Tweak voor een Piek : Hout en ontkoppelen

Tweak voor een piek

Tweaken is onderdeel van onze hobby. We kunnen eindeloos prutsen en klooien met onze sets. En het kan aardig in de kosten lopen. Zeker als het om tweaks als stekkerblokken, kabels of akoestische aanpassingen gaat. Gelukkig zijn er ook heel goedkope tweaks. Vandaar deze rubriek: Tweak voor een Piek. In deze eerste aflevering: isolatie en ontkoppeling van apparatuur. Een blokje hout! 

Even een opdracht: kijkt u eens onder uw CD-speler, DAC of versterker(s). Wij gokken dat daar gewoon rubber voetjes onder zitten. Waarom rubber? Nou… het is goedkoop, krast niet en dempt enigszins. Kurk werkt beter, maar is weer wat duurder. Dus vandaar rubber. Er is echter een nadeel: rubber is niet altijd het beste materiaal. In ieder geval niet het meest ‘muzikale’ materiaal.

Resonantie

Elk apparaat heeft last van resonanties. Bij een platenspeler is dat heel duidelijk. Trapt u op de grond, dan bestaat er een kans dat de naald overslaat. En gaat het wat minder grof, dan kan de naald de trillingen omzetten in geluid en dat verstoort het originele geluidssignaal. Bij versterkers, cd-spelers, streamers en dacs speelt dit ook een rol. Elke vorm van resonantie wekt energie op en die energie kan zijn weg vinden naar het muzieksignaal dat door de speakers wordt weergegeven. Kortom: resonantie moeten worden voorkomen.

Een manier om dat te doen, is dempen. Dempende voetjes, speciale meubels… spikes… ga zo maar door. Veel van deze dempers zijn prijzig. Een gemiddeld setje kan zo €100 kosten. En ook hier geldt: the sky is the limit!

Simpel

Tweak voor een piek - blokjes (2)

Nu hebben wij eens wat geprobeerd: houten pootjes. Gewoon omdat het kan. En omdat het heel goedkoop is: de bouwmarkt is je vriend. Er is altijd resthout namelijk. Wat blijkt: het klinkt prima! Verklaring? Geen… gewoon luisteren en ja: het klinkt beter in ons geval.  Met slechts drie simpele houten klosjes kunt u uw apparatuur naar een veel hoger niveau tillen. Zeker bij matig uitgevoerde voetjes, maar een degelijke elektronische basis kan dit heel veel doen.

Nog een tip: drie steunpunten is genoeg. Minder is namelijk beter in dit geval.

Opmerkelijk

Het resultaat van deze simpele tweak is een opmerkelijke verbetering van rust, focus en stilte in het geluidsbeeld. Voor het beste effect gebruikt u de houten klosjes onder elk van uw apparaten voor meer cohesie in de keten. We horen graag uw bevindingen met dempende voetjes!

23 reacties

 1. Wat leuk om dit artikel tegen te komen.
  Ik heb al jaren mijn dac op drie houten pootjes staan.
  Waarom? Omdat het daarmee veel transparanter klinkt!
  Hoe dat kan? Ik heb geen flauw idee.
  De kasten zijn van aluminium, dus magnetisme zal het niet zijn.
  De importeur van Exposure liet me het verschil horen en ik was verbijsterd. Ik heb nog steeds geen verklaring, maar
  die drie houten pootjes blijven onderdeel van mijn set.

 2. Iemand een suggestie om een 40kg zware Classé eindbak te ontkoppelen van een Teakhouten dressoir? Mijn Musical Fidelity Stable-1 platform is te klein voor die versterker 🙂

 3. hmm, zo’n duur speciaal hifi-rack en dan nog deze ‘tweak’ + stenenplaten er in frommelen?? lijkt me toch net een beetje teveel overbodig gedoe zo.

  anyway… goedkoop&makkelijk is b.v. een setje van die kurken onderzetters, snij deze in 3x3cm vierkantjes en plak er 3 met klein beetje houtlijm opelkaar.
  dit dempt goed en is net stevig genoeg om het gewicht van apparatuur te dragen.
  goed voor onder een mini-pc, externe hdd of cd/bluray/platen-speler.

  1. Dit is volgens mij een e&t spider rack die vallen nog wel mee gezien de prijs. Wel zijn er voor dit rack ook speciale opzetstukken voor ontkoppeling te krijgen
   De echte solid -tech zijn echter heel erg prijzig maar wel een stuk mooier.

  2. Well, what about the great looking about 22mdf hyper hifi plates, just venered, with 12 or weight 14 times coated, still mdf, but i forgot the brand
   and it also was dmart to use hyperspacefeet 120euro a piece and and stone onderplate, which is cheap to get bij a store ……And aluminium for aircraft use , whyyyy? Is it going to explode and i only wanted to install a iphono

 4. Rare tweake zoals ik hem hier zie. Hout op metaal is een harde verbinding en zal trillingen juist doorgeven. Auto banden en fietsbanden zijn niet voor niets van rubber en niet van hout.

  Als je niet tevreden bent over (bijv.) het flinter dunne laagje rubber onder de pootjes van je apparatuur, dan kun je hier toch een extra stukje rubber onder leggen en een stukje kurk, kost bij de bouwmarkt ook zo goed als niets. Of wat te denken van de (dikkere) plakvilt voor onder stoel en tafelpoten, absorbeert als een gek.

  1. Ik ben het helemaal met je eens bert69.
   Ga maar naar Action en koop van die vlakgommen voor nog geen €2.
   Perfecte demping.Ik heb die Impulse bamboeblokken in de container
   geflikkerd.

  2. Ja dat denk jij, maar ze hebben keihard bewijs ,in de vorm van alu met mdf staal carbon, kripmkous aan elkaar gelijmd met 3 soorten epoxy…..en dat klinkt toch echt bdter, zeggen, ZE. Maar je hebt megagelijk….al dempzooi en gedoe, kun je sowieso veel goedkoper ,extern ipv hifi-winkel.
   Maar ze zijn nog te lui een simpel dempels karakteristiekje te geven. Ze mogen dom zijn, maar android heeft de app….

 5. Zeer sympathiek en leuk thema. Het is hard nodig de, vaak veel te dure, voodoo en snake-oil tweaks te toetsen aan nuchtere, betaalbare tweaks..!
  Ik ga alvast op zoek en zal eens wat inbrengen ook.
  Groetjes, Peter

 6. leuke tips! Dat kogellagertje ga ik ook eens proberen.
  Nog een tip: Netsnoeren inkorten.
  Mijn apparatuur staat in een houten kast. Tegen de achterwand heb ik mijn stekkerblokken geschroefd. Van stekkerblok naar apparaat is slechts 20cm, dus waarom een standaard netsnoer van 1 meter gebruiken? Volgende stap is deze korte kabels vervangen door audiofiele kabels en stekkers. Ik hou het echter kort.

 7. Nu ben ik wel heel erg benieuwd naar ervaringen, wat zou het effect zijn om bijvoorbeeld om balletjes van een rollager in de holte van de rubber voetjes te lijmen !!

   1. Behalve digitale interlinks. Die kun je beter niet te kort hebben. Ik gebruik altijd 1,5m om signaal-reflecties door een slechte impedantie afsluiting te voorkomen …

Geef een antwoord