Home Hi-Fi Fabrikanten Verslag Dutch & Dutch bij Beter Beeld en Geluid

Verslag Dutch & Dutch bij Beter Beeld en Geluid

9
Verslag Dutch & Dutch bij Beter Beeld en Geluid

Dutch & Dutch? Ja… u leest het goed. Dutch & Dutch is een Nederlands merk van luidsprekers. Actieve speakers om precies te zijn. Nu zijn er talloze actieve systemen op de markt. Maar Dutch & Dutch is anders. Reden genoeg voor ons om even te gaan luisteren en kletsen bij Beter Beeld & Geluid in Hilversum. Een winkel die inmiddels ook dealer is geworden van dit merk.

Bij Beter Beeld & Geluid staan twee modellen van Dutch & Dutch: de 8C – 10.000 euro per paar – en 8M: 6000 euro per paar. Beide zijn monitors voor de consument. Het verschil tussen deze twee is dat de Dutch & Dutch 8C twee woofers achterin heeft zitten en een zogenaamd cardioïde afstraalgedrag heeft vanaf 100 Hz: het is naar voren gericht en straalt dus niet rondom. We kennen dat al een beetje van de Kii Three.

De 8M is wat minder chique. Dat is een ‘gewoon’ tweeweg basreflexsysteem. Maar dan – net als de 8C – wel actief – met meerdere klasse D versterkers per speaker – en voorzien van een streamer met ‘Roon’ compatibiliteit. Ja: de twee modellen zijn Roon endpoints.

DSP

Het hart van de twee speakers, zijn de centrale ARM-processor en de DSP. Martijn Mensink benadrukt dat de DSP zo min mogelijk is gebruikt. “Het begint altijd met een goed akoestisch model. Als dat niet klopt, kan je natuurlijk heel veel recht trekken met een DSP, maar het zal nooit zo goed worden als een luidspreker met primair een goed akoestisch ontwerp”.

Dutch & Dutch gebruikt de DSP vooral voor crossover-taken en eventueel lichte correcties van akoestiek. Bij de 8C is deze ook verantwoordelijk voor het goed aansturen van de achterste woofers. Die gebruiken de achterwand. De DSP moet weten hoe ver de speaker van de muur staat om de juiste delay toe te passen. De centrale ARM wordt voornamelijk gebruikt voor streaming.

De sound

We hebben natuurlijk niet heel goed kunnen luisteren. Een show is altijd wat druk en we kennen de ruimte en de muziek niet goed genoeg om een heel goed oordeel te vellen.

De eerste indruk is dat de twee speakers mooi coherent, ruimtelijk en schoon weergeven. De 8M heeft – naar onze mening – in de betere ruimte gespeeld en heeft gebruik kunnen maken van de Meridian Ultra DAC als bron. De 8C speelde op een Mac Mini met een usb naar AES interface. En in een wat kleinere ruimte. Dat heeft als gevolg gehad dat wij de 8M beter vonden spelen. Maar ja: het is appels met peren… veel te veel variabelen.

De nieuwe Hi-Fi

We hebben na de luistersessies even goed kunnen praten met Martijn Mensink: een van de eigenaren van Dutch & Dutch. En akoestisch engineer. Het is een gezellig gesprek geweest – een deel is te zien in de video – waaruit goed blijkt waar Dutch & Dutch voor staat. En dat ze goed nadenken over de producten: de basis moet kloppen. Daarna kun je met moderne techniek ‘tweaken’.

Wat wij vooral heel interessant vinden, is dat alles in deze producten verwerkt zit: versterker, dac en streamer. Kortom: kabel erin en spelen maar! Zo zien wij absoluut de toekomst van hi-fi. De markt van grote, dure sets gaat alleen maar kleiner worden. De markt van hoogwaardige, compacte, gebruiksvriendelijke oplossingen gaat groeien. En daar horen de producten van deze Hollanders zeker bij.

