Schamen voor passie?

extreme hifi

Het is vreemd: we praten gerust over nieuwe kleren, een prachtige lamp of een gloednieuwe iPad. Maar vol trots vertellen dat we een nieuwe kabel voor ons systeem hebben aangeschaft zit er vaak niet in. Laat staan dat we met vuur en passie praten over onze hobby. Hoe komt dat nu? Waarom schamen voor passie? 

Persoonlijk vind ik het geweldig om te luisteren naar iemand met een passie. Of dat nu gaat over hifi of over postzegels, tuinieren of auto’s. Als iemand met passie over zijn of haar hobby praat, is het altijd mooi naar mijn mening. Dat komt door de emotie, het enthousiasme. De passie.

Verdomhoekje

Hifi Hobby
We hebben een prachtige wereld om in rond te struinen. De mooiste merken om te ontdekken. En om trots op te zijn als fanatiekelingen. Spread the Word!

Wat is niet begrijp is dat liefhebbers van mooie audio-apparatuur zich in een verdomhoekje laten zetten. En dat ze er blijven zitten. Mensen mogen schaamteloos hun ‘dikke’ auto tonen. Hoe dikker hoe beter. Mensen scholen massaal om een nieuw, blinkend stuk blik heen. Ook ik houd van mooie auto’s. En kan op feesten probleemloos praten over nieuwe modellen van Audi, Mercedes, Lexus of voor mijn part Lotus of Lamborghini. Natuurlijk zijn er mensen die niet écht geïnteresseerd zijn in auto’s. Maar het is geen taboe om over auto’s van een ton of meer te praten. Sterker nog: er zijn altijd wel een paar gegadigden die inhaken en vol enthousiasme over raceavonturen op de Autobahn te praten.

Maar als ik aankom met een nieuwe versterker van Spectral of een streamer van Aurender – wat gewoonweg prachtige spullen zijn – dan kijken de meesten me glazig aan. Vragen naar wat voor merken dit nu weer zijn en haken vervolgens af bij de eerst zinnen over streaming of uitgangsvermogen bij een bepaalde weerstand. Terwijl het woord PK de meeste mannenoren doet spitsen. Vreemd. En al begin ik over muzikaliteit – ik heb diverse invalshoeken geprobeerd – ook dan is het: hoe kan het nu beter? Dit doet het toch ook? Om vervolgens naar een halfgaar minisetje te wijzen. En om daarna niet echt meer te luisteren.

Geen schaamte

extreme hifi
Eén van de mooiste reclames. Dit ademt gewoon: “Hifi is cool!”.

De vraag is natuurlijk: ligt het aan mij, of aan de omgeving? Wellicht begin ik niet zo ongedwongen en is het de ‘remming’ die mensen voelen. Wellicht durf ik niet de passie de vrije loop te gaan. Wat natuurlijk zonde is en tevens een ‘fout’ is die bij mij ligt en niet de omgeving.

Toch krijg ik wel altijd de vraag: hoe kan je nu duizenden euro’s aan bekabeling uitgeven. En dat terwijl niemand me ooit heeft gevraagd hoe ik nu duizend euro aan een paar velgen heb kunnen uitgeven. Iets wat een auto doorgaans niet voelbaar beter laat rijden. En bekabeling kan wel degelijk een set naar een hoger niveau kan tillen. Vreemd…

Afspraak

Presentatie Ken Ishiwata Premium Series (2)
Een man met passie: Ken Ishiwata. En hij komt gewoon lekker babbelen over zijn spullen!

Laten we wat afspreken: geen remmingen, geen schaamte. Spread the Word! HiFi is geen ziekte. HiFi is een fatsoenlijke hobby waar we ons helemaal niet voor hoeven te schamen. We hebben een prachtige wereld om ons heen. Een wereld vol met de meeste exotische spullen. Apparaten gemaakt door échte freaks. (in de goede zin van het woord). Producten gemaakt door mensen met passie… gedrevenheid en kennis. Ze delen dezelfde passie als die wij bezitten. Hoeveel mooier kunnen we het hebben? Kortom: we hebben iets om trots op te zijn! En dat mogen we dan ook met trots delen…

10 reacties

 1. Je kunt vrijwel al die vermelde luxe extra’s showen aan iedereen waar je ook bent.
  Maar de HiFi-set zit meestal in een kast (erger nog: achter deurtjes) bij je thuis.
  Dus als je er over loopt optescheppen dan moet iedereen je maar op je woord geloven.
  Je kan ze net zo goed ook vertellen dat je net een nieuwe mooie witte koel/vries-combi heb gekocht.
  En veelal zijn die dikke grote hard klinkende luidsprekers ook nog eens moeilijk te verteren in een woonkamer voor heel veel mensen, dus zien ze de meerwaarde ervan niet in.
  En verder heeft 10 jaar geleden de MP3 en iPod ook niet echt geholpen in dat opzicht.
  Wèl dat je die dan weer overal kan showen aan iedereen waar je ook bent.
  😉

