Synology Event 2017 – Nieuwe modellen én diensten

Synology 2017

Inleiding

Inhoud

De populairste NAS-fabrikant ter wereld – Synology – houdt één keer per jaar – wereldwijd – een conferentie. Wij reizen af naar Utrecht om te bekijken wat voor nieuwe modellen en nieuwe diensten er zijn.

Laten we beginnen met nieuwe modellen. Dat zijn er nogal wat namelijk. Het gaat – uiteraard – om de ’18-reeks. Immers: de laatste twee cijfers geven bij Synology het jaartal aan. En nu komen de 2018-modellen.

Er zijn niet alleen wat nieuwe ‘Plus’-modellen, zoals de 918+, waarbij het niet direct gaat om een 9-bay-model, maar om een model met vier slots én een mogelijkheid tot uitbreiden met een extensie-bay die een extra vijf schijven kan toevoegen (9 in totaal dus). Onder de kap zit een quad-core processor die ook geschikt is voor 4K streaming. Interessanter vinden wij echter de mogelijkheid om M.2 nvme-ssd’s toe te voegen voor caching.

Behalve de 918+ zien we een nieuwe 418Play die – volgens Synology – speciaal is ingericht voor mediastreaming. De dual core processor tikt op 2,5 GHz en is geschikt voor 4K streaming. We zien vier slots voor harde schijven USB-3 en twee netwerkpoorten.

Een bijzonder model is de 3018XS. Het is de eerste 6-bay behuizing van Synology. Echter, de naam insinueert dat deze NAS uitbreidbaar is tot 30 schijven. Dat zou moeten kunnen met twee DX1215-bays.

Onder de kap treffen we een dual core processor aan. De NAS is tevens voorzien van een pci-express slot waar de gebruiker ofwel een SSD-cache module in kan doen (twee m.2 nvme-ssd’s) ofwel een 10Gbit netwerkkaart. Jammer dat het niet beide kan.

Flashhhh

Behalve modellen voor ‘gewone’ schijven, zien we dat Synology ook aan de markt heeft gedacht die gewoon heel veel IOPS (in- outputs per second) nodig hebben. Denk aan bedrijven voor videoproductie. Daarvoor is een nieuwe FS1018 in de markt gezet. Een 12-bay NAS (je zou zeggen 10-bay… gek) die bedoeld is voor SSD’s. Kortom: IOPS genoeg schatten we zo in. De NAS heeft standaard vier gigabit poorten (te bundelen). De NAS is een desktop-model, dus geen rackmount.

Betaalbaarder

Natuurlijk zijn er ook ‘normale’ modellen. Denk aan de nieuwe 418J, 218 of de 418. Ook is er een 218+ voor wie niet meer dan twee schijven nodig heeft voor opslag.

Router

Ten slotte heeft Synology ook een nieuwe MESH router. Dat verbaast ons niet, want het bedrijf probeert al jaren een positie in deze markt te verkrijgen. En we gokken dat ze nog best een stukje van de markt kunnen inpikken. Hun software die gebaseerd is op DSM werkt op de routers ook erg prettig. En de hardware presteert helemaal niet slecht. Kortom… we gaan er eens naar kijken.

Geef een antwoord