Video interview

9 REACTIES

  1. Op de hifibeurs eind vorig jaar in Veldhoven(?) heb ik even de tijd gehad om een aantal van mijn referentietracks te mogen “voeren” aan de grotere set.
    Het geluid was met recht goed te noemen, punchy, goed onder controle en erg transparant.
    Het design en de opzet zal mensen die geen “gedoe” met allerlei apparatuur willen en design erg belangrijk vinden zeker aanspreken.
    Toch ben ik een andere mening toegedaan voor wat het alles in één behuizing stoppen betreft.
    Het product is dan wat het is en upgraden naar een andere dac of streamer of eindtrap is dan een onmogelijke route.
    Ook speelt de vraag in me of deze dedicated oplossing met eigen software en hardware over 10 jaar nog geserviced of gerepareerd kan worden, de toekomst is onzeker en vanuit dit standpunt vind ik losse componenten kopen minder risicovol.
    Onlangs heb ik mijn Primare ingeruild voor een 4B met een aparte Wadia dac die op termijn plaats gaat maken voor een Auralic of Vega dac. Dit zou niet mogelijk zijn geweest met een alles in één oplossing maar than again, wie weet ben je wel in één keer zo happy met deze afgebakende oplossing dat je €10.000 investeert om daarna nooit meer te willen veranderen.

    • Hallo,

      Dat is het nu net. Veel mensen beginnen meer en meer na te denken over een kant en klare oplossing die niet zo veel ruimte inneemt. Geen hifi rek meer vol losse stuks. Geen gedoe meer met kabels.

      Maar al die dingen zijn net wat alles leuk maakt in deze hobby. Toch denk ik dat veel audiofielen moeite hebben met stoppen met upgraden. Het gaat maar eindeloos door. En het gevaar is dat je eigenlijk ovoldoende geniet van je muziek. Er is altijd wel iets wat beter kan.

      Je ziet meer en meer actieve speakers die custom made versterking en roomadjustment in stoppen. De kef50 wireless worden een topper dit jaar. Schijnt ongelooflijk goed te zijn voor de prijs. Ook kii, grimm en dutch natuurlijk.

      Dit jaar zullen er nog veel zulke oplossingen volgen. Bijvoorbeeld de vinnie rossi lio. Flexibel en all in one. Je kan er niet meer omheen want de kwaliteit van al deze oplossingen is zonder uitzondering fenomenaal.

    • Interessant om te zien dat de reacties in twee fronten verdeeld kunnen worden :-).
      Als toevoeging op mijn eerdere reactie: Ik zie meer een toekomstige verschuiving naar DAC-voorversterkers al dan niet uitgebreid met een optionele streaming mogelijkheid. Juist omdat je het signaal dan met een paar XLR interlinks naar de (losse) eindtrappen kunt brengen heb je in verhouding weinig apparatuur (preamp/dac/streamer in één behuizing naast één of twee eindversterkers) én de mogelijkheid om je systeem aan te passen. Deze aanpak is in ieder geval méér futureproof dan een alles-in-één apparaat dat bij het uitbrengen van een nieuwe dac standaard meteen een doodlopende weg is.
      Nogmaals: over de geluidskwaliteit geen klachten, het is meer de iets té geïntegreerde aanpak waar ik als hifi-purist-hobbyist voor terugdeins.

      • Juist da’s ook zeker zo. Binnenkort komt Oppo met een Sonica preamp/dac/streamer en daar kun je dan actieve-luidsprekers op aansluiten en ben je echt helemaal klaar.
        Zodoende staat de mogelijkheid open om in de toekomst eventueel voor weer andere preamp/speler of luidsprekers te kiezen.

    • Dit is niet correct. Ik ben gelukkig eigenaar van een serie KII ”s en ben geheel flexibel in streamer en dac. Nu gebruik ik de dac van de Kii, maar er zijn ook genoeg mensen en dealers die de Kii met een externe dac aansturen – kijk maar naar de test van Alpha audio. Dan is er wel een extra da stap maar als dat goed geregeld is is er niets aan de hand

×