web analytics

Van Duppen op bezoek – Alaudo Alauda on-wall luidspreker

Alaudo - Alauda

Inleiding

Het is altijd mooi om te zien dat fabrikanten die je in je ‘jeugd’ al hebt leren kennen, nog steeds actief zijn. Zo kent redacteur in kwestie Dennis van Duppen ongeveer 15 jaar. Sterker nog: het was onderdeel van de scriptie journalistiek. En dat interview heeft nogal wat wenkbrauwen doen fronsen. Wie schrijft er nu een stuk over een luidsprekerbouwer? Zo’n vijftien jaar later staat Van Duppen in onze luisterruimte om zijn nieuwe on-wall luidspreker te laten horen: de Alaudo Alauda. 

Luidsprekers zijn al langer in meerdere smaakjes te krijgen: vloerstaand, statief, in de muur, plafond… of aan de muur natuurlijk. Deze Alaudo – de naam komt van een zangvogeltje… – is een on-wall model. De prijs: zo’n 5800 euro per paar. En dan krijgt u de luidspreker in een nette fineer of een moderne ‘beton-look’. Er zijn ook hoogglans-afwerkingen verkrijgbaar tegen meerprijs

Achter het ronde, zwarte speakerdoekje in de Alaudo Alauda zitten units van SEAS. De woofer is een Excel en de tweeter een speciale versie met zéér brede afstraling. Dat moet, omdat de speakers tegen de muur gaan en dus niet ingedraaid kunnen worden. Deze tweeter zorgt dan nog steeds voor een nette focussering. We kennen deze units trouwens ook van de Grimm LS1.

Flink maar onopvallend

Hoewel de Alaudo Alauda geen kleine luidspreker is, vinden we ze niet lomp, groot of heel opvallend. In onze test-set-up hangt Dennis van Duppen ze aan een voet die we vervolgens tegen de muur zetten. Geen ideale set-up, maar het geeft een idee. We kunnen helaas geen schroeven in de muur doen voor deze ene test. Wellicht komt er later nog een stuk in onze ruimte, speciaal voor Custom Install.

Maar doordat de luidsprekers tegen de muur gaan, vallen ze veel minder op. Sterker nog: het kan bijzonder mooi uitpakken. Denk maar eens aan een setje in hoogglans wit, of zwart… of: welke kleur dan ook. Best chique, toch?

Gerelateerde berichten

Akoestiek

Serie aanschaf nieuw systeem – Aflevering 7 – Akoestiek

Inleiding Inhoud 1. Inleiding2. Hoe klinkt het?3. Snelle metingen4. AfrondendReactiesHet is u inmiddels wel duidelijk geworden dat een hifisysteem een vrij complex geheel kan zijn. Tenzij u kiest voor een paar actieve luidsprekers met een bron – of een set luidsprekers met ingebouwde streamer – zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos. We gaan nu echter nog […]

Ascendo Audio - Duitsland

Fabrieksbezoek Ascendo Audio – Duitsland

Inleiding Inhoud 1. Inleiding2. Hoe klinkt het?3. Snelle metingen4. AfrondendReactiesEr zijn momenten in je carrière waarbij je even de standaarden moet bijstellen. Eentje die ik mijn levenlang zal herinneren, is de Grimm LS1be. Die luidspreker heeft mijn visie op actieve luidsprekers en stereo hifi in het algemeen drastisch veranderd. Op gebied van home theatre… Ascendo. […]

1 reactie

  1. Inderdaad opvallend goed klinkende speakers uitgaande van het relatief eenvoudige uiterlijk. Zie dat Dennis ook een van zijn Nordost LS-kabels had meegenomen!
    En dat terwijl hij een dag daarvoor bij ons op de bank nog had gehoord dat een setje Chord toch echt nog iets mooier klinkt… :-)

Geef een reactie