Q’s Column – Typemachine

Zijn gedachtes over audio bezorgen Q slapeloze nachten. Plafonddiensten, zoals Q ze noemt.  Hij heeft zijn nachtrust nodig. Daarom gebruikt hij Alpha als zijn uitlaatklep. Leest u mee wat Q wakker houdt…. Typemachines.

Laten we allemaal onze energie verslindende computer de deur uit doen. Geen last meer van je ogen, of rsi. De typemachine was gewoon beter. Niemand die vanaf de andere kant van de wereld mee kan kijken wat je doet. Ja dit is de oplossing!

Vreemd? En toch doen we het in de audiowereld. Want we zien een grote technische groei in de audio. Hoge kwaliteit streaming players, MQA, Tidal en bediening vanaf de smartphone. Maar aan de andere kant….VINYL. High end Munchen stond er bol van. Maar als we het bekijken, net als de typmachine, dan is het gewoon een stap terug qua technologie. Maar komt dan die vinyl drang vandaan?

In deze digitale wereld zijn we toe aan analoog. Even offline.

Privacy

Ik denk dat het antwoord erg simpel is. Even losstaand van de audiokwaliteit. We leven vandaag de dag in een wereld waar alles snel moet. Alles moet online en over moet een foto een selfie van gemaakt worden. Ondertussen weet Google precies waar je loopt, Spotify weet welke muziek je luistert en Apple ziet dat je nog steeds niet het nieuwe model van de Iphone hebt. Thuisbezorgd vraagt of je vandaag weer pizza wilt eten en Netflix raadt je de volgende series aan. Zullen we maar niet over Facebook beginnen.

Hoeveel privacy heb je nog? In deze digitale wereld zijn we toe aan analoog. Even offline. Iets dat je zelf in de hand hebt en er verder niemand over je schouder meekijkt. En daar was ineens die oude platenspeler. Waar toch verrassend goed geluid uit komt. De hele ervaring, van het uitzoeken van de muziek tot het omdraaien van de plaat, het is helemaal offline. Het is niet even simpel een muziekje aan zetten. Even online en een virtuele knop indrukken. Nee, het is een delicaat proces.

Lekker analoog

En even voor de duidelijkheid. Ik ben er groot fan van. Na een intense dag, hup gewoon die telefoon aan de kant. Geen Facebook, geen Twitter, gewoon een vinylplaat met groeven. Zodra de naald de plaat raakt en de muziek begint te spelen, dan ben je offline. Laat alles voor wat het is, op dat moment is er allen de muziek. En zo hoort het ook. Want Google ziet niet welke plaat je draait. Apple kan ook niet zien uit welk jaar het album komt. De enige die misschien kan weten welke muziek je luistert, zijn de buren. Maar dat is alleen als je het op de juiste manier beluistert, hard!

Gerelateerde berichten

Nieuwe Sonos desktop software

NIEUWS – Sonos heeft de nieuwe versie van de controllersoftware voor pc en mac uit. De nieuwe versie heeft een paar interessante zaken meegekregen, zoals een mini-app, drag & drop en een verbeterde zoekfunctie.

MInx Go black

Mobiele hifi!

OPINIE – Het is vakantietijd. In ieder geval voor mij. Geen stress: er zitten nog steeds Alpha Auteurs op wacht. Jan Karssen, Yung Lie en Jaap de Wreede kruipen dagelijks achter het toetsenbord om de site te checken en updates door te voeren. Dimitri Lambermont zit even tot over zijn oren in het verbouwingsstof. Maar […]

1 reactie

Geef een reactie

Ga verder met deze blogpost:

Review DALI Oberon 1 monitor

Review DALI Oberon 1 monitor