Road Trip Zwitserland – Deel 4 – Stenheim

Van de Zwitserse merken die we tijdens deze tour hebben bezocht, is Stenheim het jongste audiomerk. In 2010 werd Stenheim opgericht door een groep oud-medewerkers van het Zwitserse ultra high end-merk Goldmund; in 2013 al vertrekken deze naar het Franse Devialet en wordt Jean-Pascal Panchard CEO van Stenheim. Panchard heeft een electrotechnische achtergrond en haalt snel na deze wijziging in zijn loopbaan / carrière een MBA-graad. Zijn ervaring strekt zich uit tot grote bedrijven als Swisscom en Skidata; betrokkenheid met audio en high end blijkt uit het oprichten van Manhattan Audio (nu een pro audio en video-onderneming) en directeur van de High End-divisie bij Nagra.

Zoals Roger Roschnick al treffend heeft gezegd bij ons bezoek aan PSI: “when we say produced locally, we mean that parts we do not make ourselves, are produced within a 500 metre range”. Stenheim past hier letterlijk en figuurlijk naadloos in. In het kanton Wallis wordt aluminium geproduceerd en bewerkt. De fijnmechanische vaardigheden die nodig zijn om de dikke aluminium platen te bewerken tot luidsprekerbehuizing vragen een precisie die goed is te vergelijken met het maken van uurwerken. Alleen dan met een materiaal dat bekendstaat om zijn uiterst lastige eigenschappen om van vorm te veranderen.

Samenwerken

Ook de onderdelen van de scheidingsfilters komen van dichtbij en zijn veelal handgemaakt. We hebben nog niet vaak zulke indrukwekkende electronica gezien in een scheidingsfilter. Het zou evengoed in een stand alone versterker kunnen passen qua uitvoering, eigenschappen en omvang. Hier zien we weer het Zwitserse ecosysteem in werking, want CH Precision en Stenheim werken samen in het maken van de scheidingsfilters van de Reference-lijn. De drivers, tenslotte, zijn van ‘ouderwets’ papier. Uiteraard voorzien van een laag materiaal dat de weergave-eigenschappen verbeteren moet, maar het hoofdbestanddeel blijft papier.

Stenheim ligt in het Franse deel van het kanton Wallis, aan de voet van een indrukwekkende bergkloof en middenin de wijngaarden. In de luisterruimte maken we kennis met de Alumine 5, die in de serie van Stenheim-luidsprekers in de middencategorie zit. Aangestuurd door een Nagra-set luisteren we naar muziek van plaat, CD en van onze eigen laptop. Wat vooral opvalt is de laagweergave die krachtig en indrukwekkend is en die tegelijkertijd de frequenties erboven geenszins wegdrukt, maar juist ondersteunt.

Aan het eind van ons bezoek krijgen we niet alleen een Alumine 2-set mee voor een review maar gaan we ook heerlijk eten en lokale wijn proeven in een Carnotzet, een wijnkelder waar de Wallissers na het werk elkaar ontmoeten, raclette en fondue eten en genieten van wijn. Merci beaucoup, Jean Pascal!

Oh ja: Stenheim is op zoek naar een distributeur in de Lage Landen.

Video Stenheim Zwitserland

Foto’s Stenheim Zwitserland

Gerelateerde berichten

Het nut van touch

In mijn PCM-tijd heb ik veel spullen kunnen testen. Heel veel… Gelukkig heb ik me kunnen focussen op netwerken en hardcore computerhardware. Dat is al breed genoeg, gelooft u me. Soms heb ik echter een zijsprong moeten maken. Denk aan displays. Ook met touch… “Zinloos!”, was mijn mening toen. Nu zie ik wel een toepassing. 

AudioQuest

Achter de schermen bij AudioQuest

Alpha Audio was vandaag even op bezoek bij AudioQuest om de Show bij Café Engels voor te bereiden. Dat zijn altijd leuke bezoekjes natuurlijk. Zeker omdat AudioQuest niet alleen een gigantisch groot magazijn heeft, maar ook omdat er nog écht handwerk verricht wordt. Nagenoeg alle kabels worden daar met de hand gecheckt en aangepast. We […]

Yamaha MusicCast

Yamaha-nieuws: high racing MusicCast

Pers-presentaties van (audio)merken zijn vaak nogal voorspelbaar. In een hotel is een zaal afgehuurd en de verzamelde pers krijgt van de directeur en daarna van een meer technisch ingewijde persoon een duizelingwekkende presentatie van de nieuwe parels aan het firmament van merk X. Daarna krijgen we wat muziek te horen; meestal de bekende audiofiele tracks […]

Geef een reactie