web analytics

Sonos introductie True Play en Play:5

Op dag van schrijven, is het 7 september 20115. Alpha-audio is uitgenodigd voor een speciaal en erg geheim Sonos Event. Er is helemaal niets gecommuniceerd over de inhoud van de dag. Gaat het om een nieuw product? Nieuwe services? Kortom: we zien alleen een datum, een tijd en een adres. Laat je verrassen! En wat er gebeurd bij Sonos, blijft bij Sonos.

Een groot pand midden in Amsterdam. Een klein A4’tje op de voordeur :Sonos Event.

Zolder: True Play!

Sonos Play 5 2015
De plaatsingsvrijheid op opmerkelijk door Trueplay!, want je kan simpelweg de ruimte corrigeren. Toch werkt goed plaatsen altijd beter.

Na een warm welkom, worden we meegenomen naar de zolder. De zolder is omgetoverd tot een loft. Een verhoogd slaapgedeelte en een heuse badkamer. Ow, en niet te vergeten een inloopkast en een prachtig zon terras. Schuin lopende balken van het plafond, zorgen voor een romantisch sfeerbeeld. Leuk en aardig, maar wij zien direct een akoestische nachtmerrie. Wouter van Sonos heet ons welkom en legt uit wat de bedoeling is van deze ontmoeting op zolder. Terwijl hij het een en ander uitlegt, dwaalt onze aandacht af naar een Sonos Play 1…

De Play:1 staat naast het bed. In een hoekje gepropt en onder een schuin dak. We vragen ons altijd af waarom mensen dit doen… Begrijpen ze niet dat speakers ruimte nodig hebben?

Wouter legt vervolgens uit dat de Play 1 daar met een reden staat: True Play! Software speciaal ontworpen voor en door Sonos. Hiermee zijn de concurrentie niet een stap, maar een sprong voor. We krijgen de Iphone van Wouter in handen. Onder tussen speelt Get Lucky op de achtergrond. Geloof mij, het klinkt vreselijk. Weggemoffeld en onder gedompeld geluid wat niet tot zijn recht komt.

Op het scherm van de Iphone zie ik de keuze staan, True Play. Zodra ik deze aanzet, breekt het geluid open. Het klinkt open en ruimtelijk. Bijna alsof deze de ideale opstelling in de ruimte heeft gekregen.

Dit is een software update die een rigoureuze impact zal hebben. Vervolgens krijgen we de mogelijkheid om zelf de installatie van True Play! te doen. Vooralsnog zal True Play alleen ondersteunt worden op Apple IOS. De reden is eenvoudig: de hardware is bekend.

Het hele proces heeft wat weg van een mobiele MRI scan. Het klinkt niet alleen zo, het schijnt ook de achterliggende gedachte te zijn. Je Apple device maakt namelijk een akoestische scan van de ruimte waar de speaker in staat. En stelt vervolgens de speakers op de juiste manier in.

In opperste staat van verbazing, worden we meegenomen naar een verdieping lager.

De nieuwe Play 5

Sonos PLAY:5
Strak…. we zijn erg benieuwd hoe hij bij ons op kantoor klinkt!

Midden in het Amsterdamse pand, nemen we plaats in de woonkamer. Hier ontmoeten we twee engineers, overgevlogen uit USA. En één van de ontwerpers van de nieuwe Play 5.

In de nieuwe Play 5 zitten 6 speakers verwerkt. Ieder aangestuurd door een aparte D-klasse versterker. So far so good, maar dit zien we vaker. Even wat over de anatomie: de onderste 3 speakers zijn mid-range speakers. De bovenste zijn tweeters. Opmerkelijk is dat de tweeters links en rechts naar buiten gedraaid staan voor een ruimtelijk effect. Een beetje ‘a la’ soundbar dus. De ijzeren grille aan de voorkant is vervangen door een plastic model. Daardoor is de wifi wat stabieler dan bij het huidige model. Logisch: ijzer houdt wifi tegen.

De nieuwe Play 5 is voorzien van 2 microfoons voor True Play en als bonus nog twee touch-knopjes voor volume. Verder zit er een innovatief touch-systeem op waarmee u naar het volgende of vorige nummer kunt gaan.

De nieuwe Play 5 is als solo-speaker in te zetten, maar ook in stereopaar te gebruiken. Net als de vorige dus. Echter: het paren gaat eenvoudiger. Plaats simpelweg 2 exemplaren bij elkaar en ‘hoppa’: klar is Kees.

Het nieuwe ontwerp zou zo bij Apple vandaan kunnen komen. Het ziet er erg gelikt uit. Blijkbaar werken er ook mensen met kinderen bij Sonos. Een nieuwe beveiliging zorgt ervoor dat als de speaker op luid volume wordt uitgezet, de volgende keer bij het aanzetten, het volume op maximaal 60% gestart wordt.

Luisteren

Sonos Play 5 2015
De achterzijde… strak hoor… De line-in zien we niet zo snel in gebruik.

Ik krijg meteen vreselijke muziek te horen. Lekker nummer Lean on van Major Lazer. Maar overkill van loudness. Er zit een goede bass in. Maar het hoog klinkt gewoon te schel. Zodra ik de bediening in handen krijg, zet ik goede muziek op. Kwalitatief goede muziek, waarmee je duidelijk kunt horen hoe de speakers klinken. Meteen bij het opzetten van Miles Davis krijg ik een onderscheid geluid te horen. Echt muziek. Verbazing wekkend laat de nieuwe Play 5 heel duidelijk horen hoe goed of minder briljant de muziek is.

We gaan graag eens aan de slag met de nieuwe Play:5!

6 reacties

  1. Ik overweeg om een draadloze speaker aan te schaffen. Ik twijfel tussen de Sonos 5 en de Naim Mu So. Behoorlijk prijsverschil!.Heeft iemand ervaring? Wil graag goede muziek in een ruimte van 5 bij 5 bij 2.5. Heeft iemand advies/suggesties?

    1. Het is een software update, dus kan goed. Maar ik zou niet weten of een Connect daar echt profijt van heeft. Het is meer iets voor een all-in-one. De connect is meer een toevoeging aan een bestaand systeem. Dan zou de DSP in de Connect alles moeten compenseren ‘achter’ de lijnuitgang.

    2. Als True play! beschikbaar is, worden voorals nog alleen de play 1, play 3 en de nieuwe 5 ondersteund. Het is de bedoeling dat ook later de Soundbar er gebruik van True play! kan maken. Alleen zo ver zijn ze nog niet. Helaas

Geef een reactie