Home Hi-Fi Accessoires Serie aanschaf nieuw systeem – Aflevering 6 – Bekabeling

Serie aanschaf nieuw systeem – Aflevering 6 – Bekabeling

0
Serie aanschaf nieuw systeem – Aflevering 6 – Bekabeling

U hebt een leuk systeem bij elkaar. Een mooie all-in-one, losse versterker met bron, of wellicht een paar actieve luidsprekers. Dan komt de stap van de boel aan elkaar knopen. Een keten is zo sterk als de zwakste schakel… daar valt weinig tegenin te brengen. Waar de zwakke schakel zit, verschilt per systeem. Logisch. Maar in veel gevallen is het ofwel de akoestiek, ofwel een kabel. Jep… we gaan het hebben over kabeltjes.

Elk systeem heeft kabels nodig. Of het nu om een paar actieve luidsprekers met ingebouwde streamer gaat, of een full-throttle stapel high-end apparatuur. Het enige verschil is dat het ene systeem slechts een power-cable nodig heeft, en het andere systeem behoeft een zak vol met allerhande touwtjes. Wij lopen de segmenten langs.

We gaan er alvast vanuit dat er veel commentaar komt op deze video. Het onderwerp bekabeling – zeker digitale bekabeling – doet altijd wat vuur oplaaien. Wat ons betreft is er geen discussie of het iets doet of niet. Wij horen nagenoeg altijd een verschil in bekabeling. Waarbij anders zeker niet altijd beter is overigens. Wat we aanraden is dat iedereen eerst probeert voordat hij of zij uitspraken doet. Wellicht staat u wel versteld van de verschillen.

Diverse soorten

Als we de kabelmarkt helemaal platslaan, zijn er twee soorten kabels: analoog en digitaal. In de wereld van analoog is een drietal kabels veel gebruikt: de luidsprekerkabel om een passieve luidspreker aan te sluiten op een versterker, de welbekende, single ended, cinch-interlink én de gebalanceerd – XLR – interlink.

Behalve deze drie, zien we heel soms nog de DIN-verbinding. Denk aan NAIM. Er zijn ook merken die een eigen kabelverbinding hebben toegepast. Sommige Quads gebruiken een soort ‘lint’ tussen de componenten. Ook Pass Labs heeft eigen kabels tussen de pre-amp en voedingen.

In de wereld van digitale audio zien we iets meer keuze. Zo is er een optische verbinding mogelijk – ook wel Toslink – coaxiaal, bnc (niet zoveel gebruikt), AES – een soort gebalanceerde versie van coaxiaal – USB en natuurlijk een variatie van I2S-koppelingen waarbij we soms ook de hdmi- of ethernet-verbinding zien. Ethernet voor data laten we hier even buiten beschouwing omdat dit niet écht een interlink is.

Last but not least is er natuurlijk de power-cable. Stroom, energie. Ook in deze tijd van draadloze audio, is er nog steeds energie nodig om een apparaat te laten werken.

Is het nodig?

Behalve de vraag: welke versterker past bij deze speaker, krijgen we redelijk vaak vragen over bekabeling. Is het écht nodig te investeren in kabels? Nou… wij vinden van wel.

Nu hoeft u niet direct een klein kapitaal opzij te leggen om al uw kabels te vervangen. Vaak zijn de eerste stapjes het grootst. Bijvoorbeeld Een standaard netsnoer vervangen voor een degelijk model levert vaak al significant winst op. Hoe hoger u komt, hoe kleiner de stapjes worden… logisch; zo werkt het in bijna elke markt.

Daarbij krijgen we regelmatig de vraag of het nut heeft om te investeren in digitale kabels – met name ethernet – aangezien het gaat om een 1 en een 0.

Dat zijn heel logische en verstandige vragen. Immers: als de data aankomt, is het toch goed? Nou… er speelt helaas nog meer mee in de wereld van digitale audio. En deze video is daar niet echt voor bedoeld. Maar laten we het erop houden dat bij spdif timing cruciaal is. En bij package based usb en ethernet speelt vooral voedingsruis een enorme rol in de weergavekwaliteit. Hoe beter de kabel, hoe beter het data weet te timen en ruis weet buiten te sluiten.

Bij de overige, analoge kabels, speelt het buiten sluiten van emi en rfi een belangrijke rol. Dat kan op diverse manieren, waarbij afscherming en geometrie de twee belangrijkste zijn. Welke vorm van afscherming het beste is, durven wij echt niet te zeggen: we zijn geen kabelontwerpers. We luisteren vooral en besluiten op basis van onze oren of het goed is of niet.

En dat zou u ook moeten doen. Hoewel meer en meer technisch te verklaren is, zijn we er nog lang niet met metingen. Vijftien jaar terug was jitter volgens vele techneuten geen issue. Inmiddels weten we wel beter. Energietoevoer idem. De volgende stap… bekabeling? Wie zal het zeggen.

Budget

Hoeveel is nu verstandig om te investeren in bekabeling? Wij zouden ongeveer 10 tot 15% van het budget vrij houden voor kabels. Dat is naast stroombehandeling. Iets waar we zeker ook naar zouden kijken. Maar dat is een compleet aparte video waard.

Dus om een simpele rekensom te maken: uw set kost 1500 euro zonder bekabeling. Wij zouden dan ongeveer 150 tot 225 euro apart houden voor kabels. U kunt dat natuurlijk altijd later toepassen.

Proberen

De beste manier om erachter te komen of u een investering wilt doen, is proberen. Test kabels altijd in uw eigen set en neem er de tijd voor. Wellicht hoort u in eerste instantie weinig verschil. Wat wij echter hebben gemerkt is dat u het verschil pas écht goed hoort als u een weekje gewoon speelt zonder er echt op te letten en na een week de kabel weer vervangt voor uw eigen model. Een stap omhoog went vrij snel namelijk. Een stap terug…. Is vaak vrij lastig en goed hoorbaar.

Afronding

Bekabeling is een interessant topic. Realiseer dat een kabel een onderdeel van uw systeem vormt. En dat een slechte kabel voor verliezen zorgt. Zonde natuurlijk.

Video: Audio Kabels