Serie Streaming Audio – Deel 2: soorten streamers

Set-up met meerdere streamers

Alpha Audio draait compleet om streaming audio. Nu is het niet heel lastig om een leuk streaming-systeem op te zetten. Zeker niet met de huidige stand van techniek. Echter: het is wel handig om te weten waar u moet beginnen en wat er allemaal nodig is. Wij helpen u door een serie op te zetten rondom deze manier van muziek luisteren. In deel 2 van de serie Streaming Audio gaan we in op de soorten spelers. Denk aan multi-room, usb en bluetooth. Wat zijn de verschillen? En waar moet u op letten?

Bekijk de video over streamers

Soorten streamers

In deel twee gaan we in op de soorten streamers die u tegen kunt komen in de markt. Grofweg zijn er vier soorten:

 • Puur audio streamer
 • Multi format streamers (audio en video)
 • Bluetooth
 • USB-dacs voor htpc en laptop

Afhankelijk van wat u belangrijk vindt en eist bij een streaming audio set-up, komt u bij één van deze productgroepen uit. Een streamer die puur audio speelt, zal hoogstwaarschijnlijk beter klinken dan een multi-formwat speler. Wie graag een speaker meeneemt naar het strand en thuis alleen wat muziek wil in de keuken, zal een draagbare bluetooth-speaker handig vinden. Mensen die een mooie set hebben, handig zijn met pc’s en graag een mooi apparaat willen die audio en video kan afspelen, kunnen bij een htpc / usb-dac uitkomen. Kortom: voor ieder wat wils!

In de video leggen we rustig uit wat de verschillen zijn en waar u op kunt letten. Veel kijkplezier!

Voor deel 1 van de serie kunt u hier terecht.

 

 

Gerelateerde berichten

Qobuz

Tien redenen om te gaan streamen

Streaming media is in rap tempo de gehele audio- / videomarkt over aan het nemen. En terecht: het is inmiddels behoorlijk doorontwikkeld, het klinkt goed en is prettig in gebruik. Om u te overtuigen, zetten wij tien redenen voor u op een rijtje om te gaan streamen!

Vijf apps voor meer muziek

Heel de dag bent u er mee in de weer: de smartphone. En eenmaal thuis… wordt deze wellicht ingewisseld voor het grote broertje: de tablet. Email, whatsapp, internet en hopelijk toch ook nog een beetje muziek. Want er zit veel meer audio in uw tablet of smartphone! Wij gaan u helpen om dit uitermate handige apparaatje in […]

Streaming muziekdiensten; een overzicht…

Het aanbod van streaming muziekdiensten neemt wereldwijd in rap tempo toe. De recente lancering van TIDAL (high res van WiMP) in de Benelux is daar een goed voorbeeld van. Al is TIDAL op het moment van schrijven alleen beschikbaar voor HiFi-partners, zoals bijvoorbeeld Bluesound, NAD en Linn, het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat ook […]

4 reacties

 1. Heel leuk deze informatie serie. Ben benieuwd of Daphile icm met Linux LMS ook in het vergelijk komt bij HTPC en tevens de beoordeling van van Audirvana. Naar mijn mening zijn beiden ook erg goed. Wanneer je alleen maar audio highend wil is dit een volwaardige uitwisseling met JRiver.

  1. Beste Ruud de Bree,
   In diverse reviews maken we melding van onze ervaring met Audirvana (Plus). We vinden deze in prijs, kwaliteit en gebruiksgemak erg goed. Integratie met iTunes is goed voor elkaar en de nieuwe gebruikersinterface is met de nieuwe versie een mooi alternatief voor iTunes.
   In vergelijking met J River doet Audirvana wat het moet doen; bij J River zijn er naar onze smaak teveel opties. Bovendien was de Mac-versie niet erg stabiel (ik heb het na een jaar testen opgegeven vanwege vele vastlopers).

 2. Waarom ontbreekt in dergelijke beschouwingen toch altijd Airplay? Ik gebruik dat voor Spotify, Qobuz en Tidal. De kwaliteit is zeer goed, en werkt in feite probleemloos m.b.v. een iPAD-Netwerkspeler-DAC/preamp-studiomonitoren. Graag zou ik eens wat meer over de techniek achter Airplay willen weten, de mogelijkheden en begrenzingen.

Geef een reactie