Home Hi-Fi Sonus Faber Lilium Show – AudioXperience

Sonus Faber Lilium Show – AudioXperience

0
Sonus Faber Lilium Show – AudioXperience

Audiac heeft in samenwerking met AudioXperience een show rondom de gloednieuwe Sonus Faber Lilium gegeven. Of we ook even willen luisteren? Nou, zo’n kans laten we natuurlijk niet voorbij gaan. Hup de auto in en naar Nuenen dan maar! Eenmaal binnen en een heerlijk bakkie Illy-koffie rijker, ploffen we op de bank (met naast ons ook nog collega Max Delissen). Kom maar op! 

Erik Paulus trapt af. “Michael Huigen legt straks alles uit over de luidspreker. Laten we beginnen met muziek”. Precies: eerst maar even proeven van deze naar ons idee waanzinnig mooie speaker. Wat een design zeg.

Erik legt een cd van Mees Dierdorp in de dCS en start het nummer Voyage. Een zeer aparte plaat, maar wel een aanrader. Het is een vreemde mix van poezie en elektronisch muziek.

Open en snel

Show audioxperience - Sonus Faber Lilium
Michael van Audiac legt de in’s en out’s van de Lilium uit.

Direct valt op hoe snel de Lilium is. De combinatie met de Audio Research Reference voorversterker (5se) en de GS150 eindversterker is subliem. Niet gek; ze werken nauw samen.

De snelheid zorgt er mede voor dat alles zeer gemakkelijk is te volgen. Baslijnen, vocalen, diverse lijnen in de muziek: het kost geen enkele moeite ze uit elkaar te houden.

Daarbij speelt het geheel vrijwel kleuringsloos. We hebben het gevoel dat er een klein vleugje warmte in het systeem zit. Het is niet zozeer het laag, maar meer het middengebied dat een klein beetje warmte meekrijgt. Dit is overigens geen kritiek: het is wel lekker namelijk.

De techiek

Show audioxperience - Sonus Faber Lilium
Een tweeter met een spalkje… ziet er ook nog mooi uit!

Michael Huigen van Audiac legt na het openingsnummer meer uit over de speaker. Zo weten we nu dat de kast niet één geheel is, maar uit twee delen bestaat. De achterkant is voor het sublaag (80 Hz en lager) en staat los van de voorkant van de kast. Dit heeft als voordeel dat het niet op elkaar kan inwerken. Een vernuftig systeem!

De tweeter is een gewone softdome, maar voorzien van een soort spalkje (hij ligt er overheen en zit in het midden vast van de unit). Sonus Faber noemt het DAD – Damped Apex Dome. Dit moet resonantie en IHD – inter harmonische vervorming – tegengaan.

De middentoners en woofers zijn niet opgebouwd uit harde materialen, zoals we steeds vaker zien. Harde materialen vervormen minder, maar kunnen wel voor ringing zorgen. Dali legde dat al eerder uit. Ringing is ververlend, omdat het voor harde randjes en dus onrust in de weergave kan zorgen. Sonus Faber gebruikt ‘composiet’ papieren units. Licht, snel en iets meer vergevingsgezind.

Tenslotte het crossover. Dat heeft – het blijven Italianen – een andere naam bij Sonus Faber. Ze noemen het de Paracross Topology. Het is een soort hybridevorm van 1e order en wat steilere varianten. Het resultaat is dat de speaker zowel extreem faserein moet zijn als gemakkelijker aanstuurbaar.

Degelijke indruk

Show audioxperience - Sonus Faber Lilium
De aansturing is… niet verkeerd… om het maar even zacht uit te drukken.

Natuurlijk is er meer gedraaid dan één nummer. Erik laat nog wat meer elektronisch werk langskomen, alsmede akoestisch en een dynamisch stuk klassiek. Een mooie afwisseling tussen genres én opnames. En het is wellicht wat saai, maar de Lilium slikt het allemaal. Met verve…

Overigens ook complimenten naar de Audio Research en de dCS-set, want ook die laten horen hoe ongelooflijk breedbandig en eerlijk ze te werk zijn gegaan.

Het is natuurlijk jammer dat we niet langer hebben kunnen luisteren. Of met eigen muziek. Want het is echt genieten geblazen met deze set. De grootsheid waarmee het speelt. De dynamiek. De precisie. De… tsja… emotie die het losmaakt.

Wie in de markt is voor een systeem op dit niveau – de Lilium kost zo’n 60.000 per paar – heeft keuze uit veel modellen en merken. Denk aan Wilson, Kharma of doe eens gek: Martin Logan. Allemaal merken met prachtige modellen. Sonus faber heeft naar onze mening als uniek kenmerk zijn prachtige vormgeving én een zeer gulle weergave.