Sfeerverslagje North Sea Jazz

Bowers North Sea Jazz-3

Afgelopen weekend werd de 40e editie van North Sea Jazz gevierd in Rotterdam. Er waren veel artiesten uitgenodigd die er ook in 1975 bij waren. Dat was een mooi feestje, vooral omdat deze zogenaamde oude garde geenszins wenste onder te doen voor de jongere. Integendeel zelfs; sommigen speelden met evenveel energie als toen ze zelf nog jong waren en met grootheden als Miles Davis meespeelden. Nu zijn het zelf leermeesters in het vak die op hun beurt een nieuwe generatie muzikanten meenemen. 

Bowers North Sea Jazz-3
Een dikke set hoor! 800 Diamond met de nieuwe Classe-set.

Het blijft een fantastisch (en frustrerend) concept: 15 podia, van mega-actie tot intieme solo-concerten. We hebben Lady Gaga en Tony Bennett (88 jaar!) gezien in een afgeladen Ahoy (Maas) met een Frank Sinatra-achtig programma, en slagwerker Han Bennink in een klein zaaltje met twee jonge instrumentalisten die experimenteerde met nieuwe soundscapes.

Fusion!

En wat te denken van pianist Bugge Wesseltoft die met een trio – samen metcontrabassist Dan Berglund en techno-artiest Henrik Schwarz – een ?trialoog? bracht. Dat leverde een mooie mix op van elektronische en akoestische muziek.

Het publiek was dan ook verdeeld tussen luisteraars en dansers, vooral als de beat steeds sneller en lager werd! Knap om hier te ervaren hoe je een Macbook een volwaardig instrument kan zijn naast een contrabas, een vleugel en Fender Rhodes. Ritmewisselingen, vertragen en versnellen, het kwam allemaal uit de laptop.

Verstrooiing

Buiten de podia was er ook heel wat te beleven. Muziekwinkels met vinyl, instrumenten, oordoppen, fotografie en kunst. En dus ook Bowers & Wilkins! Op de stand heeft Bowers behoorlijk uitgepakt. Er stond een set B&W 800 Diamond te spelen, aangestuurd door een kloeke Classé-set. Daarnaast stonden de kleinere broers uit de Diamond-serie. Zoals bij veel demo?s was er teveel omgevingslawaai om de beoordelen hoe goed het kan klinken. Jammer.

Bowers North Sea Jazz-3
Marcus Miller op de stand van Bowers & Wilkins.

Aan het eind van de avond zagen we bassist Marcus Miller bij de B&W 800 Diamonds kijken en luisteren. Hij begon als bassist bij Miles Davis en is nu zelf inspirator van een nieuwe generatie muzikanten. Miller had net een concert gegeven in de Nile-hal waar hij ook liet zien op de basklarinet te kunnen spelen.

Bowers doet wel meer met muzikanten; zo werken ze samen met een aantal artiesten in wat ze zelf de Society Of Sound noemen. De Belgische pianist Jeff Neve is een van de ?huisartiesten? die door Bowers wordt gesteund en was op vrijdag ook op North Sea Jazz van de partij met een fraai soloconcert.

Marcus Miller hoort voorzover we weten niet bij de Society Of Sound maar hij bleef wel opvallend lang luisteren naar de Diamonds. Misschien is hij wel toe aan een nieuw geluidssetje? In ieder geval aardig om te zien dat hij het leuk vond om lekker rond te lopen en wat sfeer te proeven! En met mensen een praatje maakte, handtekeningen uitdeelde. Top!

Geef een antwoord