Serie Streaming Audio ? Deel 6: USB versus LAN

USB versus LAN

Alpha Audio draait compleet om streaming audio. Nu is het niet heel lastig om een leuk streaming-systeem op te zetten. Zeker niet met de huidige stand van techniek. Echter: het is wel handig om te weten waar u moet beginnen en wat er allemaal nodig is. Wij helpen u door een serie op te zetten rondom deze manier van muziek luisteren. In deel 6 gaan we USB met LAN vergelijken. Wat zijn de voor- en nadelen van deze verbindingen? 

Iedereen heeft zijn mening klaar als het aankomt op kabels en verbindingen. De ene liefhebber zegt dat netwerkstreaming beter is, de ander gaat voor USB. Maar hoe zit het nu écht? Wat is beter?

Isolatie

USB versus LAN
Goed of slecht? Nee, hoor… anders. Wij vinden netwerkstreaming makkelijker, maar USB kan ook geweldig klinken. Mits u het maar goed aanpakt.

Bij moderne audio draait het allemaal om data-overdracht. Muziek is niets meer of minder dan data die van a naar b gaat om vervolgens door een converter te gaan. De converter moet de data compleet aangeleverd krijgen. Gebeurt dat netjes, dan komt het wel goed. Toch?

Nou, er speelt nog iets mee. Tenminste: bij computer audio en streaming. Namelijk voedingsruis. Een computer is een ‘vies’ apparaat als we kijken naar voeding. Als we in deze vieze pc een usb-kabel drukken en deze verbinden aan een dac, dan streamen we niet alleen data, maar ook voedingsruis naar ons hifisysteem. Nu zijn er fabrikanten die de usb-ingang galvanisch scheiden. Dat neemt nagenoeg compleet het probleem weg. Helaas gebeurt het lang niet altijd.

Een netwerk heeft dat probleem helemaal niet. Via een lan-kabel komt geen voedingsruis van de pc binnen. Tevens delen ze niet de aarde, dus smerige spikes en ruis komt niet de streamer binnen. In theorie zou streamen over een netwerk dus beter moeten klinken.

Aansluiten en bediening

USB versus LAN
Een goede usb-aansluiting is asynchroon, waardoor de klok in de dac los staat van de klok in de pc.

Nu is het zo dat spelen via usb nagenoeg plug and play is. U koppelt een kabel en klaar is Kees. Dat is wel anders met netwerkstreaming. U hebt eigenlijk een NAS nodig, of op zijn minst een degelijk netwerk en een abonnement op een streamingdienst als Tidal, Spotify of welke dienst u maar leuk vindt. De drempel is dus hoger. Zeker als u niet echt kaas hebt gegeten van netwerken.

Daarnaast is de bediening compleet anders. Bij usb-audio bedient u de pc. Bij netwerkstreaming bedient u de streamer met een app of een afstandsbediening. De ervaring is dus anders. Wat u prettig vindt, is geheel aan u. Er is geen goed of slecht.


Bekijk de video over USB versus LAN

Gerelateerde berichten

Fiber netwerk audio

Een fiber netwerk voor audio!

We hebben regelmatig van lezers gehoord dat ze een verschil horen tussen netwerkkabels. En nu gaan we dat niet ontkennen. Echter zijn wij (nog) niet zo overtuigd van de verschillen tussen diverse UTP-kabels (Of SFP, S-FTP, etc). Waar we wel benieuwd naar zijn, is een optisch – fiber – netwerk voor audio. Wij hebben twee […]

804D woofer detail

High resolution audio tracks; waar te koop?

De beschikbaarheid van losse hoge resolutie audio bestanden of complete albums laat voor de liefhebber nog veel te wensen over. Voor keuze en verscheidenheid kun je tot nu toe eigenlijk alleen redelijk tot goed terecht in het klassieke genre.

geen internet

Het gevaar van alles uit de cloud

Het klinkt geweldig: tientallen miljoenen tracks voor een tientje – of twintig – euro per maand. Wie wil dat nu niet? Het hart van iedere liefhebber moet toch wel harder gaan kloppen bij die gedachte. Wij zijn in ieder geval ‘fan’ van de streamingdiensten. Iedere auteur heeft wel een Tidal, Qobuz of Spotify-abonnement. Of zelfs […]

7 reacties

  1. Wat mij betreft staat of valt alles met de keuze van het opslagmedium, zeker als je eerder al wat geinvesteerd hebt in één of ander.
    En zo te zien lijkt het dat er bij de NAS-streaming optie juist meer bijkomstigheden nodig zijn dan gewoon een laptop/miniPC met externe harddisk + USB-DAC.
    Maarja, het blijft allemaal een persoonlijke kwestie hoe je je digitale-infrastructuur inricht.
    Het zijn vaak wel de simpele kleine dingetjes die, eenmaal goed geïmplementerd, het verschil maken voor een correcte werking.

  2. De 432EVO streamer doet beide: via UTP sluit je hem aan op je LAN en kan je via het UPnP-protocol streamen over je netwerk. Via USB sluit je hem aan op een USB-DAC (maar het kan ook met HDMI naar een surroundversterker of veel beter: de Lyngdorf TDAI2170 met optionele kaart voor USB of HDMI. Het resultaat via USB is het beste. En inderdaad: de USB-ingang heeft zijn eigen voeding en heeft dus geen last van voedingsruis van de streamer zelf.

Geef een reactie