Video Isotek Mains Noise Analyser

Isotek Mains Noise Analyser

Lichtnetvervuiling is iets waar altijd vaag over gedaan wordt. Het zorgt ook voor vele – heftige – discussies in ons wereldje. Er is een groep die zegt dat stroomproducten zin hebben en er is een groep die het maar onzin vindt. Punt is: vervuiling is meetbaar. En wij hebben nu een apparaatje wat het inzichtelijk maakt: de Isotek Mains Noise Analyser. We tonen u wat het kan doen én hoe we in de toekomst kunnen testen.

Een hifisysteem is in feite een keten die stroom omzet in geluidsgolven. Met name een eindversterker doet niets anders dan stroom moduleren. Het versterkt een klein muzieksignaal tot iets waarmee een luidspreker kan worden aangestuurd. En het gebruikt daarvoor de energie van ons lichtnet. Een voorversterker gebruikt ook deze energiebron. En zo kunnen we wel even doorgaan…

Het is dan ook niet heel vreemd dat liefhebbers zijn gaan experimenteren met technieken de bron te ontdoen van storende elementen. Denk aan gelijkspanning, sinusvervormingen en ruis die er niet thuis hoort.

Meten is weten

Inmiddels zijn er heel wat ‘stroomproducten’ op de markt die claimen alle rotzooi eruit te kunnen halen. Tijd om de mannen van de mietjes te scheiden! Wij hebben vanaf nu de Isotek Mains Noise Analyser op de redactie liggen. Een bijzonder handig apparaatje om de prestaties van een lichtnetfilter in kaart te brengen. Het toont een waarde én laat horen wat voor ruis er op het lichtnet zit. De waarde varieert van 0 tot 999. Isotek zegt dat het ppm’s zijn: parts per mille (1000). Maar goed; dat zegt nog niet zo veel. Lager is beter. En alles onder de 200 is gewoon goed tot acceptabel. Daarboven moet je je zorgen maken. Rood is onacceptabel voor hifi-doeleinden.

We hebben op video vastgelegd hoe deze meter werkt. En we geven direct een demo van een paar metingen. We vergelijken een Kemp SNS Plug met een Isotek Polaris, AudioQuest Niagara 1000 en een Isotek Aquarius. We meten ze allemaal met en zonder een vieze homeplug erin. Zo kunt u zien hoe effectief ze te werk gaan.

Prijs Kemp SNS: 150 euro
Prijs Isotek Polaris: 500 euro
Prijs Audioquest Niagara 1000: 1000 euro
Prijs Isotek Aquarius: 1400 euro

Video Isotek Mains Noise Analyser

26 reacties

 1. Hallo beste heren,
  Ik heb vorige week voor een leuke prijs de uitgaande XEO 6 gekocht met hub en een Bluesound Vault. Ik ben nu aan het experimenteren met opstelling etc.
  Bij mijn audioinstallatie heb ik alleen wandcontact zonder aarde. Aarde aanleggen wordt me wat te duur, denk ik. Vraagje: Heeft het zin om bijv. een APC stekkerdoos met overspanningsbeveiliging en EMI/RFI filter

  1. Een APC is prima voor IT gebruik, maar niet voor audio. Een stopcontact zonder aarde is wat lastig, omdat in veel gevallen de ruis via de aarde wordt afgevoerd. Wellicht dat een Kemp SNS plug werkt.

 2. Hallo,

  Dus als ik het goed begrijp. Je steekt een stekkerblok in de muur en dan doe je er bijvoorbeeld een sns plug bij. En dan in de rest van het blok je bron, versterker, dac? En zo heb je winst op al die toestellen.

  Of mag de versterker er niet bij? Geïntegreerd in mijn geval.

  Groeten

  Geoffrey

  1. Klopt. Ferriet heeft echt een paar forse nadelen wat audio-toepassingen betreft. Het hoog rolt bijvoorbeeld af en je krijgt kernverzadiging in het filter wat de dynamiek niet ten goede komt.

   1. Ik heb bij Eurosound ook heel wat ferrietclamps gekocht die ook gebruikt worden als emi-ontstoring rond netsnoeren.
    Zelf gebruik ik het om brom te elimineren die enkel keer onstaat bij audio kabels.
    Ferrietklamp kost een knaak.

 3. Praktische en navolgbare test. Goed bezig Jaap! Alpha Audio a.k.a. Keuringsdienst van Aarde?
  Ken je misschien de Audio Energy 1200 power conditioner van een klein Engels merk James Audio, verkrijgbaar bij soundaid.co.u . Las hierover in Hifi News.

 4. Overtuigend praktisch vergelijkend waren onderzoek. Alpha Audio aka de Keuringsdienst van Aarde…
  Wel eens gehoord van de Audio Energy 1200 Power Conditioner van James Audio verkrijgbaar via Soundmixshow.co.uk ? Benieuwd of iemand hiermee ervaring heeft.

 5. Enorm interessante test! Het doet me mijn interesse alleen maar toenemen in netfilters. Vooral de Isotek evo3 Aquarius krijgt mijn belangstelling. Volgens enkele reviews die ik heb gelezen een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Mijn vraag is of jullie degelijke ervaring hebben met Isotek? Hebben jullie ook enig idee welke dealer(s)/audiozaken deze produkten verkopen in België?
  Dank voor jullie hulp!

   1. Hallo Jaap,

    Gaan jullie ook andere power conditioners testen zoals de isotek titan? En test je verder ook power regenerators zoals van ps audio en purepower?

    Ik ben erg benieuwd!
    Ik ben mogelijk op zoek naar een apparaat om mijn stroomvoorziening te verbeteren voor mijn NAD M2 en NAD m50.

    1. De M2 werkt niet met een filter. C390 en M12 ook niet. M22 schijnt het ook niet fijn te vinden.

     We gaan zeker verder met testen. Maar vooralsnog houden we het even bij deze selectie.

  1. Ben ik even blij dat ik de Aquarius heb 🙂

   Al een paar jaar naar volle tevredenheid. Ik vind het een significante verbetering in het geluid geven. Mooi dat deze test bevestigt dat de Aquarius zijn werk zeer goed doet.

Geef een antwoord