Home Hi-Fi G’s referentie – Vers bloed 3

G’s referentie – Vers bloed 3

3
G’s referentie – Vers bloed 3

Er zijn heel wat zaken die een rol spelen bij het samenstellen van een hifi-systeem en één daarvan is synergie. We hadden het er al over in ons vorig artikel en gaan er hier graag nog wat verder op door.

Het grote voordeel van reviews schrijven is toegang hebben tot heel wat componenten en vervolgens de kans krijgen om die componenten met elkaar te combineren. Op die manier verzamel je een schat aan informatie en merk je al snel of een toestel gemakkelijk of juist lastig ‘vriendjes’ maakt. De beste manier om echt zeker te zijn dat componenten goed ‘matchen’ is natuurlijk bij hetzelfde merk blijven.

Zo zijn er fabrikanten die én speakers én versterkers bouwen en waar je bijna alles kan krijgen wat je nodig hebt. Zo’n vaart loopt het meestal niet bij de gemiddelde liefhebber maar wie een aantal componenten bij hetzelfde merk aanschaft haalt daar vaak veel voordeel uit. Immers de componenten worden perfect op elkaar afgesteld. Zelf is mijn referentiesysteem een ‘work in progress’ zoals dit waarschijnlijk bij velen van jullie ook het geval is. Gefeliciteerd overigens aan wie al aan het eindstation gekomen is. Lijkt me heerlijk!

Zover is het bij mij nog niet maar we komen toch stilaan in de buurt. Een schakel waar het volgens ons nog beter kan is de preamp. Hoewel de Ps Audio Stellar Gain Cell Dac, wie verzint die namen toch, een bijzonder gebruiksvriendelijk en veelzijdig toestel is kon er qua weergave nog wel wat winst geboekt worden. Ik ben zelf een purist ‘for better or worse’ en dat betekent dat ik elk onderdeel apart wil hebben, vooral om gemakkelijk te kunnen testen.

Mijn systeem heeft dan ook één gemene deler en dat is transparantie. Om duidelijk verschillen te kunnen horen tussen verschillende componenten is dit voor mij primordiaal. Na de komst van de Benchmark Media Systems AHB2 zat ik natuurlijk onmiddellijk te denken aan de bijpassende HPA4 waar collega’s Jaap en Yung erg over te spreken waren. Maar toen leek die nog onbereikbaar. Ondertussen zijn we een aantal maanden verder en door wat te sparen en wat spullen te verkopen lijkt het nu toch te gaan lukken. De hamvraag is natuurlijk of het echt een hoorbare stap zal zijn.

Synergie

Nou reken maar van wel! De synergie tussen voor- en eindversterker is ronduit magisch en dan heb ik het nog niet over de DAC3 B die ik van importeur Helios voor de gelegenheid meekreeg. Er verdwijnen niet enkel een paar gordijntjes, het hele raam is weg. De HPA4 is namelijk doodstil, een ietwat macabere term om uit te drukken dat er werkelijk niets te horen valt als je zonder muziek het volume opendraait. Geen idee of het nog transparanter kan eigenlijk.

Ook de specs zijn ronduit indrukwekkend en hoewel ik eerlijk gezegd niets met metingen had moet ik toegeven dat ik nu steeds vaker de bijhorende grafiekjes probeer te ontcijferen. Collega Jaap gaat me nog inwijden in het meten van (monitor)speakers omdat ik me daar steeds meer in specialiseer maar met het Benchmark duo (trio?) ga ik in elk geval nog sneller en gerichter de signatuur van een speaker of ander component kunnen bepalen.

Nu hebben we de review van de HPA4 al gedaan natuurlijk maar ik wil toch graag nog een aantal zaken over dit geweldige toestel toelichten want wanneer je met een component leeft is dat toch nog anders dan het gewoon even binnen krijgen om te testen. Vooral de veelzijdigheid van het apparaat is iets waar ik wat dieper wil op ingaan. 

