Stabiliteit

0

OPINIE – Ik houd van degelijke spullen. Zowel op gebied van audio als netwerken, keukens, auto’s en pak ’em beet fototassen. Alles dus. En in dat thema dacht ik: laat ik eens het gehele netwerk aanpakken en mooie, beheerde switches plaatsen. Ook om eens te experimenteren met de mogelijkheden. Dat pakte anders uit dan verwacht!

Ik vind het aanleggen van een netwerk leuk. Noem me gek, maar het puzzelen, kabels maken, structuur uitdenken maakt me blij. En problemen vormen een uitdaging. Nogmaals: noem me gek, maar ik haal hier plezier uit. Mede ook omdat het in veel gevallen bijzonder leerzaam is.

A big mesh

Zo ben ik ergens tegenaan gelopen waar ik normaal nooit problemen mee heb gehad: een loop in het netwerk. Ik heb feitelijk twee netwerken: een normaal thuisnetwerk en SonosNet. Sonos zet een eigen netwerk op (Mesh) wat autonoom te werk gaat. Er is maar één apparaat nodig wat aan je netwerk gekoppeld is. Zo krijgt u toegang tot online muziekdiensten, updates en natuurlijk een mediaserver. Wel zo prettig.

Nu ben ik het type: als het aan de kabel kan, dan doen we dat. Het verbetert stabiliteit en is vaak gewoon sneller. Tevens heb ik het gevoel dat het beter klinkt, maar daar later meer over. Nu heb ik bij de hoofdkast een Sonos Bridge die de Connect:Amp in de keuken draadloos van data voorziet. Ik kan daar geen kabel aanleggen zonder de vloer open te breken. Ook ik heb mijn grenzen. “Homplug!”, hoor ik u denken. Nee: daar geloof ik niet echt in. Het is niet snel genoeg en daarbij komt dat het signaal maar vier tot vijf meter hoeft te overbruggen.

Maar even terug naar het verhaal. Boven in de tweede studio gebruik ik nog weleens een Sonos Connect. En op de slaapkamer staat een Play:3. Alles werkt in principe zonder kabels te gebruiken. Hulde aan Sonos, want het is een erg wifi-onvriendelijk huis.

Boompjes

Maar ik zou niet mezelf zijn als ik het zo zou laten. Ik heb in elke ruimte een beheerde, 8-poorts Netgear-switch geplaatst. Zo kan ik lekker klooien met v-lans, QoS en link-aggregation. Mijn plan was om Sonos in een apart V-lan te zetten met alleen toegang tot de Nas (die in het hoofdnetwerk zit). Dat is gelukt – na DD-WRT op een Netgear WNDR3800 te flashen -, maar zodra ik de Connect in de Studio aan de switch koppel, ligt het netwerk plat. Niet meer vooruit te branden. Rara… hoe kan dat?

Een lus in het netwerk. Sonos zet namelijk niet zijn wifi uit als de kabel erin gaat. Logisch, want elk Sonos-apparaat is zowel een client als een host. Zo werkt namelijk een Mesh-netwerk, wat Sonos in feite is. Ik moet er dus voor zorgen dat de nieuwe Switches weten welke route naar de router prioriteit heeft. Dat heet Spanning Tree Protocol. Na wat klooien, klikken en proberen werkt het prima. Puzzelen: heerlijk! En leerzaam.

Sneller en stabieler!

Netgear switch
Alles goed labelen en per poort prioriteit instellen!

Na een dag of twee configureren – ik ga u niet vervelen met QoS-regels en Vlan-tagging – ga ik eens een snelheidsproefje doen. Even een filmpje van de werkbak naar de nas (Synology DS1512+). Wat een heerlijkheid! Over de 100 MB/s stabiel. Daar doen we het voor! Voorheen fluctueerde de snelheid behoorlijk. Pieken naar de 100 MB/s of misschien wat meer, maar ook dalen naar 80 of 70 MB/s. Dat is nu verleden tijd. Logisch: de switches weten wat de hoofdroute is. En de NAS heeft hoogste prioriteit. Net als de htpc’s waar ik media mee stream.

Klankverschil? Hoe dan?

Na al dat harde werken, ga ik lekker onderuitzakken in de woonkamer. Ik zet de htpc aan waar Xbmc-12 op staat en draai de nieuwe cd van Depeche Mode. Waarempel! Hoor ik daar meer rust en fundament? Dat kan toch niet? Psychisch? Minder jitter (zou kunnen, want QoS zorgt ook voor jitterreductie bij streaming), of klinkt de set nu beter door andere factoren? Geen idee.

Bottom line

Ik gok dat het deels wel met het netwerk te maken heeft, want de nieuwe Switches zijn niet alleen uitgebreider, maar beschikken ook over véél beter hardware met minder ruis (vandaar ook hogere en stabielere snelheden over het netwerk). En daarbij komt dat QoS wel jitter reduceert. Maar of dat ook invloed heeft op de weergave… daar durf ik nu geen uitspraken over te doen. Feit is: sinds mijn ingreep in het netwerk werkt alles een stuk beter en klinkt voor mijn gevoel muziek ook beter. En daar gaat het om, nietwaar?