web analytics

Tour – Behind the Scenes – Concertgebouw Amsterdam

Concertgebouw Amsterdam

Bij de introductie van de nieuwe Marantz KI Ruby hebben we niet alleen kennisgemaakt met de nieuwe Anniversary Marantz KI Ruby, maar hebben we ook een tour gekregen door Het Concertgebouw in Amsterdam. Hartstikke interessant natuurlijk, want wanneer hebben we nu de kans op in de Solistenkamer te kijken? Of de opslag van de twee Steinway-vleugels te zien? Of de complete geschiedenis te horen? Juist: niet zo vaak. Maar we houden deze tour niet voor onszelf: we hebben de camera laten draaien… voor u! Dus bij deze: een blik achter de schermen van het prachtige Concertgebouw in Amsterdam.

We gaan niet het gehele verhaal dat we op video hebben vastgelegd hier nog een keer uitschrijven. Kort samengevat is het Concertgebouw in Amsterdam ontworpen door Adolf Leonard van Gendt. Het initiatief is in 1881 gekomen en de bouw is afgerond in 1886. Het doel destijds was het zo goedkoop mogelijk realiseren van de bouw. Dat heeft als consequentie gehad dat de uitvoering nogal sober was. Inmiddels heeft het Concertgebouw aardig wat renovaties, reparaties en vernieuwingen gekend. De grootste klus is het realiseren van een nieuwe fundering en kelder geweest.

Ruimte

De reden dat er in de jaren ’80 een kelder onder het Concertgebouw is gekomen, was ruimtetekort. Er waren geen fatsoenlijke kleedruimtes, opslagruimtes of liften om grote instrumenten te verplaatsen. Dat is nu gelukkig wel anders. Net als de aankleding van de gangen en overige publieke ruimtes.

Akoestiek

Het klinkt wellicht gek, maar het Amsterdamse Concertgebouw wordt gezien als één van de best klinkende zalen ter wereld. Wellicht wel de beste zaal. De akoestiek is uniek goed in balans. Dit is deels geluk, maar is deels ook doorgerekend door de heer Van Gendt die ook een zeer technisch man was. Het geluk in combinatie met de berekeningen heeft gezorgd voor een zeer prettige en goede klankbalans en een nagalm van zo’n 2 seconden wat voor live, klassieke muziek erg goed is.

Tevens is het zo dat de zaal op elke plek goed klinkt. Of u nu links, rechts boven of achter zit; het maakt niet zoveel uit. En dat zien en horen we maar zelden.

Video Tour Concertgebouw Amsterdam

Gerelateerde berichten

Spectrum tot 1000Mhz Paars is Silent Angel en geel is Netgear

Meten aan een audiofiele switch – Deel 2

Audiofiele switches zijn een nieuwe hype lijkt wel. We zien van diverse fabrikanten nu modellen komen. De een nog luxer en duurder dan de ander. De vraag is natuurlijk: doet het écht iets? En zo ja: hoe kan het dan? Want ook hier zien we diverse vormen van aanpak. De ene fabrikant legt de focus […]

Anssi Amphion

Interview Anssi Hyvönen – Amphion

We hebben veel interessante mensen gesproken op High End Munchen. Onder meer de oprichter – en directeur – van Amphion: Anssi Hyvönen. De Fin weet aardig wat van luidsprekers. Hij legt in een interview uit waarom Full Range belangrijk is en waarom stereo laag toch wel nuttig is. 

7 reacties

  1. Toch Jaap mogen we ook best trots zijn op ons 15 jaar oudere Philharmonie in Haarlem. Staat in de schaduw van het Concertgebouw maar heeft na de verbouwing in 2005 weer een prima akoustiek gekregen.

      1. Kamerconcerten worden meestal gegeven in een van de 4 kleine zalen. De grote zaal met het monumentale Franse orgel is best indrukwekkend en met een nagalmtijd van 2,0s een prima akoustiek (tip: niet onder het achterbalkon zitten).

  2. Bedankt Paul voor deze geslaagde video, deze zaal heeft een weergave kwaliteit die elke audiofiel laat twijfelen aan de kwaliteit van de installatie thuis. Niet alleen de akoestiek is fantastisch, maar ook het dynamiek verschil is enorm.

Geef een reactie