijk goed spelen? De lucht, het detail en het vloeiende karakter zijn echt opvallend. En niet te vergeten: het homogene karakter van deze luidspreker. Dit niveau hoort eigenlijk in de ? 5000-klasse. En zelfs dan zijn er speakers die niet zo neutraal en homogeen spelen. Er lijkt gewoonweg geen crossover aanwezig. En als je dat eenmaal hebt gehoord (en de weergave van een Magnepan past in uw straatje) dan ben je verslaafd… dan is er geen weg meer terug.

Even wat les

Tijdens de dag heeft Rick Paap wat theorie uitgelegd over speakerplaatsing. Hij legt daarbij zijn eigen methode uit waarbij de energie van de ruimte de basis vormt. Een luidspreker werkt altijd samen met de ruimte (akoestiek). Het gaat er dus om deze twee elementen optimaal te laten samenkomen. Daarbij is het essentieel goed te luisteren en met één speaker per keer te werken. Staat de speaker goed, doe dan de andere speaker. Staat die ook goed, dan is het een kwestie de twee speakers te laten samenkomen om zo een goed stereobeeld te realiseren. Bekijk de video om het hele verhaal te horen.

Veel muziek

Tijdens de dag is bijzonder veel muziek gedraaid. Daar gaat het natuurlijk ook om. Opvallend is dat de Magnepan het echt allemaal slikt. Er is eigenlijk geen voorkeur. En zo hoort het!

Video Magnepan .7

1 reactie

 1. Je eerste liefde
  Wat is het toch fijn om een auto te hebben! Een stuk makkelijker bij mensen op bezoek gaan, wat langs brengen of een oude liefde herontmoeten.
  Over dat laatste gaat dit stukje en ja, Linda mag het gewoon lezen. Want al is mijn oude liefde rank, staat ze statig op haar voeten en weet ze me regelmatig mijn ziel te beroeren, ze is geen concurrentie voor mijn vrouw. Ze is ook wat te groot om in huis te nemen, vandaar dat ik zo blij was met de uitnodiging om haar jongste zusje eens te zien. Niet dat ik haar inruil hoor, maar het is altijd leuk weer wat nieuws te ontdekken (ok, dit mag Linda dan weer niet lezen…). Hoe haar achternaam is? Magnepan! De .7 is haar voornaam, een beetje gekke naam voor een minnares, ik weet het.

  De zon schijnt op het dak van mijn auto en ik besef me weer eens te meer dat Nederland klein is. In ruim een uur kom ik eens voor de verandering te vroeg aan bij mijn bestemming, DaCapo Highend Audio nabij Tiel. Het is op uitnodiging van Alpha Audo en het blijkt een pilot te zijn om te zien of er behoefte is aan een demo-show. Dat zou het zeker blijken te zijn met nog een mooi vervolg ook. Jeroen, de eigenaar van deze mooie gelegen luistergelegenheid, heet me welkom en ik schud naast zijn handen ook die van Jaap Veenstra en Ivo Meijer van Alpha Audio en Rick Paap van Audionord. Er zijn nog twee andere genodigden en dat blijkt de selecte gezelschap te zijn waarover in de mail werd gesproken. Klein maar fijn zou wat dat betreft zomaar de slogan van de dag kunnen zijn. Na een geanimeerd gesprek in de keuken van Jeroen over bestandsformaten, de zin en onzin van kabels en van recensies gaan we na een klein uurtje naar de luisterruimte.

  Stemmi(n)g
  In een pas aangebouwde ruimte in de tuin staat de Magnepan .7 opgesteld met als aansturing de Mirror Image Charisma CD speler, de Mirror Image Aemulus Preamp en (uiteraard) twee keer de Mirror Image Aemulus Mono Power Amp. Rick Paap vertelt het een en ander over de Magnepan en Mirror Image en laat ook wat stukken horen. Voor mij niet heel veel nieuws, maar het blijft mooi iemand bevlogen over zijn vak te horen spreken.
  De eerste paar muziekstukken trekken me niet zo heel erg. Diana Krall, Eva Cassidy, Nils Lofgren en consorten klinken mij altijd wat te gepolijst en te zielloos. Met meteen de disclaimer dat dat, net als dit verslagje, een weergave van mijn smaak betreft en geen absoluut oordeel is. Desondanks wordt meteen duidelijk dat ook deze Magnepan een echte Magnepan is. Coherent, gemakkelijk, snel en haast onzichtbaar in de ruimte. Niet visueel, daar zijn ze toch echt te groot voor, maar de muziek lijkt niet uit de Magnepan te komen. De opstelling met de tweeters aan de buitenkant en behoorlijk ingedraaid zullen daar vast aan bijdragen. Later zit ik het beste in het midden en dan zouden de tweeters voor mij wel naar binnen gericht mogen en de luidsprekers iets dichter naar elkaar toe. Hoewel minder blijft de sweetspot ook bij de Maggies vrij beperkt. De huidige opstelling is iets meer naar de grootsheid getuned waar het voor mij wat intiemer mag.

