Verslag XFi audio Show 2018

Inleiding

Inhoud

Dit weekend was het weer heerlijk verdwalen op X-FI in Veldhoven. Toch wel de hoogmis voor audioliefhebbers uit de Lage Landen. En dat verdwalen mag u best letterlijk nemen. Ook na enkele malen de Xfi te hebben bezocht, is navigeren door de gangen van het voormalig klooster geen sinecure. Voordeel is wel dat je dan soms terecht komt bij merken waar je vooraf nooit aan gedacht zou hebben. Elk nadeel…juist ja. Laten we verder gaan.

Al bij het binnenkomen merkten we een drukte van jewelste. Heel wat liefhebbers hadden opnieuw de weg gevonden naar het Koningshof. Vertrouwde gezichten, maar ook heel wat jongeren viel ons op. En niet enkel Vlamingen en Nederlanders maar ook Duitsers, Engelsen en Fransen. Die mengelmoes van talen zorgde voor een aparte sfeer en een leuke vibe in de gangen. Ook in sommige kamers moesten we soms snel naar het Engels overschakelen en in één ruimte hebben we zelfs ons beste Frans moeten bovenhalen. Aucun problème, Ludwig Audio.

Véél

Er waren ook dit jaar weer heel wat merken vertegenwoordigd. Teveel om op te noemen. Op de volgende pagina vindt u foto’s van de meeste ruimtes. En daaronder ook een videoverslag. Leuk is dat we in de ruimtes ook heel wat nieuws te zien en te horen krijgen. In sommige gevallen mogen we zelfs spreken van een prototype…

Wat voor nieuws is er te zien? Nou, denk aan de Metrum Tuff, Chord M-Scaler, PS audio sprout 100, Bryston SP4 surround processor, Bowers 600 reeks, Pink Faun Scion, Totem signature one en Sonus Faber Sonetto to name a few. Uiteraard mag u binnenkort op Alpha heel wat reviews van deze nieuwe snoepjes verwachten.

Er was ook in elke kamer tijd voor een fijne babbel, wat technische uitleg of gewoonweg heerlijke muziek. Want dat was wel een dingetje. Moet je nu de hele tijd praten en uitleg geven of gewoon zoveel mogelijk muziek spelen? Het gaat om de balans… en Linn had die balans goed voor elkaar (hint…)

Verademing

Wat ons verder opviel was dat er dit jaar door de gangen opvallend veel goeie muziek weerklonk. Ja, je hoorde nog wel eens Stevie Ray Vaughn en Diana Krall (niets mis mee trouwens) maar niet meer in elke kamer.

Wij hoorden o.a. War on drugs, Warhead, The doors, Cigarettes after sex en het heerlijke nieuwe album van Frank van der Linden. Bedankt Joenit! De meeste sets hebben ook een prima prestatie geleverd. Al hebben we natuurlijk wel favorieten (zie de video). We weten hoe lastig een goede demo is… En we weten hoe lastig het is om een goed fundament te creëren in deze ruimtes. Dus het is velen vergeven. Gelukkig kunnen we over het algemeen spreken van een prima sound.

Klankgewijs

Zo vonden wij de PS Audio set met de weergaloze YG Acoustics Sonja luidsprekers heel goed klinken, alsook de prachtige Ayon buizenversterkers in combinatie met Driade (top-10). Ook de betaalbare Sonus Faber Sonetto met de wonderschone McIntosh 252 geïntegreerde versterker en de Totem Signature one met Rega versterking (top-10) klonken heel goed. De Bowers 606 wint dan weer de prijs voor premium sound on a budget; deze set staat nu op de redactie te spelen op een Hegel Röst en is vrijwel overal favoriet onder de redactieleden. Daarnaast zorgde de nieuwe Quad Solus in combinatie met een paar bizarre Tannoy speakers voor een bijzondere ervaring. Nog een paar toppers: Lentus Audio, Grimm Audio, ATC met Benchmark, Kroma op Zanden-versterking en Harbeth op de Lindemann-set. Complimenten voor de mooie systemen.

