Tour – Behind the Scenes – Concertgebouw Amsterdam

Concertgebouw Amsterdam

Bij de introductie van de nieuwe Marantz KI Ruby hebben we niet alleen kennisgemaakt met de nieuwe Anniversary Marantz KI Ruby, maar hebben we ook een tour gekregen door Het Concertgebouw in Amsterdam. Hartstikke interessant natuurlijk, want wanneer hebben we nu de kans op in de Solistenkamer te kijken? Of de opslag van de twee Steinway-vleugels te zien? Of de complete geschiedenis te horen? Juist: niet zo vaak. Maar we houden deze tour niet voor onszelf: we hebben de camera laten draaien… voor u! Dus bij deze: een blik achter de schermen van het prachtige Concertgebouw in Amsterdam.

We gaan niet het gehele verhaal dat we op video hebben vastgelegd hier nog een keer uitschrijven. Kort samengevat is het Concertgebouw in Amsterdam ontworpen door Adolf Leonard van Gendt. Het initiatief is in 1881 gekomen en de bouw is afgerond in 1886. Het doel destijds was het zo goedkoop mogelijk realiseren van de bouw. Dat heeft als consequentie gehad dat de uitvoering nogal sober was. Inmiddels heeft het Concertgebouw aardig wat renovaties, reparaties en vernieuwingen gekend. De grootste klus is het realiseren van een nieuwe fundering en kelder geweest.

Ruimte

De reden dat er in de jaren ’80 een kelder onder het Concertgebouw is gekomen, was ruimtetekort. Er waren geen fatsoenlijke kleedruimtes, opslagruimtes of liften om grote instrumenten te verplaatsen. Dat is nu gelukkig wel anders. Net als de aankleding van de gangen en overige publieke ruimtes.

Akoestiek

Het klinkt wellicht gek, maar het Amsterdamse Concertgebouw wordt gezien als één van de best klinkende zalen ter wereld. Wellicht wel de beste zaal. De akoestiek is uniek goed in balans. Dit is deels geluk, maar is deels ook doorgerekend door de heer Van Gendt die ook een zeer technisch man was. Het geluk in combinatie met de berekeningen heeft gezorgd voor een zeer prettige en goede klankbalans en een nagalm van zo’n 2 seconden wat voor live, klassieke muziek erg goed is.

Tevens is het zo dat de zaal op elke plek goed klinkt. Of u nu links, rechts boven of achter zit; het maakt niet zoveel uit. En dat zien en horen we maar zelden.

Video Tour Concertgebouw Amsterdam

Gerelateerde berichten

Serie Streaming Audio – Deel 4: Taggen

Alpha Audio draait compleet om streaming audio. Nu is het niet heel lastig om een leuk streaming-systeem op te zetten. Zeker niet met de huidige stand van techniek. Echter: het is wel handig om te weten waar u moet beginnen en wat er allemaal nodig is. Wij helpen u door een serie op te zetten […]

JBL L100

High End Munchen 2018 – JBL

  JBL – of beter: Harman Group – staat op de High End met een paar nieuwe producten. Een uitschieter is de L100. Een beroemde luidspreker die door de Maxwell-reclame een beetje een cultstatus heeft gekregen. Wij bekijken en beluisteren de ‘nieuwe’ versie. En ja: we willen hem. Al is het alleen maar vanwege sentiment. 

Audio Show Alkmaar 2018

Foto- en Videoverslag Audio Show Alkmaar 2018

Het is weer de tijd van het jaar: het AFAS-stadion is omgetoverd tot een gezellig drukke audioshow. Jep: de Audio Show Alkmaar. Wij zijn – gewapend met de camera – over de show gelopen. Even een dagje films en foto’s maken. Kunt u ofwel voorproeven, of nagenieten!

7 reacties

  1. Toch Jaap mogen we ook best trots zijn op ons 15 jaar oudere Philharmonie in Haarlem. Staat in de schaduw van het Concertgebouw maar heeft na de verbouwing in 2005 weer een prima akoustiek gekregen.

      1. Kamerconcerten worden meestal gegeven in een van de 4 kleine zalen. De grote zaal met het monumentale Franse orgel is best indrukwekkend en met een nagalmtijd van 2,0s een prima akoustiek (tip: niet onder het achterbalkon zitten).

  2. Bedankt Paul voor deze geslaagde video, deze zaal heeft een weergave kwaliteit die elke audiofiel laat twijfelen aan de kwaliteit van de installatie thuis. Niet alleen de akoestiek is fantastisch, maar ook het dynamiek verschil is enorm.

Geef een reactie