Veslag bezoek Hegel Audio Systems

hegel-audio-oslo

Inleiding

Het is eind jaren ’80 – 1988 – als Bent Holter begint aan een project om vervorming in versterkers weg te werken. Dit project zal uiteindelijk de basis vormen van de Hegel SoundEngine. Een klein blauw ‘wonderchipje’ die we her en der terug zien in voorversterkers, eindversterkers en nu zelfs de nieuwe cd-speler. Maar voordat we daar in gaan duiken: laten we eens kijken wat Hegel precies doet én waar de naam vandaan komt.

Hegel is een Noors merk dat gevestigd is in Oslo. Het merk is sinds eind jaren ’80 bezig met het produceren van hoogwaardige elektronica. De ontwerper – Bent Holter – heeft vooral als doel versterkers te maken waarbij vervorming extreem laag is en controle juist heel goed. Vandaar dat Hegel-versterkers veelal een heel hoge dempingfactor hebben. Een eigenschap die heel prettig is als u met wat lastigere luidsprekers speelt, of op wat hogere volumes wilt spelen.

SoundEngine

Wie over Hegel iets wil vertellen, kan niet om de SoundEngine heen. Dit kleine stukje electronica is een uitvinding van Bent Holter. De SoundEngine ‘meet’ wat de vervorming is en kan daarop actie ondernemen. We hebben de complete uitleg op video staan. Die video gaan we uiteraard nog posten.

Waar het op neer komt, is dat de SoundEngine weet wat het ingangssignaal is per stap in de versterker. Het meet aan de uitgaande kant wat er bij is gekomen: dat is de vervorming. Dan gaat het bekijken via een (analoge) ‘threshold detector’ wat het voor invloed heeft op het muzieksignaal. Is het ‘erg genoeg’, dan gaat het een inverted singaal maken om dat toe te voegen aan de uitgaande kant, zodat de vervorming teniet gedaan wordt.

De oplettende lezer zal zien dat dit een dynamisch systeem is. Er wordt continu gekeken wat nodig is om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Het mooie aan de SoundEngine is dat het niet bezig is met een bepaald soort vervorming. Alle vervorming kan hiermee weggehaald worden: crossover, harmonisch, dynamisch… etc.

Gerelateerde berichten

Illusonic

High End Munchen 2018 – Illusonic

We gebruiken nu al een paar jaar een Illusonic IAP 8 om onze luidsprekers en hoofdtelefoons mee te meten. Dat gaat uitstekend. Mede door de intensieve samenwerking met Christof Faller; de ‘uitvinder’ van de IAP hard- en software. Inmiddels kan dit apparaat dus veel meer dan slim eq’en en dienen als dac, streamer en surround […]

rotel-14-series

Nieuwe introducties Rotel, Bowers, Classé

 Het is altijd interessant om bij ‘the big boys’ te kijken wat ze van plan zijn het komende jaar. Bowers & Wilkins laat ons zien wat ze gaan doen op gebied van hoofdtelefoons, Rotel, Classé en bijvoorbeeld met partner Mutrox en Audioquest. We hebben de nieuwigheden van Bowers en Rotel ook even op video gezet.

Walter Becker (Steely Dan) overleden (67 jaar)

Afgelopen weekend overleed Walter Becker, gitarist, componist, producer en mede-oprichter van Steely Dan, op 67-jarige leeftijd. Walter Becker richtte met Donald Fagen Steely Dan in 1967 op toen ze aan het Bard College in New York studeerden. Tussen 1972 en 2003 maakten Becker en Fagen tien albums. Voor het grotere publiek bekende singles zijn Do […]

13 reacties

 1. Dag Jaap,

  Wat zou de beste upgrade zijn voor mijn set .
  Momenteel stream ik al mijn muziek met Tidal via de bubble upnp app naar de H360.
  Zou ik voor een aparte streamer, een aparte dac of een streamer met dac gaan ?
  Welke streamers of dac’s zou je aanbevelen?
  Een andere mogelijkheid is voor de Nad C388 met bluosmodule gaan en de H360 verkopen.

   1. Interessant om te weten dat je de M32 met bluosmodule hoger inschat dat de H360 met zijn ingebouwde streamer.
    Met een streamer kan ik de dac van de H360 gebruiken.
    De dac in de H360 zal wel beter zijn dan de dac van de H160,
    In de streamer moet er natuurlijk Tidal inzitten, ik dacht aan de node2 en dan coaxiaal aansluiten op de H360.
    (AQ coffee).
    Er moet natuurlijk wel een kwaliteitswinst zijn t.o.v. de ingebouwde streamer.
    Zijn er nog andere mogelijkheden i.p.v. de node2?

     1. Welke streamer zou je aanbevelen in een hogere prijsklasse tot 300 Euro?
      Waar zit het verschil tussen bv. een M50 en een node2 als je de dac van de H360 gebruikt?

      1. Jaap,
       Ivm. bekabeling voor de node2 is een coaxiale carbon voldoende?
       Alternatief is de Coffee.
       Ik dacht ook aan een AQ nrg 1.5.
       powercord.

 2. Hallo Jaap,
  Dus de Mohican was beter dan de streamer van de Hd30!?
  Ik ben in contact met Anders Ertzeid geweest i. v. m. de HD30 en hij had er net een demo opzitten. Iedereen was het meest onder de indruk van de combinatie H360 met de HD30.
  Alles werd aangesloten op de HD30 en dan met een xlr kabel naar de H360.
  Tal van aansluitmogelijkheden natuurlijk.
  Komt er nog review van de HD30?

Geef een reactie