vrijdag, april 19, 2024

Veddan Origin – Achterhoekse audio is lekker anders

0
Veddan Origin – Achterhoekse audio is lekker anders

Wie een typisch audioland moet noemen, zal vrij snel uitkomen bij het Verenigd Koninkrijk of wellicht Denemarken. Logisch: die hebben ook een enorme historie als het gaat om merken die zich hebben bewezen. Maar hebt u een idee hoeveel Nederland bijdraagt aan de hifiwereld? We hebben écht pareltjes op eigen bodem. Denk aan Grimm Audio, Sonnet, Dutch & Dutch, Driade, Master, Hepta…. ooit Philips natuurlijk… we kunnen nog wel even doorgaan. Nu is een nieuweling aan de beurt: Veddan met de Veddan Origin.

Even een korte introductie van de luidspreker. Een traditionele luidspreker bestaat uit één of meerdere weergevers in de vorm van een ronde schijf die trilt. Meestal is een spreekspoel in een magneet verantwoorderlijk voor het laten trillen van het conusmateriaal. Dit materiaal kan verschillen. De ene fabrikant geloof in papier, een ander weer in aluminium, glasvezel of wellicht beryllium. Het is maar waar je als fabrikant voor gaat.

Nu zijn er natuurlijk variaties op dit thema. Denk aan een breedbandsysteem waarbij één unit alles weergeeft. Mooi, maar het heeft uitdagingen. Het is ultra faserein, maar één unit die alles doet, krijgt het heel erg druk. Daarbij is een bandbreedte creëren van 20 Hz tot 20 kHz vrijwel onmogelijk.

Dan zijn er tweeweg, drieweg en zelfs vierweg systemen (of meer). Bij een tweewegsysteem wordt het hoog gedaan door een tweeter en het midden en laag door een woofer. Prachtig. Echter ook hier schuilen weer uitdagingen om de hoek; hoe zorg je voor écht diep laag bijvoorbeeld? Bij drieweg wordt het hoog, midden en laag gescheiden. Ook super, maar wederom uitdagingen; het crossover wordt complexer.

Magnetostaten

Veddan pakt het heel anders aan. De Veddan Origin is allereerst geen traditionele puntbron, maar een omnidirectionele luidspreker. Ten tweede gebruikt Veddan een zelf ontwikkelde magnetostatische unit. Deze werkt van 150 Hz tot en met 24 kHz. Wat een ongekende bandbreedte is. In één luidspreker zijn 20 van deze units verwerkt die een gebied van 270 graden bestrijken.

Voor het laaggebied, dat van 20 Hz tot en met 150 Hz werkt – is een Seas woofer verantwoordelijk. Een stijve unit die op specificatie van Veddan wordt gemaakt. Om de magnetostaten en woofer aan te sturen, is 1500 watt aan (klasse-D) versterking per luidspreker gebruikt. Versterking is in de voet verwerkt, net als de analoge, gebalanceerde ingang en de draadlose WISA koppeling. Juist: deze speaker is voorzien van WISA, wat dus een draadloze koppeling mogelijk maakt. Zelfs in surround.

Natuurkunde

Nu is een luidspreker in elkaar schroeven op zich prima te doen. Een goede speaker ontwerpen en in elkaar zetten is een ander verhaal. Zeker als er veel units in verwerkt worden en deze ook nog rondstralen. Immers: hoe zorg je ervoor dat de units elkaar niet gaan uitdoven en er allerhande dips en pieken ontstaan. Om over faseproblemen maar te zwijgen. André Kamperman legt in de video uit hoe ze de units hebben geplaatst zodat dit niet gebeurt. Het resultaat is een rondstraler die een heel gelijkmatig en ruimtelijk natuurlijk beeld afgeeft. Met de snelheid en detaillering van een magnetostaat. En dat hebben we nog niet eerder zo gezien.

Eigen huis

De units, de behuizing, het ontwerp – eigenlijk alles – is in eigen huis ontwikkeld. En het wordt in eigen huis gemaakt. Het voordeel van een eigen CAD- en 3D print bedrijf bezitten (Alfred Uytdewilligen is eigenaar van CAD2M B.V)

Productie in eigen huis is vrij bijzonder, want het gros van de speakerfabrikanten ontwerp weliswaar zelf; de productie ligt elders. Op een paar uitzonderingen na natuurlijk. Het hoeft trouwens geen voordeel op te leveren om alles zelf te doen. Er zijn uitstekende partijen die hoge kwaliteit leveren. Ieder zijn vak natuurlijk!

Echter wat wél een groot voordeel is van veel in huis kunnen doen, is dat een prototype zo gemaakt is en dat tweaks zeer snel in de praktijk getest kunnen worden. Denk aan een kleine modificatie aan de behuizing, of een nieuwe woofer-behuizing. Door theorie direct te kunnen testen in praktijk, zijn aanpassingen in design snel en effectief gemaakt. Een luxe die niet elke fabrikant heeft.

Nog een voordeel van productie in eigen huis, is dat de kwalteitscontrole subliem is. Elk component gaat door de handen van Veddan zelf. Kortom: als iets niet helemaal volgens specificatie is, kan het direct terug voor ofwel een aanpassing, of het wordt opnieuw gemaakt. Conclusie: de klant van deze high-end omni (40.000 euro per paar) mag, gezien de 100% controle op de productie, absolute perfectie verwachten.

Next?

Nu heeft Veddan de Origin van 40.000 euro per paar. Niet iedere liefhebber heeft dat geld liggen. Dat snapt Veddan ook. Er zijn dus wel plannen voor andere modellen. Nu zal een Veddan omnidirectionele luidspreker nooit het koopje van de eeuw worden. Echter krijgt u wél iets heel bijzonders. Een uniek ontwerp, full-range, omnidirectioneel, handgemaakt én uit de Hollandse Achterhoek. Wat wilt u nog meer?

Bekijk het interview (Engels)

×