  Meestal kun je beter over ‘passie voor muziek’ beginnen en dan merk je vanzelf wel of iemand ook een ‘goede set’ in gebruik heeft.
  (zelf vaak genoeg meegemaakt)

  1. Dag Wilco,

   Toevallig sprak ik gisteren een liefhebber. Tenminste: hij vond het onderwerp wel interessant en hij was ook best bereid wat te investeren. Maar toch grote ogen op moment dat hij de foto’s zag (hij vroeg er zelf naar). Echter geen afwijzende houding. Wel van de vader en vrouw die aan zijn zijde stonden :).

 2. Natuurlijk voor een ieder is passie verschillend

  Een auto is slechts een vervoermiddel die soms wat lelijker of soms wat mooier en sneller is.

  Een woning waar het goed vertoeven is laat je tevreden zijn.

  Maar goede metalmuziek ( of iets anders ) uit een bekoorde HIFI installatie !, optimaal aangesloten op juist die !! luidsprekerboxen, laat je wegzweven naar satisfaction.
  .
  Mensen die dit niet kunnen horen missen veel,
  met mensen die dat niet kunnen voelen ! heb ik slechts medelijden.

  Leven zonder HIFI is als het kijken op zondag naar voetbal zonder bal.
  Of als een aquarium zonder vissen.
  Al 50 jaar audiofiel.

  vriendelijke groet Jan

 3. Altijd goed om een klein knuppeltje in het Hifi hoenderhok te werpen.
  Dat prikkelt de relativering.

  Voor schaamte voor deze mooie passie is echter geen enkele voedingsbodem:
  Mijn motto is: 1 beeld zegt meer dan 1.000 woorden, maar muziek overtreft alles.

  De voldoening die ik daar uit haal is te vergelijken met een fantastische vakantie. Met dat verschil dat ik voor dat bedrag maar een paar weken plezier heb en de investering van mijn Hifi iedere dag mij en mijn omgeving vele “arbeid vitaminen” oplevert”.

 4. Audiofiel zijn is inderdaad geweldig, Muziek luisteren is geweldig, Post Rock is mijn persoonlijke geniet moment, ook als het financieel niet ruim is kun je genieten van Muziek, gebruik zelf een Asus Xonar Essence STX met de AudioEngine A5 speaker set, klinkt als een helder kristal, voor mij dan, ken mensen die hebben een heel wat geavanceerder systeem staan inc stroomfilters enzo, en het is waar, het klinkt allemaal zoveel anders/helderder/detail, maar voor mezelf ben ik blij met de combi Xonar Essence/AudioEngine A5, kent Jaap deze speakers toevallig?

  1. Dag Wiljan,

   Leuk, al deze reacties! Ja, ik ken de AudioEngine-line up wel een beetje. Erg goed voor het geld. De A5 zeker. De kleinere versie (A2 uit mijn hoofd) is toch wat te kaal in het laaggebied. De A5 vult dat gebied weer goed op, waardoor een erg leuke, complete speaker ontstaat.

   Ik zie veel leuke reacties voorbij komen met voorbeelden van goede sets. De nieuwe D3020 bijvoorbeeld. Geweldig apparaat voor een zeer scherpe prijs. En natuurlijk de essentie van hifi: genieten van muziek! Laten we dat verspreiden…. genieten met volle teugen!

 5. Je hebt helemaal gelijk, men moet zich niet schamen voor onze hobby. Ik ben al ruim 40 jaar audiofiel en gek op muziek. Het 1 de muziek kan niet zonder de ander goed audio/weergave.

   1. Ben dat geheel met je eens, maar het is een kwestie van perceptie. Wat tegen ons audioten werkt is het feit dat we – zowel handel als liefhebbers – veel te ver voor de troepen uit zijn gaan lopen. Daarnaast gedragen we ons zelf als een geloofsgemeenschap met veel te veel als absoluut verkondigde “waarheden”: het is volle maan, laten we de zilverkabels gaan gebruiken. Maar zonder gekheid: als ik in mijn circuits muziek laat horen, of dat nu via een set Sonos Play:1’s is of een stel goede luidsprekers met de nieuwe NAD D3020 als schakel of mijn werkkamerset met Quad ESL 2805, altijd ligt de nadruk op muziek. Zelfs de meest uitgesproken cynicus is dan snel stil….

Geef een antwoord