web analytics

Serie Streaming Audio – Deel 4: Taggen

Alpha Audio draait compleet om streaming audio. Nu is het niet heel lastig om een leuk streaming-systeem op te zetten. Zeker niet met de huidige stand van techniek. Echter: het is wel handig om te weten waar u moet beginnen en wat er allemaal nodig is. Wij helpen u door een serie op te zetten rondom deze manier van muziek luisteren. In deel 4 gaan we in op het taggen van muziek. Waarom is dit zo belangrijk? 

Bekijk de video

Muziek taggen

Het is wellicht niet het leukste klusje wat er is, maar het is wel cruciaal voor een goed werkend streaming-systeem: tagging. Ofwel: het toevoegen van tags aan muziek. Het taggen van bestanden maakt een collectie doorzoekbaar. En dus beheersbaar en prettig in gebruik. Onlangs hebben we een tutorial er over geschreven. Nu behandelen we in een video het belang van taggen en leggen we u uit wat tags doen.

Tags zijn labels die u toekent aan een muziekbestand. Het vertelt de muziekserver wat er voor muziek in het bestand staat. Bijvoorbeeld:

  1. Wie is de artiest
  2. Wat is het album?
  3. Wat is het voor nummer
  4. Welk tracknummer hoort erbij?
  5. Welk genre is het?
  6. Etc.

Aan de hand van muziektags bouwt een muziekserver de bibliotheek waarin u kunt zoeken. Bevatten nummers niet de juiste tags dan kunt u dus niet goed zoeken. En dat maakt uw ervaring er niet beter op. Let er dus goed op dat als u een album download of een cd ript, dat uw tags goed op orde zijn!

Software

Handige software om muziek te rippen en taggen is:

Gerelateerde berichten

Update van de Alpha Audio htpc

De htpc is bij Alpha Audio inmiddels uitgegroeid tot het centrum van de hifi-set. Dat klinkt wellicht barbaars in de oren van sommige audiofielen, maar na enkele combinaties te hebben gemaakt met geluidskaarten en usb-dacs hebben we nu een digitaal wondertje geschept. Echter: het kan altijd beter. Vandaar dat we even een update hebben gemaakt. 

Dirac Live Room Correction Suite

Video Dirac Live room correction software

VIDEO – We hebben van homestudio een trail versie en introductie van Dirac Live room correction software gekregen. Erg interessante software voor wie graag op een betaalbare manier akoestisch verantwoord bezig wil zijn. We hebben de installatie en werking van de software op video vastgelegd.

Geef een reactie