Home Hi-Fi Serie aanschaf nieuw systeem – Aflevering 5 – De juiste bron kiezen

Serie aanschaf nieuw systeem – Aflevering 5 – De juiste bron kiezen

0
Serie aanschaf nieuw systeem – Aflevering 5 – De juiste bron kiezen

Het klinkt eenvoudig: de juiste bron kiezen. Maar toch… Voor vele liefhebbers is het een hoofdpijnhoofdstuk. En niet alleen de match met de rest van de set… Ook de vraag waarin te investeren: gaan we investeren in CD, vinyl, streaming… reel to reel? En bij streaming: welk systeem gaat u voor? Immers: daar komt u zich in een ecosysteem. Kortom: daar is veel keuze. En dat kan lastig zijn als u met een budget te maken hebt. Wij gaan u een beetje inzicht bieden in de wereld van bonnen.

Tot de tijd van streaming was het kiezen van een bron relatief eenvoudig. Er was waarschijnlijk de keuze voor vinyl, cd of wellicht cassette. DAT, Minidisc en DCC was een niche. Het ging er destijds dus vooral om op welke bron u hebt gefocust de afgelopen tijd. Waaruit bestaat de collectie? Veel cd? Dan is een goede cd-speler een logische keuze…

Streaming: eindeloze mogelijkheden

Nu streaming vanuit services – denk aan Spotify, Tidal of Qobuz – een serieus en degelijk alternatief is voor vaste media, en ook radio via internet loopt – internetradio – is het geen heel gekke keuze om ook de serieuze collectie te gaan streamen. Al dan niet dus via een online dienst. Over diensten gaan we het nog uitgebreid hebben.

Kiezen

Terug naar de eerste stap: welke bron is voor u geschikt? Het eerste waar u naar kijkt bij de keuze van een nieuwe bron is natuurlijk uw collectie. Wat gebruikt u zoal? CD? Vinyl? Cassettes? Internet? Op basis daarvan kunt u natuurlijk heel gericht inschatten wat verstandig is. Wat u echter ook mee moet wegen, is wat u vlot aan het uitbreiden bent. Verzamelt u stiekem toch wel heel veel digitale albums op de pc? Dan is streamen toch wel een overweging waard. Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere media.

Overigens spelen deze zaken ook als u aan het begin van de keuze staat en nog moet kiezen voor een set met losse componenten of een all-in-one oplossing. Immers: all-in-one’s komen met streaming, cd, phono-opties, et cetera. Houdt daar dus goed rekening mee.

Balans

Voor wie voor een set met losse componenten gaat: hoe zit dat nu met de verhoudingen? Hoeveel procent van het budget moet in de versterking, bron, speakers… kabels? Dat is een interessante vraag. De Linn-filosofie is dat alles wat in de bron verloren gaat, nooit meer terug komt. En dat is waar. Detail is niet achteraf nog te fixen. Wat weg is, is weg… voor altijd. Echter: als u een ongelooflijk goede bron gebruikt en bijvoorbeeld zeer matige luidsprekers, dan komt die mooie bron ook niet goed uit de verf. Kortom: het gaat om de balans. En in een All-in-one is dat wel weer allemaal op elkaar afgestemd… Een groot voordeel voor wie niet van puzzelen houdt.

Voor wie wel wil puzzelen: componenten kunnen naar onze mening het beste in dezelfde (prijs)klasse zitten. Versterker en bron zouden naar onze mening ongeveer even veel moeten kosten. Dat is ook duidelijk zichtbaar in line-ups van de grotere merken. Kijk maar eens naar Rotel, Marantz, Linn, NAIM, et cetera. De componenten binnen dezelfde serie vallen ook in dezelfde prijsklasse. En dat is niet voor niets.

Wie maar lastig kan kiezen voor één specifieke bron, kan kijken naar bronnen die meer kunnen. Denk aan cd-spelers met d/a-converters. Of een product als de M50 / M50.2 waarbij het mogelijk is cd’s te spelen én te streamen. Er zijn meer merken die multi-bronnen hebben in het assortiment.

Matchen

Dan natuurlijk de grote vraag: hoe match ik klank? Dat kunnen wij niet beantwoorden. Dat is geheel afhankelijk van smaak. Het enige advies dat we van harte meegeven is dat u zeker meerdere merken moet ‘proeven’ voordat u een keuze maakt. Elk merk heeft zijn signatuur. En ja: dat is ook bij digitale bronnen hoorbaar. Digitale audio is meer dan een serie 1’en en 0’len. Daarbij zal het toch altijd weer naar analoog moeten gaan en bij die transitie én de output-stage is nog veel te tunen én winst te behalen.

Wilt u op veilig spelen? In veel gevallen matcht een fabrikant zijn series. Een Classé voorversterker zal perfect matchen op een Classé eindversterker en bron. En bij NAIM geldt hetzelfde… Linn… idem. U vat hem wel.

video: De juiste bron kiezen

×