Verse blik

Terug van vakantie

Na ongeveer drie weken zonder hifi te hebben geleefd op de diverse snelwegen en in de bergen (of heuvels) van Kroatië, ben ik weer terug bij mijn geliefde sets. En wat een verademing om weer op Play te drukken!  

We zijn verwend. Onze oren zijn verpest. Gewend aan hoge resolutie audio. (En onze ogen aan hoge resolutie tv). Na drie weken autoradio en veel stilte (ook lekker trouwens) kan ik weer met ‘nieuwe oren’ naar mijn twee systemen luisteren. En wat direct opvalt is de openheid, helderheid en detail. Iets wat ik na veel luisteren eigenlijk gewoon ben geworden.

Blasé?

Mag ik het blasé noemen? Eigenlijk wel. Al gaat dat wellicht wat ver. Want je kan het ook zien als ervaring. Maar even voor dit opiniestuk pakken we de invalshoek van blasé.

Het is namelijk best fascinerend om na drie weken weer te gaan zitten voor je eigen systeem en verbaasd te worden door de kwaliteit. Als je tijden naar ‘bagger’ hebt geluisterd en in stilte boeken hebt kunnen lezen, zijn je oren het niet meer gewend en zijn je hersenen gewoonweg vergeten hoe hifi klinkt. ‘Hell’… na een tijdje vond ik de autoradio van mijn stationbak zelfs prima klinken… OK hij is niet slecht, maar detail, verfijning en imaging? Nee… dat biedt het echt niet. Pak maar eens voor de grap Mumford and Sons en draai die op een autoradio en daarna op een degelijk hifisysteem en u weet wat ik bedoel… U zult zeker 1/3 niet horen in de auto.

Maar betekent dat nu dat we na een tijdje blasé worden? Wat is eigenlijk de standaard in de huidige markt? Wat mogen we als ‘de basis van hifi’ bestempelen? Is het een prijsklasse? Is een kwaliteit die we mogen eisen bij een bepaalde prijs? Wat is goed? Wat is gewoon? Wat is excellent?

Het zijn lastige vragen. Het is deels wat je gewend bent. En na drie weken ben je even niets meer gewend. En dan is al heel snel iets goed… ook wel eens fijn ben ik achter!

Gerelateerde berichten

Tentlabs superklokjes: Timing is Everything

Een orkest speelt zonder dirigent vrijwel zeker minder goed dan mét het zwaaiende, helpende stokje van deze beste man. Hij is de rots in de branding bij complexe stukken waarbij iedereen in perfecte harmonie moet samenspelen. Valt er één instrument uit de maat, dan valt het muziekstuk als een kaartenhuis in elkaar. Hoe zit het […]

Logitech Squeezebox Boom

Streaming met Logitech Squeezebox

De WiFi-muzieksystemen van Logitech lijken ideaal om kennis te maken met het streamen van audio. Ze zijn betaalbaar, klinken prima en zijn bovenal gemakkelijk in gebruik. Maar hoe installeer je nu zo’n systeem? Wat is Squeezebox Server en hoe zit dat nu met smartphones?

Impressie ISE 2018

ISE is in een paar jaar uitgegroeid tot een serieus grote show. De gehele RAI staat vol met partijen die op één of andere manier gekoppeld zijn aan de Custom Install markt. Van netwerk tot projectie, digital signage, audio en zelfs een stukje video creatie en distributie. Wij hebben vooral even de audiomarkt bekeken! 

Geef een reactie