Veslag bezoek Hegel Audio Systems

hegel-audio-oslo

Inleiding

Het is eind jaren ’80 – 1988 – als Bent Holter begint aan een project om vervorming in versterkers weg te werken. Dit project zal uiteindelijk de basis vormen van de Hegel SoundEngine. Een klein blauw ‘wonderchipje’ die we her en der terug zien in voorversterkers, eindversterkers en nu zelfs de nieuwe cd-speler. Maar voordat we daar in gaan duiken: laten we eens kijken wat Hegel precies doet én waar de naam vandaan komt.

Hegel is een Noors merk dat gevestigd is in Oslo. Het merk is sinds eind jaren ’80 bezig met het produceren van hoogwaardige elektronica. De ontwerper – Bent Holter – heeft vooral als doel versterkers te maken waarbij vervorming extreem laag is en controle juist heel goed. Vandaar dat Hegel-versterkers veelal een heel hoge dempingfactor hebben. Een eigenschap die heel prettig is als u met wat lastigere luidsprekers speelt, of op wat hogere volumes wilt spelen.

SoundEngine

Wie over Hegel iets wil vertellen, kan niet om de SoundEngine heen. Dit kleine stukje electronica is een uitvinding van Bent Holter. De SoundEngine ‘meet’ wat de vervorming is en kan daarop actie ondernemen. We hebben de complete uitleg op video staan. Die video gaan we uiteraard nog posten.

Waar het op neer komt, is dat de SoundEngine weet wat het ingangssignaal is per stap in de versterker. Het meet aan de uitgaande kant wat er bij is gekomen: dat is de vervorming. Dan gaat het bekijken via een (analoge) ‘threshold detector’ wat het voor invloed heeft op het muzieksignaal. Is het ‘erg genoeg’, dan gaat het een inverted singaal maken om dat toe te voegen aan de uitgaande kant, zodat de vervorming teniet gedaan wordt.

De oplettende lezer zal zien dat dit een dynamisch systeem is. Er wordt continu gekeken wat nodig is om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Het mooie aan de SoundEngine is dat het niet bezig is met een bepaald soort vervorming. Alle vervorming kan hiermee weggehaald worden: crossover, harmonisch, dynamisch… etc.

Gerelateerde berichten

AmpCamp Jan Didden Nelson Pass

Verslag AmpCamp 2012

Inleiding InhoudZelf een klasse-A versterker bouwen. Dat moet toch geweldig zijn voor de handige hifi-liefhebber. Jan Didden van Linear Audio heeft een workshop georganiseerd waarbij 25 liefhebbers met de soldeerbout aan de slag gingen om twee Pass Labs mono-blokjes in elkaar te zetten. Wij mochten erbij zijn en hebben ook met hete tin en multimeters […]

Audiodinamica

High End Munchen 2018 – Audiodinamica

Inleiding InhoudOp de High End zijn de startende partijen te vinden bij de sectie “Newcomer”. Wij praten daar met een Italiaanse partij: Audiodinamica. Ze hebben – zoals het de Italianen betaamt – stijlvolle doosjes… High End Audio mag best leuk ogen, volgens het duo. En geef ze eens ongelijk! 

13 reacties

 1. Dag Jaap,

  Wat zou de beste upgrade zijn voor mijn set .
  Momenteel stream ik al mijn muziek met Tidal via de bubble upnp app naar de H360.
  Zou ik voor een aparte streamer, een aparte dac of een streamer met dac gaan ?
  Welke streamers of dac’s zou je aanbevelen?
  Een andere mogelijkheid is voor de Nad C388 met bluosmodule gaan en de H360 verkopen.

   1. Interessant om te weten dat je de M32 met bluosmodule hoger inschat dat de H360 met zijn ingebouwde streamer.
    Met een streamer kan ik de dac van de H360 gebruiken.
    De dac in de H360 zal wel beter zijn dan de dac van de H160,
    In de streamer moet er natuurlijk Tidal inzitten, ik dacht aan de node2 en dan coaxiaal aansluiten op de H360.
    (AQ coffee).
    Er moet natuurlijk wel een kwaliteitswinst zijn t.o.v. de ingebouwde streamer.
    Zijn er nog andere mogelijkheden i.p.v. de node2?

     1. Welke streamer zou je aanbevelen in een hogere prijsklasse tot 300 Euro?
      Waar zit het verschil tussen bv. een M50 en een node2 als je de dac van de H360 gebruikt?

      1. Jaap,
       Ivm. bekabeling voor de node2 is een coaxiale carbon voldoende?
       Alternatief is de Coffee.
       Ik dacht ook aan een AQ nrg 1.5.
       powercord.

 2. Hallo Jaap,
  Dus de Mohican was beter dan de streamer van de Hd30!?
  Ik ben in contact met Anders Ertzeid geweest i. v. m. de HD30 en hij had er net een demo opzitten. Iedereen was het meest onder de indruk van de combinatie H360 met de HD30.
  Alles werd aangesloten op de HD30 en dan met een xlr kabel naar de H360.
  Tal van aansluitmogelijkheden natuurlijk.
  Komt er nog review van de HD30?

Geef een reactie