Home Streaming Audio Multiroom Audio Serie aanschaf nieuw systeem – Aflevering 3 – Multiroom Audio systemen

Serie aanschaf nieuw systeem – Aflevering 3 – Multiroom Audio systemen

0
Serie aanschaf nieuw systeem – Aflevering 3 – Multiroom Audio systemen

De Systemen

Inhoud

Sonos is een perfecte start voor wie geen gigabudget heeft en vooral gemak zoekt en veel online streamingdiensten wil proberen. Immers: Sonos heeft een uitstekende app en bevat zo’n beetje alle online diensten. Tevens werkt het goed met Smart Home systemen.

Maar Sonos zal nooit en te nimmer richting puristische hifi gaan. Daarmee bedoelen we dat de weergavekwaliteit prima is, maar niet bijzonder. Wie dus wil doorgroeien in weergavekwaliteit, kan beter naar een ander merk gaan kijken.

Bluesound

Hier heeft Bluesound écht een gat in de markt gevonden. Zij vormen de perfecte brug tussen instap-multiroom en hifi.

Want het mooie aan het Bluesound-systeem is dat u keuze hebt tussen een Node 2i van ongeveer 550 euro, en een high-end Master Series M50.2. En daarnaast hebben ze ook nog rack-mountable producten, soundbars, losse actieve speakers, rip-systemen en MDC-modules. Bijna elk product biedt naast de streaming-optie ook de mogelijkheid externe apparaten te koppelen. Zowel digitaal als analoog. En soms ook via bluetooth.

Wat wij vrij bijzonder vinden aan Bluesound is dat ze écht een fijne app hebben. Zowel voor Android als iOS. Dit klinkt gek, maar feit is: veel apps zijn bij lange na niet op het niveau van Sonos. Bluesound heeft dat onderdeel wel voor elkaar.

Kortom: een zeer compleet systeem. Ow ja: en ROON-compatible.

Heos

HEOS is onderdeel van Sound United. Met HEOS zet het bedrijf – waar onder andere Denon en Marantz onder vallen – een directe concurrent van Sonos in de markt. Voor bijna elk product is wel een tegenhanger te vinden. Van de HEOS-1 tot de soundbar.

Waar HEOS zich met name mee onderscheidt is functionaliteit. HEOS heeft bijvoorbeeld wél high-res compatibility. En HEOS heeft tot nog toe altijd wel meer koppelingsmogelijheden gehad. Denk bluetooth op hun losse speakers en digitale ingangen op de amp en link.

Ook heeft HEOS zijn weg gevonden naar de receivers en versterkers van het bedrijf. Nagenoeg elke receiver van Denon en Marantz heeft nu HEOS ingebouwd. En dat is natuurlijk ontzettend slim van Sound United. Want zo kunnen zijn gemakkelijk hun ecosysteem de markt inbrengen.

De App van HEOS kan beter. En helaas is HEOS nog niet ROON-compatible. Dat zou de mogelijkheid bieden voor een andere bediening te kiezen.

Yamaha

Yamaha hanteert een soortgelijke aanpak als HEOS. Er is voor bijna elk Sonos-product wel een soortgelijke oplossing te vinden. Er is een MusicCast WXC streamer, WXA met versterker en diverse actieve luidsprekers en soundbars met ingebouwde MusicCast-technologie. Daarnaast zijn er talloze receivers met MusicCast en zelfs een piano en platenspeler. We durven wel te stellen dat iedereen wel een product naar wens kan vinden.

Yamaha heeft een prettige app ontwikkeld die een stuk visueler is ingericht dan andere apps. Iedere kamer kan een foto meekrijgen. Dat hebben we nergens gezien.

Bowers Formation

Nieuw is Bowers & Wilkins met Formation. We hebben dit systeem nog niet getest, maar wat we hebben gezien, is dat ze met een losse speaker komen, een losse streamer, een soundbar met optionele subwoofer en een set actieve monitor-speakers.

De app en services durven we nog niet echt een uitspraak over te doen. Wel weten we zeker dat ROON-compatibility ingebouwd is.

Het mag duidelijk zijn, dat Bowers & Wilkins zich richt op het hogere segment. Verwacht niet het koopje van de eeuw.

KEF

Dat geldt ook voor KEF met hun LSX en LS50 Wireless. Deze actieve streaming speakers met een eigen app – die beter kan – en ROON-compatibility – spelen zonder twijfel beter dan de eerder genoemde oplossingen. Maar daar betaalt u ook voor.

Andere partijen?

We hebben nu de relevante ecosystemen behandeld. Natuurlijk zijn er meer. Denk aan Bose, LG en Harman. Maar feit is: wij krijgen geen Bose ter test, Harman – nu onderdeel van Samsung – heeft een nieuw systeem waar we nog geen ervaring mee hebben. En voor LG geldt hetzelfde. Tevens is de vraag: hoe lang blijven de producten van LG en Harman bestaan, want ervaring leert dat ze elk jaar weer wijzigen. Dat kan nu anders zijn. We gaan het volgen.

Hogere segment

Er zijn ook systemen in het hogere segment te krijgen. Denk aan NAIM, Linn, Aurender, Auralic… etc. Deze merken richten zich op de betere weergave.

De systemen zijn vooral gericht op streamers met dac en streaming-bridges zonder digitaal naar analoog omzetters.

Sommige merken – denk aan NAIM en Linn – bieden all-in-one oplossingen met versterkers. Handig, want u hoeft alleen maar speakers erbij te zoeken. In geval van NAIM is er ook een speaker te koop.

×