Headspace

Op gebied van personal audio viel er ook heel wat te beleven. Er waren meerdere zalen en gangen vol met hoofdtelefoons, hoofdtelefoonversterkers en accessoires te vinden. Wij luisterden o.a. naar de Klipsh heritage hp 3, de Audio-Technica ATH AD2000X en een bijzondere Viva-set-up, afkomstig van Dune Blue. Personal audio is hot en trekt, niet onbelangrijk, een jonger publiek aan. Een publiek dat later misschien geen Sonos of JBL speaker koopt, maar een leuke set in huis wil. Want eenmaal je goed stereo geluid gehoord hebt, is er meestal geen weg meer terug.

We wensen u veel plezier met het bekijken van de foto’s en video!

17 reacties

 1. Een bezoek aan de XFI Audio Show (2018) is altijd weer interessant. Je ziet en hoort er merken die je niet bij iedere dealer/hifi winkel ziet staan. Dan beleef je ook weer dat het duurste niet het beste hoeft te zijn. Al zijn de omstandigheden niet ideaal (b.v. de akoestiek etc.) Zo vond ik de stand van McIntosh maar een matige vertoning. Een voorbeeld van een correcte opstelling demonstratie vond ik b.v. kamer 47 van AudioTweaks. Daar werd met een Tobian speaker met Spek versterking gedraaid. Wat heel goed klonk, ondanks dat er wel een heel stevig prijskaartje aan deze merken zit. Verder was het natuurlijk interessant om een Golmund speaker te beluisteren. Hier vraag je, je ook af waarom een dergelijk merk speaker meer dan 100.ooo euro kost? De weergave van deze highend speaker was zeker heel muzikaal. Al vond ik het geluid wel vrij vlak. Maar dat zou door factoren van buiten af kunnen komen. Wat ook heel goed klonk was de Klipsch Forte III. Het blijft natuurlijk een persoonlijk smaak en interesse. En wat ook altijd leuk is de contacten die je krijgt over het audio gebeuren. Nogmaals het is een goed georganiseerde grote audio show. En zeker de moeite waard om er ieder jaar naar toe te gaan.

 2. De demonstratie ruimtes zijn te klein.
  Het viel mij telkens op dat de muziek gevangen zat.
  Als ik de XFI vergelijk met de audioshow iEar 2017 (ook kleine demonstratie ruimtes) dan is het onontbeerlijk iets aan de accoustiek te moeten sleutelen.

  De ruimte waar muziek gemaakt werd was wel groot genoeg, dus het geluid was ook goed.
  De volgende keer dus XL demonstratie ruimtes inrichten.

  Dat doolhof in Veldhoven is inderdaad nuttig om op de plaatsen te komen waar je een verrassing tegenkomt.
  Of het nou aan mij ligd of aan de wereld van de audio, de Scandinaviërs doen het qua audio erg goed. Weer daar een winnaar voor mij. De Zwitserse Piega’s veruit de beste luidsprekers.
  Over Sonus Faber en McIntosch ben ik teleurgesteld, die demo ruimte is te klein, geluid kwam nauwelijks verder dan de baffles. De stem van de artiest kwam niet uit het midden, maar kwam van twee kanten.

 3. Inderdaad de open baffle speakers vond ik vaak beter klinken dan de speakers in de gesloten kasten.
  Spatial heel mooi nu nog een dealer(s) in nederland.
  Ook heel mooi de True-Blue Box versterker met de Lentus Audio speakers, voor mij een van de beste sets.
  Ook heel tof vond ik de presentatie van het Omniwave systeem, klonk heel natuurlijk.
  Verder een hele fijne beurs heerlijk genieten van al het moois.

 4. De topper van de show was in onze ogen toch wel de Kroma luidspreker. wat een geweldige geluid kwam daar uit . daar gaan we nader kennis me maken . De rest van de Xfi show vond ik net als mijn vrouw middelmatig . Maar zoals gezegd. De Kroma weergevers stalen de show .

 5. Wat mij opviel waren de vele luidsprekers ZONDER kast er omheen. En nergens werd MQA genoemd of gespeeld bij mijn weten.
  Was weer een heerlijke dag om aan alle audio nieuwtjes te snuiven.

Geef een antwoord