  Nog meer dan bij de eerder genoemde muziek is bij andere, ook door mij meegebrachte, muziek die beperking in sweetspot van triviaal belang. Want die coherente, gemakkelijke, ja vanzelfsprekende, snelle en haast onzichtbare weergave wordt gecombineerd met een werkelijke formidabele stemweergave. Het is haast een schande dat ik me niet meer precies die stemweergave kon herinneren. Dat deze nieuwe versie verder gaat in het hoogbereik is absoluut een toegevoegde waarde. Crespin is ook op een wekkerradio prachtig, maar nu wekt haar stem pure kippenvel op. Zo mooi te horen in Fratres bijvoorbeeld of het eerste nummer van de registratie van Paolo Fresu in Jazz Italiano Live.

  John Hopkins begint zijn album Insides met The Wider Sun. Een ogenschijnlijk makkelijk nummer dat overloopt in de tweede. En hoewel ik niet echt het kreunende hout en het aanzetten van de strijkstok kan horen, zijn de flow waarmee de violen worden weergegeven in combinatie met benodigde snelheid zaken waar menig luidspreker zich op stuk zou bijten. Het is vaak of de flow of de snelheid, terwijl ze wat mij betreft juist hetzelfde zouden moeten zijn. Doordat deze eigenschappen zo goed samengaan, wordt dit nummer met schijnbaar twee losse gedeelten een geheel.
  Stemweergave is een kracht, de gave zich weg te cijferen een andere. Want hoever liggen de opera van Crespin en de dubstep van John Hopkins wel niet van elkaar vandaan? De .7 boeit dat compleet niet en is een allemansvriendje. In de goede zin van het woord! Er is namelijk echt wel te horen in het klassieke stuk van Jeroen te horen dat de microfoons boven het orkest opgesteld staan. Daardoor krijg je meer een algemene indruk van de uitvoering en hoor je niet zozeer de aparte instrumenten. Ook dat is een sterk punt van de Magnepans, de ruimtelijke weergave.

  You can’t always get what you want
  Nee, Rolling Stones hebben we niet gedraaid. Al denk ik dat ook daar deze set zijn hand niet voor om zou draaien. Ik gebruik deze tekst slechts ter smeuïge introductie voor de mindere punten.
  Vermoedelijk mede door de akoestiek vind ik zelf het laag wat aangezet. Ze gaan voor zulke luidsprekers behoorlijk diep, mooi diep, maar ook veel diep dus. Een puntje van aandacht dus. Voor deze prijs mag je ook niet verwachten dat ze opener spelen dan ze doen. In deze prijscategorie spelen ze heel veel luidsprekers vermoedelijk weg, maar ze laten ook wat liggen. Fever Ray laat dat horen. Waar ik het vaker genoemde 9e nummer van haar debuutalbum elders beter heb horen spelen. De verschillende laagjes en bijgeluidjes hoor ik nu wat minder goed gescheiden van elkaar. Daarmee verliest het nummer toch wat aan zeggingskracht, de ziel laat de nieuwste telg aan de Magneplanar-boom gelukkig fier intact. Ook zeker te danken aan de set van Image Audio ervoor, die ondanks een klein beetje hardheid (die ik vergelijkbaar vind met Primare) heel veel uit de “kleine” paneelweergevers weet te halen.

  Ik moet echt naar huis, al valt het afscheid me zwaar. Deze Magnepan is een van die luidsprekers die hard hun best doen me te verleiden langer te blijven en te laat te komen op de volgende afspraak. De andere luidsprekers die dat voor elkaar weten te krijgen zijn degene die bij me thuis staan of die Wilson Audio heten. Mijn eigen luidsprekers spelen wat opener en vind ik wat evenwichtiger in klankbalans, maar of ze ook kunnen tippen aan de snelheid en stemweergave van de hoofdrolspelers van vandaag…? Wie weet laat ik daar nog wel eens in een vergelijk in de toekomst mijn licht op schijnen.

  In de nabije toekomst wordt later die week duidelijk dat Jeroen ook de 1.7i gaat demonstreren. Een uiterst aantrekkelijk aanbod, daar ik uit mijn geheugen de 1.7 nog wat opener vond spelen dan de .7 en de laatste weer wat coherenter. Zouden deze verbeterde versies van mijn oude liefde werkelijk de sterke punten van beide weten samen te brengen…!?

Geef een antwoord