Killer feature

Toen de HPA4 een tijdje geleden uitkwam en ik foto’s zag van het apparaat vond ik het scherm nogal apart om het zacht uit te drukken. Het sprak me eigenlijk helemaal niet aan en zag er wat mij betreft wat rudimentair uit. Maar nu ik er een tijdje mee aan de slag ben gegaan moet ik mijn mening volledig herzien. Dit is een geweldig touchscreen dat heel intuïtief in elkaar steekt. Je hoeft nooit twee keer na te denken om eender welke toepassing uit te voeren. Hier komt duidelijk de pro-achtergrond om de hoek kijken. 

De ‘killer feature’ op de HPA4 voor mij is de mogelijkheid om elke input even luid te laten spelen. De gain kunnen aanpassen zodat verschillende bronnen en dacs gelijkgeschakeld worden is een fantastische tool. De AHB2 heeft overigens een soortgelijke tool. Ook de balansregeling is een noodzakelijk feature in onze imperfecte luisterruimte. Bij de ene speaker hoeven we niets te doen maar bij een andere moeten we de balans soms wat bijregelen. Heel handig als je om de twee weken een andere monitor speaker op bezoek krijgt. 

De afstandsbediening, een stokpaardje van mij, is een ‘beauty’. Echt heel mooi gemaakt en perfect passend in de hand. Er staat geen knopje te veel of te weinig op. Het volume regelen, de inputs kiezen en af en toe eens op mute kunnen drukken zijn de belangrijkste features. De andere instellingen, die je meestal maar één keer moet doen, doe je via het touchscreen. 

Benchmark LA4

Aanvankelijk dacht ik een LA4 (enkel preamp) aan te schaffen omdat ik niet echt een headphone aficionado ben en omdat ik dacht dat de LA4 ‘an sich’ nog beter zou presteren.. Maar Benchmark verzekerde ons dat de lijnversterker identiek is in beide toestellen. In feite is de HPA4 dus de beste deal want voor een beperkte meerprijs krijg je er een van de beste headphone-amps op de planeet bij. 

Het is overigens opvallend hoe snel en uitgebreid het antwoord vanuit Benchmark kwam op onze vragen. Bij een vraag over de DAC3 B bijvoorbeeld kregen we zelfs een betoog van maar liefst twee bladzijden lang. Voeg daar nog de uitstekende verpakking, attributen en garantie bij en u begrijpt dat het bedrijf zijn zaakjes op orde heeft. De Dac3 b past overigens 

naadloos in het geheel of wat had u gedacht. Zo goed zelfs dat we hem verkiezen boven de Metrum Acoustics Onyx in deze set. We keerden er gewoon steeds naar terug. Nogmaals een bewijs dat synergie allesbepalend is.

De HPA4 heeft inmiddels een vast plek ingenomen in mijn referentiesysteem en zal er waarschijnlijk niet snel meer uit gaan. De slogan van Benchmark Media Systems vat het eigenlijk allemaal mooi samen: “The measure of excellence!” 

Referentiesysteem

  • ATC SCM19 V2 monitors
  • Benchmark Media HPA4 voorversterker
  • Benchmark Media AHB2 eindversterker
  • Benchmark Media DAC3 B d/a converter
  • Metrum Acoustics Ambre streamer
  • Hifiman Sundara hoofdtelefoon
  • Roon software

 

3 REACTIES

    • Dag Bart,

      Er zijn meerdere redenen waarom de HPA4 er nog tussen zit. Eerst en vooral omdat de HPA4 analoge inputs (xlr en rca) heeft die ik nodig heb om bijvoorbeeld dacs te testen. Ten tweede heeft de HPA4 een prachtige hoofdtelefoonversterker aan boord en ga ik in de toekomst ook af en toe headphones testen. Vervolgens klinkt dac direct minder goed dan met een LA4 of HPA4 tussen. Als laatste test ik soms andere preamps en heb ik ook daar een referentie nodig.

      Mijn test set-up moet dus uit losse onderdelen bestaan om handig te kunnen testen en vergelijken.

      Vriendelijke groeten
      Geoffrey